De Bajes – Bar & Bikkessement aan het Rembrandtplein

Strak aan de zijkant van het Rembrandtplein vind je de Bajes. Een hoge, grote zaak waar je even een paar keer moet knipperen als je binnenkomt. Wát is hier veel te zien. Het is ook niet voor niets dat ze zichzelf een Street Art Restaurant noemen. Felle kleuren van muurschilderingen, maar ook strakke, abstracte kunst dringen binnen en maken ons nieuwsgierig. 

Door: Laura Melenhorst
Fotografie: Peter Baas

corner art close
Werk van The London Police.

Black buns
Het eerste dat bij binnenkomst in het oog springt is de hoge, industriële bar. Al shakend, schenkend en bruisend worden hier bekende, maar goede cocktails gemaakt. Maar die zijn voor later. E
erst een mooi tafeltje dat goed uitzicht biedt op de Street Art die er te zien is. ‘De oesters zijn verrukkelijk en komen rechtstreeks uit Zeeland’, vertelt Bobbie. Bobbie werkt pas 4 maanden bij de Bajes maar weet het concept perfect over te brengen. ‘En voor onze black-bun-burger komen gasten echt terug, hij is insta-waardig’. We besluiten een dubbele burger te nemen en mijn lievelings bijgerecht aller tijden: zoete aardappelfrietjes. Zoals de Bajes aandoet (hoog, groot, veel te zien), zo zou ik de burger ook willen omschrijven. Vooral de blauwe kaas is een heerlijke toevoeging. De kaart biedt veel variatie in vlees, met een Black Angus steak, een Tomahawk steak (voor 2) en spareribs, maar ook tonijnsteak, taco’s en salades prijken hier op het menu.

hamburgers
Hoog, hoger hoogst: de black bun burger.

Op water en brood zitten was nog nooit zo lekker.
Na het eten laat ik de Street Art pas echt goed op me inwerken. Om me heen zijn werken te zien van Laser 3.14, Ben Eine en The London Police. Ik vraag Bobbie of de kunst ook te koop is. ‘Absoluut! Zo’n twee keer per maand krijg ik die vraag en wanneer gasten serieus zijn, gaan we daarmee aan de slag’. Trots laat ze ons de nieuwe Banksy zien die een prominente plaats in de zaak heeft gekregen. Terwijl we die staan te bekijken komen we te weten dat ‘bajes’ in het Yiddish ‘thuis’ betekent. Overigens is de Bargoense betekenis ‘gevangenis’ maar wij voelen ons hier thuis. Wederom komt het concept naar voren: Personeel krijgt de tijd om met gasten te sparren over mooie smaken, zowel op het gebied van cocktails, G&T’s, eten en zelfs muziek.

bar
De indrukwekkende bar is centraal in de zaak geplaatst.

In de weekenden worden de late uurtjes gevuld door klanken van wisselende DJ’s. Onze avond in de Bajes begon met slow-jams en eindigde uiteindelijk in een mix van heerlijke R&B en house. Door deze sfeer is het lastig om op tijd naar huis te gaan. Al snel neem je nòg een drankje. De keuze in speciaalbier is bovengemiddeld (40 stuks!) en met 15 gins zit er voor iedereen iets tussen. Echter, we heten niet voor niets Mister Cocktail, dus besluiten we die kant op te gaan. We laten ons verrassen en dat was zeker geen slechte beslissing. Ik heb er gin in – letterlijk! Een cocktail op basis van gin en smaken van perzik en munt komen me tegemoet. Aan de andere kant van de tafel voeren whisky en Angostura de boventoon. De cocktails worden snel en kundig bereidt en ze smaken ons goed. Goed genoeg voor een tweede ronde waarbij we een Old Fashioned en G&T met Damrak gin en sinaasappel kiezen. We genieten.

Als we al bijna 3 uur binnen zijn, gaat het zogenaamde ‘bikkesement’ over in een ware club en stroomt het snel vol. De cocktails vliegen over de bar en de sfeer is heerlijk. Echter kan je aan de dinerkant van het gebouw nog prima zitten en een gesprek voeren. Voor iedereen wat wils dus.

Het concept staat als een huis en ieder aspect klopt wat mij betreft. Crimineel goed!

Our favourite! Zoete aardappelfrieten met een dark 'n stormy. Photocredits: Peter Baas
Our favourite! Zoete aardappelfrieten met een dark ‘n stormy. Photocredits: Peter Baas
Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *