SUSHISAMBA – fusion op elk level

Na London, New York, Miami en Las Vegas opent deze high-energy smeltkroes haar deuren in Amsterdam. Hier worden muziek, kunst en design gemixt met de Braziliaanse, Peruaanse en Japanse keuken. Uiteraard met een vleugje Nederland.

Door: Albert van Beeck Calkoen
Beeld: Alexander Sporre

SUSHI-SAMBA_alexander-sporre-fotografie-42

Het zou zomaar één van de drukste plekken van Amsterdam kunnen zijn: daar waar het Vondelpark begint en overgaat in het Leidseplein, waar de rondvaartboten af- en aanvaren en waar de stadsring een onaflaatbare stroom stadsverkeer doorvoert, daar ligt het Max Eeuweplein. Het is een ietwat apart pleintje wat niet een heel eigen identiteit heeft, maar hier is toch voor de niet-Amsterdammert veel te doen. Zo ligt er het Hardrock café, Aran Pub, een potje schaken en het Holland Casino. En sinds een paar weken is er, pal naast het Holland Casino, het nieuwe fusion restaurant SUSHISAMBA. En zo is er dus hier ineens ook wat te doen voor de wel-Amsterdammer.

De reputatie is het restaurant al ver vooruit gesneld, want op social media en via de verschillende foodblogs werd de opening al een tijdje aangekondigd. Een van de redenen hiervoor is dat het van een internationale allure is waar Amsterdam momenteel langzaamaan meer exponenten ziet opduiken. Want ik noemde het al: internationaal en high energy. Met name dit laatste is opmerkelijk, want meestal zijn restaurants juist de plek waar je rustig en onderuitgezakt kunt genieten van eten met fijne wijnen. SUSHISAMBA is hierin toch anders. Zo hanteren ze bijvoorbeeld een dresscode die ze Casual Elegance noemen. Echter: sportoutfits, baseball caps en gescheurde broeken zijn niet welkom. Waar ik me overigens heel goed in kan vinden. De muziek neemt, gedurende de avond vordert, een grotere plek in en ik merkte zelf toen ik hier te gast was dat je langzaamaan dat clubgevoel krijgt. En dan is het heel handig dat ze in op vrijdag en zaterdag tot half 3 ‘s nachts open zijn! (andere dagen tot half 1)

SUSHI-SAMBA_alexander-sporre-fotografie-14

Het interieur is uit de koker van het Nederlandse buro Woodfever, dat een geheel open ontwerp heeft neergezet. Centraal geplaatst is de sushibar (afbeelding hieronder), waar chefs voor je neus de heerlijkste sushi en sashimi bereiden. Zo proefde ik de Tiger Maki (takuwan, wasabi tobiko, crab meat, tempura prawn, wasabi mayo en beetroot yogurt soy reduction – € 14) en de Tokyo Sky Tree (spicy tuna, tempura crunch, lotus root, aji panca en spicy mayo – € 16), die beiden erg fijn zijn. In de half-open keuken erachter worden de overige gerechten bereid. Deze bestaan uit signature dishes van de keten, die dus in alle vijf de filialen te krijgen zijn, en uit lokale gerechten, waar dus een lokale twist aan is gegeven. De Herring Tiradito is hiervan een verrukkelijk voorbeeld: haring, burnt cucumber, jalapeño en pickled wasabi. Een van de hoogtepunten uit het tasting menu dat ik kreeg waren de Crispy Yellowtail Taquitos, die met avocado en geroostered miso mais wordt bereid (€ 16 per 2). De saus erbij vond ikzelf minder passend, maar zonder is dit echt een supergerecht.  

SUSHI-SAMBA_alexander-sporre-fotografie-26

En ik zou het bijna vergeten: er is een cocktailbar! Niemand minder dan Rich Woods (Duck & Waffle, London) tekende voor het menu. Dit heeft geresulteerd in een mooie lijst cocktails, met bijzondere combinaties. Wat echter lastig blijkt te zijn is om op locatie een menu precies zo uit te voeren als de ‘chef’ het heeft bedoeld. Ik merkte dat de bartenders nog net niet de finesse hebben die de ontwerper van de cocktails wel heeft. De verschillen zitten in details, bepaalde shake-technieken of manieren om de cocktail te stirren. Dit kan uiteindelijk toch een groot verschil maken, wat zich bijvoorbeeld uitte bij de Sesame Old Fashioned. Persoonlijk vind ik dat sesam(olie) niet thuis hoort in een cocktail. Maar als Rich Woods hiermee iets moois heeft bedacht wil ik daarin meegaan. En zoals hij het in London heeft bedacht en gemaakt zal het ongetwijfeld echt mooi in balans zijn geweest, hier in Amsterdam waren de smaken gewoon niet in balans. De Smoked Plum Negroni (Gin, amaro, sweet vermouth and plum wine with a hint of smoked whisky) daarentegen was weer heel mooi uitgevoerd, net als de Nashi (pear vodka, elderflower liqueur and Japanese plum wine, stirred with lychee water, passion fruit syrup and yuzu). 

20170913_224445

Dat SUSHISAMBA mikt op een publiek dat iets meer geld kan en wil uitgeven in een zeer energieke setting moge duidelijk zijn. Het ontwerp is kleurrijk en ademt internationale jetset. De menukaart is mooi opgezet en van een hoog niveau, hoewel chefkok Cláudio Cardoso (die ik hierover kort kon spreken) ook kijkt hoe hij de signature gerechten nog iets meer op de Nederlandse smaak kan aanpassen. Sommige gerechten waren echt spot on (taquitos, herring tiradito en mae terra), andere waren naar mijn smaak nog wat aan de zoete kant, zoals de ceviche en de Welcome to the Rain Forrest. Toen ik hier echter te gast was, hadden ze pas 6 dagen daarvoor hun deuren geopend dus dat gaat ongetwijfeld helemaal goedkomen. De service is bovendien persoonlijk, snel en zeer bekwaam, zelfs voor een team dat pas een kleine week samen een hele nieuwe zaak runt. En bijzondere aanwinst is SUSHISAMBA voor de stad, dat met deze combinatie van design, muziek en eten een eigen publiek gaat bereiken. En dat tegelijk bijdraagt aan de reputatie van Amsterdam als bruisende metropool.

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published.