Culinaire reis met Bombay Sapphire

Vorige week kwam The Grand Journey aan in Amsterdam, een waar spektakel voor de zintuigen. Hierbij hadden chefkok Jaimie van Heije en bartender Lewis Thomson speciaal voor Bombay Sapphire Gin een diner geprepareerd op basis van de botanicals die gebruikt worden om deze bijzondere gin te maken.

Door: Albert van Beeck Calkoen
Video: IamAleksander
Beeld: Ming Chao voor Bombay Sapphire

Dat we nu met z’n allen gin-tonics drinken hebben we voor een belangrijk deel te danken aan Bombay Sapphire. Door de opkomst van wodka in de jaren ’70 en ’80 was het drinken van gin (en overigens ook van scotch, cognac en rum) alleen nog iets voor bejaarden. Het merk Bombay Dry Gin besloot om zich hierbij niet neer te leggen, maar om juist zelf het tij te gaan keren. Hun belangrijkste pijlers: een opvallende blauwe fles, de botanicals (ingrediënten) op de zijkant van de fles en een licht smaakprofiel. De fles was natuurlijk al meteen een opvallende verschijning tussen de overwegend saaie, doorzichtige flessen. Ook het vermelden van de botanicals was iets nieuws: eigenlijk werd nooit benoemd waar een gin precies van was gemaakt. En het lichtere smaakprofiel was natuurlijk om de vodka-drinker weer terug te krijgen aan boord van de categorie gin. En zo werd Bombay Sapphire geboren en kon gin aan zijn onstuitbare opmars beginnen!

pearl
De botanicals waar deze London Dry Gin uit is opgebouwd zijn met name klassieke gin botanicals, aangevuld met was meer excentrieke elementen. De meer conventionele ingrediënten, uiteraard naast jeneverbes, zijn korianderzaden, citroenschil, iriswortel, zoethoutwortel en engelwortel. Het originele recept van Bombay Dry Gin stamt uit 1761 en noemt deze botanicals, plus bittere amandelen en kwassieschors (een soort kaneel). Voor het recept van Bombay Sapphire werd ook gekozen voor staartpepers en paradijskorrels (ook een soort peper). Deze 10 botanicals zorgen voor een klassiek en toch nieuw smaakprofiel, maar door de zogeheten verdampmethode (Vapour Infusion) leiden deze, in tegenstelling tot veel andere gins, tot een lichte en zeer aromatische smaak. De perfecte basis voor een culinaire avond in The Loft, Amsterdam.

tgj2017-day-1-52

In de Adam Tower is ook restaurant Moon gevestigd, waar Jaimie van Heije executive chef is. Op basis van de botanicals jeneverbes (parel van jeneverbes, Bombay Sapphire, tonic en limoen), citroenschil (ponzu, haring, komkommer, groene appel en avocado), amandel (amandel romesca van verse amandelen, kabeljauw, tomaat, yoghurt, amandelmelk en bloemen) en een dessert op basis van engelwortel (oa Engelwortel shortbread en rabarber) maakte hij een viergangen-diner. Tussen elke gang werden vrij experimentele cocktails geserveerd op basis van koriander (Bombay Sapphire, geroosterde tomaat, porcini paddestoel-bouillon en lemon soda), iriswortel (Bombay Sapphire, appel elixer, citroensorbet met bergamot en kardemom, viool en Verdejo) en staartpepers (Martini Riserva Rubino, Bombay Sapphire, Sherry, koffie likeur, zeezout en staartpeper). Dit menu was samengesteld door Lewis Thomson, bartender bij Tales & Spirits, de bar die overigens afgelopen maandag de award voor Beste Cocktailbar in ontvangst mocht nemen tijdens de Foodbloggers Awards.

Heel geheel werd gepresenteerd door onze 2 hosts, die elke gang en elk ingrediënt toelichtten, waarbij zij werden ondersteund door een audio-visueel spektakel. Hopelijk komen ze snel weer terug om ons nogmaals van deze geweldige ervaring te laten genieten!  

Chef Jaimie van Heije in actie

bartender

tgj2017-day-1-8

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *