Wanneer de grootstedelijke opera’s haar deuren sluiten voor het zomerreces gaat in Italië het jaarlijkse Opera Festival Verona van start. In één van de mooist bewaard gebleven Romeinse amphitheaters wordt op grootse wijze hier een aantal opera’s opgevoerd. Dit jaar staat Nabucco van Verdi in het middelpunt, terwijl het gehele podium opnieuw is ontworpen. Tijd om je trip naar Verona te plannen!
Door: Albert van Beeck Calkoen
Beeld: credits onder foto’s
Het festival van 2017 zal op 23 juni openen met een nieuwe productie van Nabucco van Giuseppe Verdi, wat éen van de meest geliefde opera’s onder het Arena-publiek is. Hiervoor is een team van absolute zwaargewichten uit de opera-wereld aangetrokken om een spectaculaire premiere te verzekeren. Een geheel nieuw podium, ontworpen door Arnaud Bernard zal vanaf de 23 te bewonderen zijn. De set van Nabucco is ontworpen door Allessandro Camera en op het podium zal Daniel Oren te zien zijn. Oren is één van de bekenste vertolkers van Verdi, was onder andere musical director van het Teatro Verdi Trieste en treedt al sinds 1995 regelmatig op in Verona. Verder zal gedurende het seizoen Jordi Bernàcer vijf maal het Arena Orkest begeleiden, vier maal Nabucco en een gala avond gewijd aan Plácido Domingo.
Nabucco wordt beschouwd als de opera die de doorbraak van Verdi heeft betekend en is gebaseerd op de bijbelse boeken Jeremia en Daniël. Daniël was door Nabucco (Nebukadnezar II) verbannen nadat de stad Jeruzalem door laatstgenoemde was verwoest. Het verhaal volgt de machtsstrijd van de Nabucco en de strijd die de joden voeren om hun geloof te kunnen uiten. Priester Zacharias geeft de Joden hoop om te blijven geloven in hun bevrijding, wat ook de basis voor de bekende passage van de opera: “Va, pensiero, sull’ali dorate / Fly, thought, on golden wings”. Dit leidt uiteraard tot de nodige conflicten, waaronder tussen God en Nabucco en in een dramatische wending bekeert Nabucco zich tot het Jodendom en belooft hij de tempel van Jeruzalem weer te zullen herbouwen. Hij verklaart de Joden weer vrij en Zacharias verklaart op zijn beurt Nabucco dienaar van God en koning der koningen. Op 23 augustus ga ik deze opera zelf bewonderen.
Vaste waarde in de jaarlijkse programmering is de Aïda van Giuseppe Verdi. In 1913 begon de eerste editie van het Arena Opera Festival hiermee en nog altijd wordt deze opera opgevoerd, maar dan in 2 verschillende versies: de ‘moderne’ versie die tijdens de laatste eeuwwiseling werd ontwikkeld door het Catalaanse team La Fura Dels Baus en de ‘klassieke’ versie die in 1982 werd ontwikkeld door Gianfranco de Bosio, gebaseerd op de eerste uitvoering in 1913 van Ettore Fagiuoli.
De grootsheid van het theater komt in deze productie geweldig tot z’n recht: de majestueuze decorstukken in het thema van het oude Egypte waar een liefdesdrama wordt opgevoerd over de onmogelijke liefde van een legercommandant, Radamès, voor een gevangen Nubische prinses, Aïda. Honderden figuranten benadrukken de immense omvang van het theater en ik mocht een keer eerder, in 2006, dit spektakelstuk bewonderen. Mocht je overigens voor de plekken op de tribunes kiezen, zorg dan dat je òf een kussentje zelf meeneemt, òf deze ter plekke huurt. De houten stoelen worden in deze 4 uur durende opera op een gegeven moment iets minder comfortabel. Een keuze voor de hoger geprijsde stoelen vooraan is alleen al dáárom een goede keuze, omdat de stoelen veel comfortabeler zijn.
Dan zijn er nòg drie opera’s die dit seizoen zullen worden opgevoerd: van de hand van Giacomo Puccini zijn dit Tosca en Madama Butterfly en, evenals Nabucco en Aïda, is Rigoletto van de hand van Verdi. Dat de Italianen nog steeds trots zijn op hun geweldige componisten moge duidelijk zijn. Het verhaal van Rigoletto gaat over een losbandige vrouwenverslindende hertog (oorspronkelijk was dit een koning en gebaseerd op het toneelstuk Le roi s’amuse van Victor Hugo, maar de censuur verbood dat de hoofdpersoon in de opera van Verdi een koning zou zijn. De hertog en Rigoletto, een nar, worden beiden vervloekt door een edelman, wiens dochter door de hertog wordt versierd, onder aanmoediging van Rigoletto. De vloek komt uit als de bloemooie dochter van Rigoletto verliefd wordt op de hertog maar zichzelf opoffert om hem te redden van de huurmoordenaars die Rigoletto op de hertog had afgestuurd. Onze opera-editor Daniël Meis schreef al een mooi artikel over Rigoletto die momenteel ook bij De Nationale Opera speelt.
Overnachten, eten en cocktails
Bij zo’n reis in stijl hoort ook een overeenkomstig hotel, waarmee de reis echt compleet wordt. Met name bij een reis waar ontspanning, maar ook aandacht voor kunst centraal staat mag het hotel geen sluitpost zijn. De Italiaanse charme en zwierigheid kan echter soms doorslaan in een suikertaart van jewelste, maar bij onderstaande hotels is Italiaanse stijl en grandeur te ervaren in een zeer fraai uitgevoerde setting. En laten we niet vergeten dat Verona ook de stad van Romeo & Julia is, dus romantiek ten top. Vandaar dat ik Mrs Cocktail in augustus meeneem naar Verona voor een paar dagen.
Gabbia D’Oro
Dit zelfstandige boetiekhotel ligt in de historische binnenstad en heeft een mooie balans tussen romantiek en klassiek. Houten balken en antiek vormen het decor van een heerlijke en goed betaalbare uitvalsbasis voor je reis. Gabbia D’Oro is gevestigd in een 17e eeuws gebouw en dat voel je overal, zelfs als je hier tusssendoor even terugkomt om even een drankje te drinken of om te eten in de Oranjerie, de zeer fraaie binnentuin. Boeken gaat overigens iets makkelijker via de hotelsites dan via de eigen website van het hotel, maar charme heeft het wel, boeken via een verzoek-formulier, waarbij je in spanning afwacht op het antwoord van het hotel of de door jou gekozen data nog vrij zijn.
Het personeel is een mooie afspiegeling van de familiaire sfeer in het hotel. Juist de kleinschaligheid en zelfstandigheid zorgt voor betrokken mensen. Vanaf de receptie tot aan het heerlijke ontbijt waar je van kan genieten, gadegeslagen door de papegaaien Romeo en Julia: alles ademt de charme van het oude Italië. Vanaf de drukke straten stap je, wel even zoeken naar de ingang trouwens, terug in de tijd en dat alleen al brengt je tot rust.
The Gentleman of Verona
Een overtreffende trap van luxe is The Gentleman of Verona, een klein boutique hotel met 14 suites dat daardoor vrij snel volgeboekt is. De prijzen liggen aan de bovenkant van wat kan worden gevonden in Verona, maar elk detail in dit hotel klopt. Indrukwekkende ornamenten door het hele hotel en een verbluffende inrichting maken dit een ervaring, die je nog naar wens kan aanvullen met een bezoek aan de spa of door gebruik te maken van de personal shopper services. The Gentleman gaat uit van de theorie dat gedaan moet worden wat moet worden gedaan. En als dit op de juiste manier gebeurt ziet dat er toevallig heel mooi uit. Aldus Ernest Hemmingway. En wie zijn wij om het daarme oneens te zijn!
Geen enkele reis is voor Mister Cocktail compleet zonder een cocktailbar van formaat te hebben aangedaan en ook híer zijn we bij The Gentleman of Verona aan het goede adres. Een indrukwekkend arsenaal dranken in de achterbar verraad dat Il Salotto Bistro niet alleen goed eten wordt geserveerd, maar dat de cocktails van minstens hetzelfde niveau zijn. De menukaart van de hand van chef Emanuele Selvi laat een combinatie zien van tradionele Italiaanse gerechten met Engelse en Franse invloeden. De prijzen zijn verrassend aantrekkelijk en ook als je niet in het hotel overnacht is een diner mèt cocktail in Il Salotto Bistro de moeite waard.
Archivio – cocktailbar
Als je op zoek bent naar nog een mooie cocktail experience na afloop van je bezoek aan de Arena kun je perfect terecht bij Archivio, toevallig een van de beste cocktailbars van Italië. Hier staan persoonlijke aandacht en eerbied voor de producten centraal, waar je met een stap door de deur helemaal weg bent van de toeristen. Binnen kun je rustig de tijd vergeten, in een stad waar de tijd eigenlijk een ondergeschikt gegeven is. De menukaart bevat een combinatie van klassiekers met een twist en eigen creaties, de ‘nieuwe klassiekers’ en alles gebracht met de bekende Italiaanse elegantie.
Boeken
Een operareis naar Verona is natuurlijk zeer goed zelf te plannen. Rechtstreekse vluchten gaan dagelijks vanaf Amsterdam en worden uitgevoerd door Transavia (wel even die extra beenruimte bijboeken), maar je zou natuurlijk ook kunnen vliegen op Venetië (dagelijks met KLM). Doe je dit laatste dan zou je natuurlijk óók nog even een kijkje kunnen nemen in het La Fenice, de onwaarschijnlijk mooie operazaal in Venetië. Het opera-seizoen hier kent eigenlijk geen zomerstop, op 2 weken in mid-juli na dan en in de zomermaanden wordt La Traviata van, jawel, Verdi, hier opgevoerd, afgewisseld met een aantal concerten.
Hotels zijn te vinden via de bekende boekingsites, maar ik ben zeer sterk van mening dat het uitgeven van ìets meer geld aan een echt mooi hotel de beste upgrade is van je reis. Bovengenoemde hotels steken voor mij met kop en schouder uit boven het overige aanbod. Daarom zijn deze hotels wellicht wat hoger in prijs, maar duur zijn ze niet. Overigens gaat deze vlieger ook op voor de plaatsen die je kunt boeken in het Forum van Verona. Je doet jezelf echt een plezier als je hiervoor kiest om de plekken recht voor het podium te boeken. Niet alleen heb je zo een beter uitzicht, maar als je zo omgeven bent door publiek en historie voegt dat meer toe dan wat je meer betaalt. Bovendien zijn die stoelen een heel stuk comfortabler zoals ik al schreef. Doen dus, gewoon doen. Hoe vaak maak je nou zo’n reis?
Uiteraard zijn er ook aanbieders van Opera reizen, waarvan Hannick een zeer bekende is. Zij bieden een aantal arrangementen aan en het is mogelijk om verschillende voorstellingen of steden met elkaar te combineren waarbij zij al een aantal plekken hebben gereserveerd: vertrekgarantie dus, inclusief hotel en vlucht. Een aantal andere voorstellingen is op aanvraag, maar met de juiste connecties die dit bedrijf heeft komt het ongetwijfeld goed met een mooi plekje. In augustus bieden zij overigens voor de die-hard liefhebber mèt zitvlees een 5-daagse opera-reis naar het Opera Festival aan, waarbij maar liefst 3 voorstellingen kunnen worden bewonderd.
Gabbia D’Oro boek je hier.
The Gentleman of Verona boek je hier.
Kaarten voor het Arena Opera Festival boek je hier.