Borreltijd Handboek voor de Ultieme Borrel

“En, wat drinken we vandaag?” Dit is de beroemde zin uit het programma Borreltijd van mijn persoonlijke jeugdhelden Arjan Ederveen en Tosca Nieterink. Borreltijd was een persiflage op Koffietijd en bevat dialogen en scènes die tegenwoordig vrijwel niet meer op tv te zien (mogen) zijn.  Nu, een dikke 20 jaar later, is het begrip borreltijd weer terug naar wat het ooit was. Tijd om te borrelen dus. Een boek ontbrak nog, Tot nu.

Al jaren is Susan Aretz een van de meest enthousiaste schrijfsters over heerlijk eten. Er waren al twee blogs. Er was al een boek over lunchen. En een boek over het lekkerste om ‘s avonds te koken. Het idee voor een, overigens heel logisch, vervolgboek kwam van haar dochter, die op haar eerste èn tweede boek de cover siert. Want wat gaat er tussen de lunch en het avondeten? Inderdaad, de borrel. Dit oer-Hollandsche gebruik zit diep in ons DNA, dieper dan we zelf misschien willen toegeven. Want wat is lekkerder dan een koude pils met een gloeiend hete bitterbal. Maar het kan dus nog een heel stuk spannender. Entrance Borreltijd.

Deze is geproefd en top bevonden!

Met de intrede van een enorme diversiteit aan keukens in Nederland de afgelopen decennia heeft ook de borrelplank een upgrade gemaakt van leverworst en kaas naar pintxos, sushi en taquitos. In het nieuwe boek van Susan komen de borrelculturen uit alle windstreken bij elkaar. Nederlands tafelzuur staat gebroederlijk naast bitterballen van Confit de Canard. Tacocups naast Merguezbroodjes. En Vietnamese slawraps naast Indiase Onion Bhaji. Het geheel is zeer smakelijk gefotografeerd door Mitchell van Voorbergen en gestyled door Alexandra. De recepten komen uit de koker van de Susan zelf, dat is namelijk waar ze echt goed in is.

Bij de borrelhap hoort uiteraard een drankje. En daarvoor worden in het boek legio voorzetjes voor gegeven. Bij de meeste recepten wordt een bijpassende drank voorgesteld, vaak bier of wijn, maar ook een aantal leuke cocktailrecepten. Daar kunnen wij alleen maar heel blij van worden!

Borreltijd wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam is te bestellen bij onder andere Bol.com.

Proost, cin cin, chows, cheers, cheerio, en dat het maar mag smaken!

fbt
Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *