Het creëren van een nieuw cocktailrecept gaat soms snel, soms langzaam. Weet je wat, eigenlijk duurt het gewoon best lang voordat een goede cocktail helemaal is uitgewerkt tot recept. Zo ook bij de Green Light, een cocktail die nu op het menu staat bij Fitz’s Bar, Amsterdam. Toen ik deze proefde wist ik dat dit de lekkerste genever cocktail was die ik ooit dronk. En wilde ik weten hoe deze cocktail was ontstaan. Lees hier het verhaal van Ruggero Celentano en zijn Green Light.
Old Duff Genever
De liefhebber van cinema herkende in deze naam misschien al het groene licht dat van ver over het meer schijnt en waar Jay Gatsby naar uitkijkt. Het groene licht van het huis van Daisy Buchannan, dat zo dichtbij lijkt en tegelijk zo onbereikbaar is. Het eerste idee voor deze cocktail ontstond bij een masterclass over Old Duff Genever die Ruggero volgde in februari 2022. Zelf is hij van Italiaanse komaf en was wel geïnteresseerd in genever, maar wist hij niet goed hoe hij dit kon toepassen in cocktails. “Gebruik het als een Rye whiskey” was het antwoord van de ambassador van Old Duff. Zijn eerste gedachte was om het met Campari te mixen. Tegelijk was hij op zoek naar een verhaal dat over melancholie zou gaan. Daar paste Groene Chartreuse beter bij, wat de basis werd van de Green Light.
[tekst gaat verder onder deze afbeelding]
The Great Gatsby
Naast melancholie was Ruggero ook op zoek naar het element liefde, wat een belangrijke rol speelt F. Scott Fitzgerald’s The Great Gatsby. Fitz’s Bar, die onlangs Entree’s Best New Cocktailbar werd, is geïnspireerd door de roaring twenties. Voor het element liefde gebruikte hij de Aphrodite Bitters, waar onder andere gingseng, cacao nibs en chocola in zijn verwerkt. Initieel wilde hij deze cocktail als een Manhattan serveren. Maar de cocktail bleef erg sterk en hij wilde meer elementen toevoegen. Dat was binnen het Manhattan-format niet echt mogelijk, zo werken cocktails nou eenmaal. Vandaar dat hij koos voor de Daisy, hoe toepasselijk. Deze stijl cocktails werd in 1876 door Jerry Thomas a.k.a. The Professor beschreven. Deze stijl cocktails bestaat uit 4 elementen: drank, citrus, een sweetener en sodawater. De Daisy hoeft niet in een specifiek glas te worden geserveerd, vandaar dat Ruggero een champagne coupe koos, een mooie verwijzing naar het volgende element dat hij in zijn cocktail verwerkte.
Voor de citruselementen zijn natuurlijk een paar standaard invullingen, zoals citroen, limoen, sinaasappel en grapefruit. Echter wilde Ruggero iets anders proberen. Hij ontwikkelde een cordial van left-over Champagne. In het boutique hotel waar hij werkt is regelmatig Champagne over. Dat kon perfect worden verwerkt in een cordial (recept onderaan). Hier voegde hij tartaric en lactic acid aan toe met suiker. De cordial wordt afgemaakt met een paar druppels van gyokuru tincture, gemaakt van deze fruitige, delicate thee.
Het parelsnoer
Het tragische in de liefde tussen Daisy Buchanan en Jay Gatsby is dat deze nooit tot een relatie leidde. Het is een droevige liefde. In het boek (en de film) speelt het parelsnoer van Daisy een belangrijke rol. Enerzijds is het een symbool van de rijkdom van haar familie en haar privilege, anderzijds is het een teken van haar kwetsbaarheid als vrouw. Het parelsnoer staat ook voor de waardering die de maatschappij voor vrouwelijk schoon en bezittingen uitte. Om dit te symboliseren heeft Ruggero een Chocolade parel in de cocktail als garnering.
Geheel in de stijl van de Daisy wordt de cocktail niet geshaked, maar aangelengd met water. Ook voegde hij een smokey saline solution toe, zout heeft de bijzondere eigenschap om in cocktails smaken heel mooi te versterken. Het geheel wordt gemengd in een syphon en licht sprankelend gemaakt. Zo kan de cocktail direct worden geserveerd. Ik heb de cocktail nu een aantal keren mogen proeven en het is absoluut een van de lekkerste creaties die ik heb mogen proeven. Nu ik het hele verhaal heb gehoord van Ruggero heb ik nog meer waardering voor de complexiteit. En het is, denk ik, de lekkerste cocktail met genever die ik ooit heb gedronken.
Recept:
50 ml Old Duff 100 % Maltwine Genever
30 ml Green Chartreuse
25 ml Champagne Cordial*
few drops Smokey saline solution
3 drops Aphrodite bitters
85 ml water
Mix dit in een syphon en charge met 1 patroon.
Goed schudden en in een champagne coupe serveren.
*Champagne cordial: gelijke delen champagne en suiker voor de helft laten inkoken. Dan 30 % zuurgraad bereiken door tartaric en lactic acid toe te voegen. Als laatste een paar druppels gyokuru tincture.