Hertog Jan lanceert nieuwste serie Vatgerijpt Met spectaculaire Latijns-Amerikaanse invloeden

In de zomer van 2016 mocht ik aanwezig zijn bij Hertog Kan in Arcen bij de onthulling van de eerste vaten die gevuld waren met bier voor de serie Vatgerijpt. Een snikhete dag waar we met meesterbouwer Gerard proostten op het succes van deze serie. Nu, zeven series verder, kunnen we concluderen dat Hertog Jan Vatgerijpt is uitgegroeid tot een moment waar de ware bierliefhebber reikhalzend naar uitkijkt. Maar dit jaar is de serie misschien nog wel spectaculairder dan voorgaande jaren. De vier expressies van dit jaar hebben een Latijns-Amerikaanse invloed. En aan het design van de fles kun je zien dat echt aan alles is gedacht.

Hertog Jan Vatgerijpt 2023 Arcen Cachaça Mezcal Tequila Reposado Rhum Agricole craft bier brouwerij Arcen Mister Cocktail
In 2016 was ik te gast in Arcen voor de opening van de opslagplaats voor vaten. De start van een prachtige reeks Vatgerijpte bieren van Hertog Jan.

Samen met zijn voorganger Gerard, reisde de huidige meesterbrouwer Micha Peute voor het eerst af naar een ander continent om hier inspiratie op te doen. Maar natuurlijk met name om vaten te vinden waar het Grand Prestige-bier in rwijpt en waar het dus zijn unieke smaken aan ontleent. Dit jaar is gekozen voor vier zeer uitgesproken dranken uit drie verschillende landen. Braziliaanse cachaça, Caraïbische Rhum Agricole en uit Mexico Reposado Tequila en Mezcal. Elk van deze dranken heeft een rijke historie die deel uitmaakt van het cultureel erfgoed van die landen en onlosmakelijk verbonden is met plaatselijke tradities, gebruiken en rituelen.

Van de Braziliaanse suikerrietplantages en de Mexicaanse velden met agaves tot in de distilleerderijen: voor al deze dranken is een vakmanschap en toewijding vereist die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. De smaken komen hierbij geduldig tot stand in eiken vaten die soms wel tientallen jaren door families worden gekoesterd. “Voor ons staan de vaten symbool voor de lokale vakmensen uit Mexico, Brazilië en de Caribische eilanden die dag in, dag uit staat de zwoegen en te zweten tijdens hun eigen maakproces. In Latijns-Amerika proefden Gerard en ik de vurige hartstocht van de mensen achter deze bijzondere spirits.” Aldus Micha Peute, de meesterbrouwer van Hertog Jan, die het is gelukt om een aantal van deze prachtige vaten naar de brouwerij in Arcen te halen. Hierin heeft hij het kroonjuweel van Hertog Jan, Grand Prestige, met dezelfde passie en temperament laten rijpen, om zo het ultieme eerbetoon aan het Latijns-Amerikaanse vakmanschap te creëren.

Hertog Jan Vatgerijpt 2023 Arcen Cachaça Mezcal Tequila Reposado Rhum Agricole craft bier brouwerij Arcen Mister Cocktail
Meesterbrouwer Micha Peute op een veld Agaves in Jalisco. Dit is de blauwe weber variëteit, waar Tequila mee wordt gemaakt. Na het distilleren gaat de tequila enkele maanden op vat om te rusten “reposado”

“Persoonlijk vind ik dit misschien wel de meest uitgesproken creatie tot nu toe”, vervolgt Micha. “De afstand tussen onze Limburgse brouwerij en de Latijns-Amerikaanse distilleerderijen lijkt op het eerste gezicht heel groot, maar de toewijding en vakmanschap zijn identiek. Die bijzondere connectie brengen we samen in het brouw- en rijpingsproces, en dat heeft geresulteerd in de meest temperamentvolle Vatgerijpte Grand Prestige serie tot nu toe. Het is een boeket van vier unieke bieren geworden die recht doet aan de gedeelde liefde voor ambacht en smaak die we overal in Latijns-Amerika hebben gezien”.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2023 kopen
Op dinsdag 5 december gaat de Grand Prestige Vatgerijpt 2023 online in de verkoop. Deze is vanaf 12:00 uur verkrijgbaar via de online brouwerijwinkel van Hertog Jan en uiteraard bij de brouwerij in Arcen. De prijs van een fles Vatgerijpt (75cl) is €32,50, en de verschillende varianten zijn ook in een set van vier verkrijgbaar voor €130.

Hertog Jan Vatgerijpt 2023 Arcen Cachaça Mezcal Tequila Reposado Rhum Agricole craft bier brouwerij Arcen Mister Cocktail
Meesterbrouwer Micha Peute laat de Mexicaanse jimadores de Hertog Jan Vatgerijpt proeven. Vakmensen en liefhebbers onder elkaar.

Hertog Jan Vatgerijpt 2023 Arcen Cachaça Mezcal Tequila Reposado Rhum Agricole craft bier brouwerij Arcen Mister Cocktail

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *