Entree Awards 2023 – Best New Cocktailbar & Best Bartender Fitz’s Bar Amsterdam en Alina Lucia Cichozki winnen awards

Op maandag 27 november werden in voor de zestiende keer de Entree Awards uitgereikt. In een uitverkocht Theater Amsterdam mochten in 13 verschillende categoriën de winnaars deze felbegeerde award in ontvangst nemen. Voor het derde jaar op rij mocht ik onderdeel zijn van het jury panel in de categorie Best New Cocktailbar. In deze categorie won Fitz’s Bar (Amsterdam) deze award. Alina Lucia Cichoski van Flying Dutchmen Cocktails mag zich het komende jaar Best Bartender noemen.

Best Bartender

De award voor Best Bartender is een van de hoogtepunten van de show. Elk jaar kan elke bartender die werkzaam is in Nederland zich hiervoor opgeven. In Bar Luminair in het DoubleTree by Hilton werd op 6 november het totaal aantal deelnemers, dit jaar 62, teruggebracht tot drie finalisten. In vijf verschillende rondes, waarin werd gelet op onder andere kennis, snelheid, gastvrijheid en originaliteit. De winnaar werd maandag 27 november bekend gemaakt. Hier liet Alina de twee andere finalisten Wesley Willemsen (Cocktail Creators) en Olin Kreijne (The Peacock Bar) achter zich en mocht uit handen van Tess Posthumus de felbegeerde award in ontvangst nemen.

“I have a lot of love for the Best Bartender competition as it’s always a fun get together, allowing you to meet lots of people in the industry while also testing your skills a little and learning tons of new things. This was my third time competing and I’m almost a little sad I don’t get to do it again next year, but obviously super excited to have won this year. I think if you saw my reaction you can tell I didn’t really expect it, so I’m super grateful for all the support I’ve gotten from the people around me in the past few weeks.”

[tekst gaat onder de afbeelding verder]

Alina Lucia Cichozki Best Bartender 2023 Fotocredits Pim Ras Entree Awards
Alina Lucia Cicohozki (2e van rechts) neemt neemt de trofee voor Best bartender 2023 in ontvangst van Tess Posthumus (uiterst links) en Lucien Heusy (rechts), de CEO van De Kuyper Nederland. Fotocredits: Pim Ras

Het juryrapport:

“Alina is een zeer getalenteerde bartender van de nieuwe generatie. Ze kwam zeer goed voorbereid opdagen en bleef de hele dag gefocust, wat erg moeilijk is. Naast haar focus wist Alina de jury te vermaken tijdens haar rondes en de controle over de bar te behouden. Waarin ze echt opviel, was haar kennis en vrije schenktechiek. Ze was de enige bartender die het maximale aantal punten behaalde tijdens beide rondes en begon de dag op de eerste positie. Ze bleef de hele dag op hoog niveau presteren.”

“Zelfs met de zenuwen wist ze een goede tijd neer te zetten tijdens de speed round challenge en een topprestatie te leveren. Haar creativiteit kwam tot uiting in de mystery Box-uitdaging, waar ze een heerlijke drank creëerde binnen het haar gegeven thema en de jury meerdere keren liet lachen. Deze mate van controle over de bar, gecombineerd met entertainment, bleef voortduren tijdens de personality-ronde, waar ze liet zien dat ze een ruimte kon hosten, een gesprek kon voeren en tegelijkertijd een ronde bestellingen kon mixen. De ervaring van het jureren van Alina, ondersteund door het totaal behaalde punten, leidt ons naar een zeer complete bartender van het jaar!”

Best New Cocktailbar

De verkiezing van de beste nieuwe cocktailbar wordt elk jaar samengesteld uit een longlist van alle cocktailbars die tussen september en augustus zijn geopend. Hieruit wordt een lijst van vijf finalisten samengesteld die door de jury worden bezocht. Die jury bestaat uit Misja Vorstermans (eigenaar van Isaac Academy, Collins Barsystems en de befaamde podcast Cocktails & Spirits met Isaac DrankCast), Ingmar Voerman (drankschrijver/journalist/kenner-extraordinaire) en mijzelf. Deze bars worden op afspraak bezocht, waarbij elke bar een classic cocktail maakt (dit jaar de Manhattan), een signature cocktail en een alcoholvrije cocktail.

Bij elke bar wordt gelet op dezelfde elementen, zijnde de kwaliteit van de cocktails, de opbouw van de cocktailkaart, de opbouw van de backbar/assortiment, service en sfeer en het ondernemerschap. De Top 5 bars is elk jaar aan elkaar gewaagd en is, zoals eerder gezegd, al een finale selectie van alle nieuwe barren die in dat jaar zijn geopend. De genomineerden voor dit jaar waren Founder’s Bar (Maastricht), The Peacock (Zwolle), La Soirée (Rotterdam), Dorian (Den Haag) en Fitz’s Bar (Amsterdam).

[tekst gaat onder de afbeelding verder]

Het team van Fitz’s bar Amsterdam gekroond tot Best New Cocktailbar 2023

Uiteindelijk viel de beslissing, die wederom echt lastig was dit jaar, uit in het voordeel van Fitz’s Bar.

Het juryrapport, opgesteld en prachtig verwoord door Misja Vorstermans:

KWALITEIT COCKTAILS

Fenomenaal. De jury roemt de signatures: verfijnd, origineel en vooral heel lekker. Je merkt dat er in de ontwikkeling van alle cocktails enorm veel tijd en aandacht is gestopt. De cocktails zijn een weerspiegeling van het gehele team en dat uit zich in mooie unieke en diverse smaakcombinaties. Alle cocktails worden geserveerd in zeer verfijnd glaswerk, iets wat de jury enorm aansprak. Als garnering krijgt iedere creatie een mooie, integere finishing touch. Ook is er rekening gehouden met de sustainability van de cocktails. De Green Light cocktail was voor de jury de absolute verrassing van dit jaar.

COCKTAILKAART

Prachtig vormgegeven en het menu voelt zelfs fysiek luxueus aan. Met een duidelijk concept worden de cocktails ingedeeld. Waarbij je bij de ene sectie wordt meegenomen in de aromatische wereld van parfum, word je bij de andere ondergedompeld in het medicinale en apothecaire wereld van kruiden en bitters.

PORTFOLIO SPIRITS

Je merkt dat er hele bewuste keuzes zijn gemaakt, en niet gekozen is voor een portfolio van een distribiteur. Opvallend is de zeer mooi samengestelde collectie whisky, brandy’s, agaves en rums. Er waren zelfs een paar flessen waar zelfs de jury nog nooit van had gehoord. Wat een weelde.

SERVICE EN SFEER

Je stapt een andere wereld in van weelderige luxe. Echte ‘hotelbartenders’: super professioneel en gastvrij. Bar bites ook op hetzelfde niveau. En ondanks dat hotelbars soms stijf en rigide aan kunnen voelen krijg je dat gevoel hier juist helemaal niet. De muziek gaat van Elvis, Tom Jones, Stevie Wonder naar Italiaanse smartlap. Maar wat vooral de goede sfeer bepaalt is het barteam dat zorgt dat een ieder een gemeend warm onthaal krijgt. De bartenders versterken elkaar en hebben plezier in wat ze doen en dat voel je. Ook als je niet aan de bar zit.

ONDERNEMERSCHAP

Hoewel het helpt, betekent een groot budget niet automatisch ook kwaliteit en verfijndheid. Ook is het geen garantie voor service en aandacht. Bij Fitz’s Bar krijg je dat juist allemaal wel en in overvloed. En dat komt vooral door het team. Wat zeer goed is gelukt is om een barteam te formeren met 100% aandacht voor de gast en het product. Noemenswaardig is ook de vrijheid die het barteam heeft gekregen om hun eigen kaart samen te stellen en niet een internationale consultent. Er is goed nagedacht om de footprint van de bar en de cocktail te verminderen. Het feit dat de gasten niet alleen maar uit het hotel komen maar ook uit de buurt/stad geeft aan dat er een juiste balans is gevonden alle bovenstaande elementen.

CONCLUSIE

Deze bar is van wereldniveau. De combinatie van kwaliteit, originaliteit en het barteam maakt dit de terechte winnaar!

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *