Salud Spirits kondigt nieuwe Chichibu whisky aan Eerste lancering binnen hun nieuwe label “Spirits of Salud”

Al een goed decennium timmert Salud Spirits internationaal aan de weg. Dit Udense bedrijf, voorheen bekend als Salud en Vienna Distribution, distribueert een aantal toonaangevende merken in onder andere Nederland en Oostenrijk. Naast deze merken, waaronder Crystal Head Vodka, A.H. Riise, Stauning Whisky en Mates Rum, lanceren zij hun eigen merk: Spirits of Salud. De eerste botteling is nu bekendgemaakt: een single barrel van de mateloos populaire whiskymaker Chichibu.

Het nieuwe merk van Salud Spirits is hun eigen visie op de markten waarin zij actief zijn. De nadruk zal komen te liggen op whisky, zowel Schots als nieuwe wereld, maar ook op andere categoriën drank. Vaten selecteren ze zorgvuldig in samenwerking met de merken die ze importeren. Dat is een voordeel van succesvol zijn met jouw merken, dan kun je bijzondere samenwerkingen opzetten. Ook willen ze met dit nieuwe merk een nieuwe generatie whiskyliefhebbers aanspreken.

Schilderachtig

Na het succes van eerdere edities zoals Chichibu Intergalactic en de voortdurende 7even Gods of Fortune, die ook exclusieve releases zijn van Salud Spirits, is deze derde release van 2023 gerijpt in rode wijnvaten en heeft een totale oplage van 272 flessen (vatnummer #13482). Afgelopen zomer was ik te gast bij een tasting van Chichibu Whisky in Utrecht. Een van de absolute hoogtepunten was de single barrel #14124 (zie foto onderaan artikel), die ook een blended malt was, gerijpt in een rood wijnvat.

Voor deze bijzondere collectie heeft Salud Spirits een label gecreëerd dat een schilderachtige locatie illustreert, omringd door kleurrijke natuur, met veranderende wolken en bergen die de seizoenen weerspiegelen. Een engel die zichzelf opvoedt door de pagina’s van de Chichibu-wereld te lezen, voegt een artistiek element toe aan het ontwerp.

 

Chichibu Ichiro's Malt Red Wine cask Spirits of Salud

Proefnotities

Uiteraard hebben ik deze whisky nog niet mogen proeven, dus neem ik de proefnotities graag over van Salud Spirits. Deze single cask blend komt rechtstreeks uit een patisserie! Een uitnodigende mix van amandelroom, fudge, nogal beladen chocolade, gekonfijte viooltjes en gedroogde peer komt naar voren in de neus. De iets zoete instap op het gehemelte maakt deze verwachting waar. Neus en gehemelte tonen dezelfde mout/chocolade-kwaliteiten. Hints van rode peperkorrels en pure chocolade worden afgerond met een droge afdronk. Allspice en een kleine dosis kaneel blijven hangen, nadat de romige chocolade is verdwenen.

“Chichibu’s Ichiro’s Malt & Grain Spirits of Salud is een viering van vakmanschap en een eerbetoon aan de kunst van het blenden,” verklaart Lieke van Vliet, CCO van Salud Spirits. “Met slechts 272 genummerde flessen vertegenwoordigt deze release niet alleen een whisky maar een exclusieve ervaring die liefhebbers van Japanse whisky zullen waarderen.”

Deze Chichibu’s Ichiro Malt & Grain Spirits of Salud komt deze maand in een zeer select aantal slijters te liggen. Hou je ogen dus goed open, want ze zullen ongetwijfeld net zo hard gaan als de Intergalactic and 7even Gods of Fortune series!

Chichibu whisky door Spirits of Salud foto Albert van Beeck Calkoen Mister Cocktail
Deze Chichibu single barrel proefde ik afgelopen zomer, dit was echt een spectaculaire whisky, ook een blended malt gerijpt in rode wijnvaten.
Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *