Unieke Michter’s Celebration Sour Mash is te proeven in The Duchess enige fles in Nederland van de meest exclusieve whiskey

Het Amsterdamse sterrenrestaurant The Duchess is de trotse eigenaar van de enige fles Michter’s Celebration Sour Mash 2022 die ons land rijk is. Deze unieke whiskey is daar te proeven en behoort, met een oplage van 328 flessen, tot de meest exclusieve dranken ter wereld. Door leveringsproblemen kon deze nieuwste editie pas recent worden uitgeleverd. Ik mocht ‘m proeven.

In 2013 lanceerde Michter’s voor het eerst de Celebration Sour Mash Whiskey. Het was voor Amerikaanse whiskeymakers een kentering in de postionering van hun dranken. Het was namelijk voor het eerst dat een Amerikaans bedrijf een whiskey introduceerde die zich kon meten met de meest bijzondere dranken wereldwijd. Master Distiller Dan McKee en Andrea Wilson, Master of Maturation, selecteerden samen hun zeven beste vaten van 12 tot meer dan 30 jaar oud. De editie van dit jaar is samengesteld uit drie van deze vaten bevatten Kentucky Straight Bourbon en de andere vier Kentucky Straight Rye. Ook in2013, 2016 en 2019 werd een Celebration Sour Mash op de markt gebracht. Als je die vorige edities nog wilt bemachtigen zul je diep in de buidel moeten tasten. Hoe diep? Zo diep.

Beeldcredits Gino van Meenen Albert van Beeck Calkoen Mister Cocktail Michter's Celebration Sour Mash 2022 The Duchess Amsterdam Barrelproof
Hier geniet ik van het eerste glas Michter’s Celebration Sour Mash 2022 aan de bar in The Duchess. Beeldcredits: Gino van Meenen

Ook in 2022 werd een Celebration Sour Mash uitgebracht, een release van 327 flessen wereldwijd. En één daarvan staat nu dus in Amsterdam, in het prestigieuze The Duchess. Bar manager Andrea Russo mocht deze in ontvangst nemen en mocht de fles meteen openen voor een zeer selectief gezelschap. Ik had de eer om daarbij aanwezig te mogen zijn. De fles kwam in een indrukwekkende kist, waar onder in een apart laatje een met lak verzegeld certificaat meegeleverd wordt. De fles is voorzien van een dop die bijna net zo zwaar is als de fles. Als de fles wordt geopend vullen de aroma’s van de whiskey de ruimte direct. Met 56,4 %, in fire-charred nieuw eiken vaten is dit een beuker van een whiskey. Subtiliteit is niet z’n middle name.

Heb ik ooit eerder zoiets gedronken? Hell no. Dit is echt iets anders, iets heel bijzonders. De uitmuntende vaten die Michter’s kiest proef je terug (de vaten komen uit Ozark, Missouri, de heilige graal voor Amerikaans eiken): vanille, honing, sinaasappel en donkere karamel met een krachtige spicyness: kaneel, kruidnagel en nootmuskaat. Dit is geen whiskey die je snel even wegtikt. De complexiteit en intensiteit zijn ongeëvenaard. Het lukt me alleen om hele kleine nipjes te nemen omdat de smaken zo intens zijn. Een half uur later is de whiskey alleen maar krachtiger geworden en ik heb nog altijd de helft in mijn glas zitten. De afdronk is oneindig lang, prachtig en een reflectie van de moeite die decennialang is gestopt in het beheren van de vaten.

Eerder dit jaar won Michter’s de titel Drinks International’s 2023 Most Admired Whiskey. Daarmee liet het de Japanse Yamazaki en de Schotse Ardbeg achter zich. Voor het eerst staat nu een Amerikaanse distilleerderij bovenaan deze lijst, die overigens pas sinds 2021 bestaat. “I would like to thank the Academy for this extraordinary honor on behalf of our entire team, past and present,” aldus Michter’s Master Distiller Dan McKee. “It reflects the decades of hard work and passing down of knowledge from generation to generation that it took to arrive at this point. From each and every person at Michter’s to all our trade partners and friends, this would not be possible without you. I am tremendously grateful and honored.”

Je kan deze Michter’s Celeberation Sour Mash 2022 dus per glas bestellen bij The Duchess. De fles kost een slordige € 7.000 om in te kopen, dan weet je alvast dat je je creditcard mag meenemen. Gelukkig brengt Michter’s ook hele betaalbare whiskey’s uit, die bij jouw slijter gewoon te verkrijgen zijn. En die uiteraard in elke cocktailbar te bestellen zijn!

Beeldcredits Alnbert van Beeck Calkoen Mister Cocktail Michter's Celebration Sour Mash 2022 The Duchess Amsterdam Barrelproof
Barmanager Andrea Russo van The Duchess opent de enige fles Michter’s Celebration Sour Mash 2022.
Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *