De Beste Bourbon Whiskeys onder € 75

Whiskey met een E en dan uit de U.S. of A. Daar hebben we het vandaag over. Een jaar of 15 geleden was Bourbon een categorie waren buiten de grenzen van de Verenigde Staten eigenlijk niet over werd gesproken. Hooguit een beetje meewarig. Zelfs in de VS was bourbon een categorie waar de jonge Amerikaan zich niet aan waagde. Die vrije val van dit distilaat was al in de jaren ’70 ingezet en het zou tot midden 00’s duren voordat hier verandering in kwam.

Blanton’s

In 1984 kreeg Elmer T. Lee, distillery manager van de George T Stagg Distillery in Kentucky, de opdracht om een bourbon te ontwikkelen die zich kon meten met de beste Cognacs en Single Malt whisky’s. Voor inspiratie keek hij naar de werkwijze van een van zijn voorgangers: Albert T. Blanton. Deze begreep als geen ander hoe de rickhouses werkten, de plek waar de vaten liggen opgeslagen. Binnen elk rickhouse heersen verschillende omstandigheden die van invloed zijn op de rijping van de whiskey. Vaten onderin zijn koeler dan bovenin, op de hoekrijen ook weer anders etc. Blanton bottlede de beste vaten destijds voor vrienden en familie. Lee besloot hetzelfde te doen, om ze vervolgens beschikbaar te maken voor iedereen. Op deze manier ontstond een single barrel whiskey, waarbij op elk etiket precies stond omschreven welke whiskey uit welke rij en in welk rickhouse op welke datum in èn uit het vat was gegaan. Deze fles kostte $ 30, wat een veelvoud was van de op dat moment op de markt was. Een kleine 10 jaar geleden veranderde de markt, bijna van de ene dag op de andere. Dezelfde fles Blanton’s was bijna niet meer te vinden en kostte $ 180 op veilingsites.

De beste bourbon whiskeys
Alle flessen Maker’s mark worden handmatig van een wax seal voorzien

Financiële crisis

Tegelijk begon de vraag naar bourbon toe te nemen. Met name de financiële crisis van 2008 zette deze toename in vraag in gang. De duurdere Schotse whisky’s werden massaal ingeruild voor de veel lager geprijsde bourbon whiskey’s.  In de laatste 15 jaar zijn er letterlijk duizenden nieuwe distilleries geopend in de VS. Bijna zonder uitzondering maken ze Bourbon Whiskey, die voor minimaal 51 % uit maïs moet bestaan. De basis voor bourbon is een zgn. mashbill, die de samenstelling van de granen weergeeft. Hierin zit, naast maïs, een mix van gemoute gerst, graan, tarwe, rogge en andere granen. Elke bourbon whiskey heeft een andere mashbill. Daarnaast moet een whiskey op nieuwe eikenhouten vaten in de V.S. hebben gerijpt om Bourbon te mogen worden genoemd. Er is geen minimale leeftijd, maar om Straight Bourbon te mogen worden genoemd is een minimale leeftijd van 2 jaar rijping vereist. Bovendien mag de bourbon dan vanaf de 62,5 % distilleersterkte niet onder de 40 % alcohol worden gebotteld. Straight Bourbon mag overal in de V.S. worden gemaakt, maar 95 % van alle straight bourbon wordt in Kentucky gemaakt.

Lokaal klimaat

Dat er grote verschillen zitten tussen de verschillende bourbons is een understatement. Net zoals bij Single Malt whisky’s zijn er bourbons in elke soort en maat. Zoals we al eerder noemden bestaan er al verschillen tussen bourbons uit eenzelfde rickhouse. Lokaal klimaat speelt dus een enorme rol van betekenis. Veel klassieke cocktails zijn gebaseerd op bourbon: Old Fashioned, Manhattan en Whiskey Sour, om er maar een paar te noemen. Welke bourbon je gebruikt in je cocktail is uiteraard belangrijk. Wij hebben op een rijtje gezet welke bourbons het lekkerste zijn om te gebruiken in cocktails of om puur te drinken. Hou er rekening mee dat prijzen enorm kunnen verschillen per winkel of platform. Daarnaast betaal je bij internetwinkels ook verzendkosten, wat weer van invloed is op de prijs.

De beste Bourbon Whiskey’s tot € 30

Jim Beam White Bourbon
Een mooie instap Kentucky Straight bourbon, vol van smaak met veel karakter van het Amerikaans eiken. Perfect om in highballs te mixen, bijvoorbeeld met Ginger Ale en een schijfje citroen. Verwacht niet te veel geks bij deze bourbon, hij is echt gemaakt om de instap laag te houden om zoveel mogelijk mensen van bourbon te kunnen laten genieten. Vooral lekker om te mixen.
Je koopt de Jim Beam White Bourbon bij Gall & Gall voor € 20,99.

Maker’s Mark
Deze Kentucky Straight Bourbon heeft een kenmerkend zoet smaakprofiel. Maker’s Mark is een van de bekendste whiskey’s ter wereld. Ook dit is een Kentucky Straight Bourbon, welke wordt gemaakt met een eigen gistsoort in cipres fermentatietanks. Hun mashbill bestaat voor 70 % uit maïs en voor 16 % uit rood wintertarwe, wat een belangrijke smaakgever is. Droog fruit, noten, eikenhout, vanille en toffee zijn de belangrijkste tonen in deze bourbon. Leuk detail is dat Maker’s Mark wordt gemaakt in Burks Distillery, officieel de oudste operationele bourbon distillery in de VS, die in 1773 startte. Maker’s Mark wordt hier sinds 1958 geproduceerd.
Maker’s mark koop je bijvoorbeeld bij Drank.nl voor € 25,95.

Buffalo Trace
Deze bourbon is vernoemd naar een oude oversteekplaats voor buffels. Op deze plek werd al in 1755 gestart met distilleren en het oudste gebouw hier dateert van 1792, wat het de oudste nog werkende distillerderij van de V.S. maakt. Buffalo Trace wordt sinds 1999 gemaakt, met hun kenmerkende Mashbill #1, waarvan de samenstelling uiteraard geheim is. Deze straight bourbon ligt minimaal 8 jaar te rijpen voordat deze wordt gebotteld, in batches van maximaal 100 vaten. Een aangename neus vol caramel, honing, vanille en sinaasappel. Zachte smaak van toffee, bruine suiker en vanille. Zowel goed om puur te drinken als om mee te mixen.
Je koopt Buffalo Trace bijvoorbeeld bij Drank.nl voor € 19,95.

Bulleit Frontier Bourbon
Het verhaal van Bulleit start in 1830, wanneer Augustus Bulleit zijn eerste bourbon lanceert. In 1860 overlijdt hij en stopt de productie ook. Zijn achter-achterkleinzoon Tom Bulleit hervat in 1987 de productie op basis van het orginele recept: 68 % Maïs, 28 % Rogger en 4 % gemoute gerst. Het resultaat is een bourbon die veelzijdig is om mee te mixen. Een mooie instap-sipping bourbon ook, maar die door z’n kruidige karakter met iets minder complexiteit voor de ervaren bourbon drinker minder te bieden heeft. Gelukkig hebben ze ook een 10-jaar oude variant.
De Bulleit Frontier Bourbon koop je bij Topdrinks.nl voor € 25,45.

Four Roses Small Batch
Deze bourbon is echt een juweeltje voor dit geld, prachtig om in wat steviger cocktails als de Old Fashioned en Manhattan te gebruiken. Het bijzondere van Four Roses is dat zij 2 verschillende mashbills gebruiken en 5 verschillende soorten gist. Dat resulteert in 10 verschillende bourbon-recepten. Hiervan worden 4 gebruikt om de Small Batch te blenden. Misschien schrijven we nog een keer een post over alleen Four Roses, dan gaan we hier dieper op in. Per batch worden zo’n 250 vaten gebruikt, met een minimale leeftijd van 6 jaar. Het resultaat is een mooie bourbon die vooral in de afdronk veel indruk maakt. Een mooie balans tussen hout, kruiden, karamel en fruittonen.
Deze bourbon koop je bijvoorbeeld bij Topdrinks.nl voor € 31,10.

Beste bourbon whiskeys onder de € 100
Woodford Reserve Distilleerderij

De beste Bourbon Whiskey’s tot € 50

High West American Prairie Bourbon
In 2007 opende de High West Distillery, omdat het toen pas weer legaal werd om in Utah te distilleren. Ze startten eerst met het uibrengen van een blend van andere distilleerderijen, de Rendez-Vous. Ze kwamen dus precies voor de wedergeboorte van bourbon uit. Langzaamaan brengen ze ook whiskeys uit vanuit hun eigen distilleerderij, die ze weer blenden met whiskeys uit andere distilleries. Deze Prairie Bourbon nog niet, die is samengesteld uit een 6-jaar oude bourbon uit Indiana en een 10-jaar oude Four Roses bourbon, beide met verschilende mashbills. Het resultaat is een vrij lichte bourbon, die voor de beginnende bourbon-drinker een prachtige opstap is naar de wat meer complexe varianten.
Te koop bij bijvoorbeeld bij Drank.nl voor € 42.

Eagle Rare Bourbon
Een single barrel bourbon die minimaal 10 jaar rijpt voordat deze wordt gebotteld als Kentucky Straight Bourbon Whiskey. Kleine kanttekening: door hun geautomatiseerde systeem kunnen ze, bij het overschakelen van vaten, niet garanderen dat elke fles enkel uit dat vat komt. Maar feitelijk is het een single barrel, waar je voor een mooi bedrag dus kunt kennismaken met dit type bourbon. Ze gebruiken de #1 Buffalo Trace mashbill, die qua samenstelling geheim is. Kenners schatten in dat het gehalte rye lager dan 10 % is. Lekker om te nippen, ook heerlijk in cocktails.
Te koop voor rond de € 36,95, bijvoorbeeld bij Drank.nl.

Woodford Reserve Bourbon
Dit is momenteel de meest verkochte premium bourbon ter wereld. De Labrot & Graham’s distillery is geopend in 1812 in Versailles, Kentucky, en is daarmee een van de oudste nog werkende distilleries in de V.S. De mashbill bevat 72 % maïs, 18 % rogge en 10 % gemoute gerst en is een mix van postills en columnstills. Woodford Reserve was een van de bourbons die de bourbon-revolutie in gang heeft gezet. Destijds waren ze een van de weinigen die $ 30 voor een fles vroegen, 15 jaar geleden een hoog bedrag. Tegenwoordig is dat een segment waarin je bijna niet meer opvalt door het enorme aanbod. Des te opvallender dus dat Woodford Reserve erin is geslaagd relevant te blijven, zonder in prijs echt omhoog te zijn gegaan.
Woodford Reserve koop je bijvoorbeeld bij Mitra voor € 31,99.

Elijah Craig Small Batch
Deze whiskey is vernoemd naar de eerste persoon die ooit bourbon whiskey rijpte op de nu verplichte geblakerde nieuwe Amerikaans eiken vaten. Het was predilant Elijah Craig die hiermee startte. Al sinds dit merk startte in 1789 stellen zij de Small Batch samen uit nooit meer dan 100 vaten. De leeftijd van de whiskeys varieert van 8 tot 12 jaar. Zacht, vanille en zoet fruit, specerijen en nootmuskaat.
Elijah Craigh Small Batch koop je bijvoorbeeld bij Gall & Gall voor € 39,99.

De beste bourbon whiskey’s tot € 75

Michter’s Bourbon
Deze whiskey zit net boven de 50 euro, maar hoort qua kwaliteit ook echt in de eredivisie. Michter’s blendt hun whiskey al voor het bottelen met water, waardoor deze al in het vat huwt en meerijpt. Dit maakt hun proces ook een stuk kostbaarder, er kan immers minder whiskey in het vat rijpen. Hun aanpak wordt ook wel “Cost be damned” genoemd, oftewel kosten noch moeite worden gespaard. Een wat zoetere bourbon met licht peper, honing en perzik.
Michter’s koop je bijvoorbeeld bij Gall & Gall voor € 56.

Few
Deze distilleerderij hanteert het zogenaamde graan tot glas principe. Dat betekent dat zij zelf hun grondstoffen verbouwen en vervolgens alles mashen, distilleren en bottelen. En dat doen ze al sinds 2011 in Chicago. Hun inspiratie halen ze uit de Chicago World Expo van 1893, waarvan op de labels verschillende bouwwerken die hier te zien waren worden getoond. De naam is afgeleid van hun andere inspiratiebron: de Drooglegging. De letters FEW staan voor Frances Elizabeth Willard, een van de drijvende krachten achter de Drooglegging. Hun Straight Bourbon Whiskey heeft een mashbill met 70 % maïs en 20 % rogge, waardoor deze mooi complex is met een peperige afdronk.
Je koopt Few bijvoorbeeld bij Cane & Grain voor € 58.

Heaven’s Door Straight Bourbon
Deze whiskey is opgezet door Bob Dylan en vernoemd naar zijn beroemde song “Knocking On Heaven’s Door”. Deze Tennessee Straight Bourbon heeft 6 jaar gerijpt en heeft een mooi smaakprofiel van gebakken brood, popcorn en gedroogd fruit. Er wordt momenteel gewerkt aan een eigen distillery voor Heaven’s Door in Nashville, Tennessee. Maar dat betekent dus dat deze nog is samengesteld uit bourbons van anderen, waaronder zeer waarschijnlijk George Dickell.
Je koopt deze Tennessee Straight Bourbon bijvoorbeeld bij Cane & Grain voor € 73,90.

De beste bourbon whiskeys onder de € 100
Rickhouse van Elijah Craig in Kentucky

Dit artikel is niet gesponsord. Geen enkel merk heeft ons benaderd om in hierin te worden opgenomen. De links zijn willekeurig verdeeld over een aantal grote verkoopplatformen in Nederland. We krijgen geen commissie over een eventuele aankoop die gedaan is vanuit dit artikel.

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *