Entree Awards 2022

Het is inmiddels traditie: de Entree Awards op de laatste maandag van november. Ook wel de Oscars van de Nederlandse horea genoemd. In een uitverkocht Theater Amsterdam werden ruim 70 zaken beoordeeld in 13 categoriën. Sinds de heropening na de laatste lockdown zijn er weer veel zaken nieuw geopend door het hele land en het is prachtig om te zien dat cocktails echt hun weg hebben gevonden naar alle soorten zaken. Hieronder vind je het overzicht van zaken die gewonnen hebben in hun categorie, met daarbij het korte juryrapport dat ook bij de uitreiking werd voorgelezen. Er staat ook een link bij naar het uitgebreide juryrapport.

Beeldcredits headerphoto Taru: Ming Chao

Best Bartender 2022

Het traject van Best Bartender is een stevige. De inchrijving is open voor iedereen die nog niet eerder deze award heeft gewonnen. De eerste ronde is een kennisronde. Hierbij wordt getest hoe diep en hoe breed de kennis van elke deelnemer is. Het gaat daarbij om zowel historische kennis als produktkennis van cocktails en dranken. Daarna volgt een speedronde, afgesloten met een signature cocktail. Na deze laatste ronde zijn nog 3 bartenders (Manolis Anastasiou – The Stockroom, Alina Lucia – Flying Dutchmen Cocktails en Stefan Sumual – Feijoa)  over die pas tijdens de Entree Awards te horen krijgen wie van hen de winnaar is. Dit jaar is de winnaar Stefan Sumual, bartender bij Feijoa en Qlique. Het juryrapport luidt: Stefan is a young talented bartender with a very good sense of hospitality. He is someone that will make sure you have a laugh when seated at his bar. That’s exactly what we need! What about his cocktails? His signature cocktail was absolute tasty. We think that Stefan is an upcoming bartender, with the skills to grow!
Lees hier het volledige juryrapport.

Best New Cocktailbar 2022

Ondergetekende mocht ook dit jaar samen met Ingmar Voerman en Misja Vorstermans de jurering van de Beste Nieuwe Cocktailbar voor z’n rekening nemen. Een ontzettend leuk proces waarbij elke bar op afspraak wordt bezocht. Zo kan optimaal worden voorbereid om het concept uit te leggen en de jury te laten ervaren hoe het concept is. De genomineerden in deze categorie waren Ultramarijn en Blueblood (beiden Den Haag), Taru (Haarlem), Sins of Sal en Colima (Amsterdam). Tot winnaar is verkozen Taru uit Haarlem. Het juryrapport: Jev Rimen en Dennis van der Pluijm verrasten de jury met het minimalistische Taru. De cocktails zijn eenvoudig, maar super-smaakvol. Onze complimenten voor de onverwachte ingrediënten en technieken. Én lof voor de lange chef’s table: die is één en al beleving. Een waanzinnig goed uitgevoerde A-typische cocktailbar. Chapeau!
Lees hier het volledige juryrapport.

Entree Awards best cocktaibar best drinks & dining best interior best bartender
Beeldcredits: Helling 7

Best New Diner & Drink Concept < 150 guests

Een categorie waarin veel dingen samenkomen en waarin het dus echt belangrijk is dat alles klopt om hier als winnaar uit de bus te komen. Nu is het natuurlijk zo dat bij alle genomineerden alles mooi samenkomt, maar er kan er natuurlijk maar 1 de winnaar zijn. De genomineerden dit jaar zijn Graansilo Eten & Drinken (Groningen), Helling 7 (Amsterdam), JaffaJaffa (Zwolle), Mesiba (Amsterdam) en OX (Rotterdam). Tot winnaar is verkozen Helling 7, van onder andere Daan Bonsen. Hem kennen wij onder andere als master mind achter Vesper Bar, Café Panache en De Marktkantine. Het juryrapport: Wij stapten binnen en voelden het meteen: wát een energie en wát een vibe. Design, food, drinks, service alles klopt. Dat doet mede-eigenaar Daan Bonsen goed! Het verbaast de jury nog steeds dat een scheepswerf omgetoverd kan worden tot zo’n stukje pracht. Wij hebben maar één tip voor Nederland: ga naar Helling 7 in Amsterdam-Noord!
Lees hier het volledige juryrapport.

Best new Dine & Drink Concept > 150 guests

Nou ja, hetzelfde dus als hierboven maar dan net even een maatje groter. In de letterlijke zin van het woord dan! De genomineerden dit jaar zijn Carmel Market (Utrecht), Freddy’s (Leiden), Heeren aan de Haven (Streefkerk), Loungecub Valencia (Deventer) en The Streetfood Club (Breda). Dit jaar mag The Streetfood Club de award in ontvangst nemen voor deze 2e vestiging van hun concept. Het juryrapport: Wat is de overtreffende trap van The Streetfood Club in Utrecht? Dat is The Streetfood Club in Breda. Met dit project bewijst deze club ondernemers zich op álle facetten. Het is groots, meeslepend en energiek. Wat een ballen heb je nodig om dit zo goed uit te voeren. Dit is méér dan een unieke herbestemming en geeft de héle stad schwung! 
Lees hier het volledige juryrapport.

Entree Awards best cocktaibar best drinks & dining best interior best bartender
Beeldcredits: Victor van Leeuwen

Best new Café

Het ouderwetse Hollandse café wordt langzaam vervangen door de nieuwe lichting. Eke generatie geeft dit huiskamergevoel een nieuwe betekenis. Het bekende “where everybody knows your name, ad they’re always glad you came” gevoel blijft natuurlijk hetzelfde. De genomineerden dit jaar: Bar Donnie (Amsterdam), De Dakduif (Amsterdam(, Nieuwe Dikke Dries (Utrecht), PAAK Vinyl Bar (Nijmegen), The Dublin House (Zwolle). Winnaar in deze categorie is The Dublin House. Het jurytrapport: Zet een dynamische, ervaren horecaman en een extraverte designer bij elkaar in een vergane Ierse pub, en je krijgt Dublin House. Een café met internationale allure en 100% uitgedacht, maar zó gezellig. De jury werd weggeblazen op een dinsdagavond: het was RAMVOL. Credits voor eigenaar Jan Briek! Zó moet een café aanvoelen, proost!
Lees hier het volldige juryrapport.

Best New Restobar

Het concept restobar werd in Nederland bekend door de ommezwaai van Ron Blaauw in 2011 van Fine dining zaak naar Restobar. Daarmee gaf hij vrijwillig zijn 2 Michelinsterren op, iets wat in die tijd een vrijwel ondenkbare ontwikkeling. Your humble narrator mocht destijds het nieuwe barconcept helpen ontwikkelen, van cocktailkaart en bartraining tot keuze voor glaswerk en inrichting, maar dat geheel terzijde. In die dik 10 jaar is het concept steeds breder omarmd en uiteraard is er een eigen award categorie bij de Entree awards voor in het leven geroepen. Restaurant + bar = restobar, namelijk. En heowel de bar hier centraal staat is het eten op hoog niveau, maar zonder teveel poespas. De service is informeel en aan de bar eten is heel normaal (aan te raden zelfs). De genomineerden dit jaar: Bar Du Champagne (Amsterdam), Café Beurre (Amsterdam), Café Concours (Utrecht), Hooked (Tilburg), La Petite Soeur (Rotterdam). De winnaar dit jaar is Hooked. Het juryrapport: Hooked is een plek waar de jury snel terugkomt. Hier eet je op hoog niveau aan de bar, maar wel op een toegankelijke manier. Op het bord: bistro-bites met een dosis lef. De sfeer? Top. Personeel? Enthousiast. Het interieur is gedurfd, maar warm. De restobar is een nieuw fenomeen, en Giel van Schaaik laat ons eventjes zien hoe het moet.
Lees hier het volledige juryrapport.

Entree awards best bar best cocktailbar best bartender best restobar best cafe
Beeldcredits: Hooked, Tilburg

Overige categoriën

Niet dat we deze niet belangrijk vinden, maar ze hebben net even wat minder met cocktails te maken:

Best New Holiday Concept: Mölke in Zuna
Best Green Fine Dining: Rotonde in Rotterdam
Best New Nightlife Venue: Oliva in Amsterdam
Horecaondernemers van het jaar: Sippien Baarsma, Jan Braam, Reinder Braam, Rob Mooiman, Wichert van Rijn en Marco Schreutelkamp.
Best New Hotel < 50 Rooms: Hotel Piet Hein Eek in Eindhoven
Best New Hotel > 50 Rooms: The Den in Den Bosch
Best New Restaurant Design: Ambrozijn in Valkenburg

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *