Wereld Paloma Dag – 22 mei de zomer in je glas

Het wordt wel het Mexicaanse antwoord op de Gin & Tonic genoemd en heeft, zoals elke grote cocktail, een niet helemaal te traceren oorsprong. Natuurlijk, Mexico, logisch. Want de twee belangrijkste ingrediënten voor de Paloma zijn Tequila en Grapefruit Soda. En daarmee creëer je, ja ook jij, de zomer in je glas.

 

International Paloma Day Paloma Dag Lala Tequila
Beeld: Lala Tequila

Gin & Tonic

Ik sleep deze er gewoon nog even bij, want zonder deze mix was de Paloma in ons kouwe kikkerlandje tot mislukken gedoemd geweest. Kort samengevat: door de G&T hebben we geaccepteerd dat het prima is om een fles van € 35 te mixen met een premium mixer van € 2 per flesje, in een giga-glas, vol met ijsblokjes en met je halve kruidentuin als garnering. Ook belangrijk: ‘we’ zijn gaan snappen dat er binnen een drank-categorie enorm veel diversiteit is èn dat het dus echt uitmaakt met welke drank je mixt.

Terug naar de Paloma. Want deze is net zo makkelijk te maken als een g&t, maar zorg wel voor de juiste ingrediënten. En dan bedoel ik van de juiste kwaliteit. Uiteraard gebruik je uitsluitend 100 % Agave tequila. Alles wat mixto is (dus met voor bijna de helft andere grondstof dan agave) laat je gewoon in het schap staan. Weet je nog dat je net hebt geleerd dat het echt uitmaakt waarmee je mixt (zie ook: gin)? Betaal dus gewoon voor die 100 % Agave tequila zodat je zeker weet dat je mix goed is. Het andere ingrediënt is grapefruitsoda, en daarvan is de keuze beperkt. Dat komt met name doordat de Paloma pas sinds een jaar of 5 echt aan populariteit wint, ook al bestaat deze meer dan 70 jaar. Overigens betekent Paloma ‘duif’ in het Spaans. En wat dat dan weer te maken heeft met deze cocktail is een beetje een mysterie. Zal wel iets met een liedje zijn.

Waar vind je grapefruit soda?

De in Mexico meest gebruikte grapefruitsoda is Jarritos. Daarnaast zijn Ting, Fresca en Squirt bekende merken. Deze kun je het beste vinden in toko’s en kleine interntionale supermarktjes die veel exotische producten verkopen. Bij de supermarkten kun je Spa Grapefruit kopen. Daarnaast zijn er steeds meer crafted soda’s verkrijgbaar, zoals The London Essence en Fentiman’s (beiden bij Mitra te krijgen) en Three Cents Grapefruit Soda (te krijgen bij oa GinFling). De bekende Fever-Tree heeft afgelopen week een eigen grapefruitsoda gelanceerd, dus die zal binnenkort vast goed verkrijgbaar zijn. Let erop dat elke soda haar eigen balans heeft tussen zoet, zuur en smaak. Hier moet je dus ook je Paloma op aanpassen door middel van extra, of juist minder limoensap of (ook lekker) een scheutje extra tequila.

De lekkerste tequila’s

De lekkerste is natuurlijk afhankelijk van jouw smaak, maar, en ik herhaal dit gewoon nog een keer omdat het echt belangrijk is, koop wel een 100 % agave tequila. Deze zijn uitsluitend gemaakt van de Blue Weber Agave en hebben daardoor een veel voller smaakprofiel dan mixto (die je dus nooit koopt). Een paar van mijn favoriete tequila’s in het hogere prijssegment zijn Patrón, Don Julio, Mijenta, Ocho en Lala. Het leuke van deze laatste is dat die eigendom is van twee Nederlandse dames. Let even op: Tequila moet altijd in Mexico worden gemaakt, in de staat Jalisco, dus het is geen Nederlandse tequila ofzo. Maar wel een lekkere. Net even een of twee tientjes daaronder vindt je ook hele mooie tequila’s als Arrete, Cenote en Cazadores. Oja, en neem de blanco variant, hoewel een Reposado natuurlijk ook kan. Een Anejo is door de houtrijping niet geschikt voor deze mix. We zijn immers op zoek naar die frisse smaken.

Zo maak je ‘m

Je start met de buitenkant van het glas. Hier maak je namelijk een mooi zoutrandje op (niet van dat ranzige keukenzout, maar a bit of that serious gourmet shit als Maldon). Je maakt de bovenste halve centimeter nat met een partje limoen. Daarna rol je het glas door het zout. Let op: niet de boven- of binnenkant van het glas natmaken, daar wil je geen zout op. Hoewel: sommige mensen vinden het lekker om een klein snufje zout ín het glas te doen. Dat kun jij dus ook doen, maar wel eerst proeven voordat je dat doet. Daarna knijp je dit partje limoen uit in het glas en schenk je er 50 ml van je Tequila of choice bij. Vervolgens vul je het glas met ijsblokjes en schenk je de grapefruitsoda erbij. Heb je een grapefruit liggen, gebruik hiervan dan een partje als garnering. Maar je mag ook iets feestelijks als een partje limoen gebruiken. In The London Essence Grapefruit Soda zit salie verwerkt, dus daar kun je salie als verse garnering gebruiken. Salúd!

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *