De beste oranje dranken perfect voor Koningsdag

Nu we eindelijk weer Koningsdag kunnen vieren met alle toeters en bellen is het tijd om na te denken met wat voor lekkers je deze dag optimaal door kunt komen. Natuurlijk kun je je (met mate) volgieten met biertjes, wijn of mix-in-blik. Maar leuker is het natuurlijk om echte Oranje-mixen te nuttigen. Inmiddels is er veel meer onder de zon dan oranjebitter. Al mag die óók niet ontbreken op Koningsdag!

 

Willem’s Wermoed Royal Orange

We kennen Willem’s Wermoed natuurlijk al langer als de eerste vermouth van Vaderlandsche bodem. Een rode, droge en rosé variant waren er al, maar een oranje ontbrak. Tot nu! Deze variant is geïnspireerd op de Oranjerie in de Amsterdamse Hortus Botanicus, die dienst doet als winterse opslagplaats voor exotische citrus planten. Drie verschillende soorten sinaasappels zijn gebruikt: Valencia, Bergamot en Bitter Orange. De basis van deze vermouth is een fruitige Spaanse wijn, geïnfuseerd met rozebottel, rozemarijn en duindoorn. Met deze Royal Orange onderstreept Willem’s Wermoed nog maar eens z’n rol als drankinnovator van Nederland.

Royal Orange Spritz:
75 ml Willem’s Wermoed Royal Orange
75 ml sparkling water
top up with sparkling wine (optional)
Garnish with slice of fresh orange and rosemary

 

 

Dik & Schil Orangecello en Circulaire Gin

Niet eens zo heel lang geleden knalde dit jonge bedrijf de markt op met hun Orangecello, niet lang daarna gevolgd door een koffielikeur en een Orange Gin. Niet heel gek dus dat je Dik & Schil hier terugziet, want heel goed te gebruiken tijdens Koningsdag! De Orangecello is gemaakt met de schillen van uitgeperste sinaasappels, lekker circulair dus. Voor de gin geldt dit ook trouwens, die heet niet voor niets “Circulaire Gin”. Ook hier worden dus de sinaasappelschillen gebruikt, maar ook botanicals uit de reststromen van Koppert Cress. Denk aan Kaffir Lime bladeren, Cardemomblad en Shiso. De Orangecello leent zich perfect voor gezellige shotjes tussendoor (nippen mag ook). De heerlijk aromatische gin is makkelijk te mixen met een lichte of fruitige tonic (als de tonic maar niet te hoog in citrus is).

 

Oranje dranken Koningsdag Orangecello Dik & Schil Aperol Willem's Wermoed Vermoed Gin Oranjebitter

De Jongens van Oud West Orangecello

New kids on the block zijn de Jongens van Oud West. Heel recent zijn zij gestart met hun eigen onderneming en lanceerden hun Orangecello. Hiervoor zijn verse sinaasappelschillen gebruikt wat een friszoete likeur van 28 % alcohol oplevert met een licht bittere afdronk. Uiteraard is deze Orangecello zeer geschikt als lekker shotje, maar je kan ‘m ook mixen met bijvoorbeeld ginger ale of prosecco. Overigens wordt niet het Amsterdamse Oud West bedoeld, maar Oosterhout. Die zag ik ook niet aankomen. De drie vrienden achter dit merk wilden een mooi alternatief bieden voor limoncello en geven alvast aan dat ze niet van plan zijn bij dit ene product te stoppen.
Check hier waar je ‘m kunt vinden.

 

Oranjebitter

Tot voor kort was dit het enige oranje drankje dat werd gedronken tijdens Koninginne- en Koningsdag. Maar laten we eerlijk zijn: het werd ook echt alleen op deze dag gedronken. Het is niet de meest toegankelijke drank maar voor sentimental reasons natuurlijk leuk om in huis te hebben aankomende woensdag. Drink lekker als shotje, of als spritz (zie recept hierboven)

Aperol

In Italië lijkt het op de terrassen elke dag Koningsdag, zo graag drinken ze daar de bekende Aperol Spritz. Moeten we hier nog heel veel aan toevoegen? Natuurlijk niet. Deze knaloranje likeur op basis van onder andere rabarber is de basis van de meest populaire cocktail in Italië. Ook in Nederland is dit aperitief aangeslagen en zien we ook op andere dagen dan 27 april oranje-gekleurde terrassen!

50 ml Aperol Spritz
50 ml Prosecco
50 ml Bruisend water
Schenk in een wijnglas met ijsblokjes en garneer met een schijfje verse sinaasappel.

 

 

 

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *