Inderdaad, je kàn besluiten om heel januari geen druppel alcohol te drinken. Maar je kan ook gewoon in stijl genieten van een paar mooie dranken maar dan natuurlijk met mate. Omdat Dry January veel beter London Dry Ginuary kan zijn, hebben we 4 mooie gins geproefd die je gerust in je G&T kan gebruiken.
Isle of Harris Gin – 45 %
Dat er veel goede gins uit Schotland komen wisten we natuurlijk allang! Op de Isle of Harris in het uiterste Noord-Westen van Schotland, is sinds kort een nieuwe distilleerderij gevestigd waar ze druk bezig zijn met het stoken van gerstennat om te door te rijpen naar whisky. En uiteraard worden de kwaliteiten van de master distiller ook ingezet om een bijzondere gin te vervaardigen. Daarbij wordt de ‘sugar kelp’ door duikers handmatig geoogst. Het geheel is in een bijzonder fraai vormgegeven fles verpakt.
De neus is klassiek met een iets zoetige ondertoon. Verse dennen, veel fris-bitter citrus met rozen en verse kruiden. In de mond duurt het heel even voordat de gin haar smaken prijsgeeft. Heerlijke verse tonen van jeneverbes en dennen gaan door naar een zoeter midden, met koriander en roos die op en af gaan en spelen met de zoet fruitige tonen die zelfs tropisch te noemen zijn. De afdronk is zeer helder met een droge combinatie van jeneverbes en citrus die overgaan in zacht zoete tonen en een licht peperige finish.
Wagging Finger 2.0 Batch 2 – 44 %
In Deventer is de kleine distilleerderij gevestigd waar sinds een jaartje Wagging Finger wordt vervaardigd en geïnspireerd op Willemijn Graveland, afgebeeld op de fles. Een strenge vrouw, met veel humor, die de opgestoken vinger (wagging finger) veelal gebruikte om haar 5 kinderen in het gareel te houden. De parallel met Wagging Finger Gin is dat in Nederland meer dan soms wordt vergeten wat de enorme rijkdom aan distilleer-geschiedenis is. De opgeheven vinger, mèt knipoog, dient om iedereen hieraan te herinneren en de kunst van klassiek distilleren verder in ere te herstellen. Batch 2 is een mooi verfijning van de eerste lichting, waar de tonen in neus en mond soms niet helemaal in balans zijn. De focus is op jeneverbes en de ondersteunende elementen allen van klassieke herkomst: koriander, kardemom, kwassie (richting kaneel), staartpeper en engelwortel. Batch 2 heeft een krachtige neus met veel verfijning erin. In de mond komen de smaken van de gin gelaagd op gang: eerst licht bitter jeneverbes met engelwortel overgaand naar vers citrus, meer zoete tonen van kaneel (kwassie) en door naar een licht peperige afdronk. Een mooie gin die in een klassieke g&t helemaal tot z’n recht komt.
Loopuyt Dry Gin – 45.1 %
De afgelopen jaren heeft Schiedam weer iets van haar oude reputatie als distilleer-hoofdstad van Nederland herwonnen. Al ruim 325 maakt hier de familie Nolet onder andere jenevers en vodka’s, een klein stukje verderop doet Herman Jansen dat ook, zij het ‘pas’ sinds 1887 en ook De Kuyper gaat alweer een tijdje mee. Sinds 1695 om precies te zijn. Allen uit de tijd dat de bijnaam van Schiedam ‘Zwart Nazareth’ was, wat de niet al te beste leefomstandigheden aangaf. Na de enorme teruggang in de consumptie van jenever (100 jaar geleden was jenever de meest gedronken drank ter wereld) sloten veel van de ruim 300 distilleerderijen hun deuren. Fast forward naar nu en we hebben een enorme gin-revival en een op handen zijnde terugkomst van jenever (trust on this one), met oude merken die weer nieuw leven wordt ingeblazen, waaronder Loopuyt, opgericht in 1772 en ooit een van de grootste distillateurs in Schiedam.
De neus van deze gin is een bijzondere combinatie van jeneverbes, munt en zoet fruit met een aardse ondertoon. De smaak begint met veel zoet citrus en loopt snel over in koriander en jeneverbes. Daarna volgen zoete en aardse tonen gevolgd door framboos en cacao. De afdronk heeft iets weg van een vers rood fruit met chocolade saus met vers geraspte citroenschil.
Overigens: als je een fles koopt is het nuttig de dop aan een nadere inspectie te onderwerpen. Daar kan zomaar iets bijzonders in zitten!
Sir Edmond – 40 %
Calling all vanilla lovers out there! Al bij het openen van de fles is onmiskenmaar wat het meest typerende ingrediënt van deze gin is. De verpakking van de gin is fraai en een duidelijke inhaking op de populariteit van vintage vormgeving en flamingo’s. Een zachte, bijna boterachtge neus met veel vanille en zoet citrus met een lichte zweem van citroen kenmerkt de neus. In de mond geeft de gin prijs dat toch het echt om een, jawel, gin gaat hier en de jeneverbes is hierin duidelijk aanwezig. De afdronk wordt iets droger (kaneel) en vooral deze 3 elementen aanwezig, aangevuld met strawberry cheesecake en gember.