Jaeger-LeCoultre – Zwitserse verfijning

Het Zwitserse horlogemerk Jaeger-LeCoultre werd in 1833 opgericht door Antoine LeCoultre. Als zoon van een smid transformeerde hij de smidse tot een werkplaats voor horloges. Hij was op zoek naar de manier om de lichtste horloges te maken en bedacht een weegschaal om tot op de micron nauwkeurig te meten. Ook ontwikkelde hij een systeem waardoor het niet meer nodig was een horloge met een sleuteltje op te winden. In 1903 had Edmond Jaeger een ultra-dun mechansime uitgevonden en hij daagde Zwitserse horlogemakers om dit toe te passen. LeCoultre acccepteerde de uitdaging: het begin van een vriendschap. 

Jaeger-LeCoultre Geophysic
In 1958 lanceerde Jaeger-LeCoultre de Geophysic, een bijzonder stijlvol model dat werd gelanceerd ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Zwitserse horlogemaker, maar ook om het eerste “International Geophysic Year” te vieren. Dit laatste hield in dat 67 landen de krachten bundelden op het gebied van geofyisch onderzoek, zoals seismologie. Dit inspireerde JLC om een zowel uiterst duurzaam als precies uurwerk te ontwikkelen. Het sterkste horloge ooit gemaakt tot dan toe, om precies te zijn. Het werd onderdeel van de standaarduitrusting van poolonderzoekers en piloten. Overigens werden slechts 1058 exemplaren hiervan gemaakt. De Geophysic 1958 werd in 2014 hiervan een tribute, 3,5 mm breder, maar verder helemaal in lijn met het originele model.

Aan deze lijn werd de Geophysic True Second toegevoegd, waar ook de datum op valt af te lezen. De kast is iets breder en de wijzers zijn wat slanker dan het 1958 model en heeft daardoor een iets minder sportief uiterlijk, maar daardoor juist een klassieker voorkomen. Beide modellen hebben echter het JLC Calibre 898/1 mechanisme, de absolute top binnen het concern voor self-winding mechanismes. Hier zit onder anderen een shock absorber in, speciale tandwielen voor een soepele overgang, een balans-mechanisme voor uiterste precisie en keramische kogellagers in het zelfwind-gedeelte waardoor geen smering nodig is. En de kast is geheel anti-magnetisch. Er gebeurt dus heel erg veel in dat kleine kastje. Wat overigens bij de True Second vanaf de achterkant te bewonderen is door de saffieren achterkant. De Geophysic is niet heel licht, maar het is een prettig gewicht en doet je vaak genoeg herinneren dat je een schitterend uurwerk draagt.

Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Moon
Het eerste Ultra Thin werd door JLC gemaakt in 1907 waarin minimalisme symbool staat voor ultieme verfijning. Toch is het gelukt om ook in deze serie gecompliceerde mechanismen als de moon phase, de tourbillon en een eeuwigdurende kalender te verwerken. Het dunste model is slechts 3.6 mm dik.

De moon phase die ik mocht lenen voor een fotoshoot met een fraaie Jaguar F-Type reisde een stukje met mij mee en terwijl ik over de autobahn zoefde kon ik af en toe bewonderend naar mijn linkerpols kijken. Zowel een contrast als een overeenkomst met het über-stijlvolle automerk met tegelijk alle moderne technieken om een racemonster te creëeren. De verfijning van dit uurwerk is geweldig en het is minder dan 5 mm dik. Kijk bijvoorbeeld van iets dichterbij naar de wijzers, waarvan de ene helft ‘brushed’ is, terwijl de andere helft gepolijst is. Dit zorgt voor een mooie lichtinval waardoor de tijd in een oogopslag kan worden bekenen. Binnenin de Master Ultra Thin Moon huist het Calibre 925, dat uit 246 onderdelen bestaat met een reserve van 36 uur. Gelukkig is ook híer het uurwerk vanaf de achterkant te bewonderen. Dan zal je ook meteen de gravure “1000 hours” opvallen, die staat voor de standaard 1000 uur testen waar elk JLC horloge aan wordt onderworpen. Denk daarbij aan tests met temperatuur, schokken, waterdichtheid en reactie op magnetisme. Ultieme duurzaamheid en verfijning gecombineerd. De combinatie van datum en de maanfase samen met de roestvrij stalen kast zorgen ervoor dat het bij mij een ingetogen en tegelijk tijdloos stijlvol sierraad is.

Jaeger-LeCoultre Duomètre Quantième Lunaire
Op basis van beide bovenstaande modellen kun je concluderen dat mijn voorkeur uitgaat naar klassieke en niet erg opzichtige horloges. Nu ben je bij Jaeger-LeCoultre sowieso aan het goede adres voor zeer stijlvolle uurwerken, maar ook dit merk heeft voor de zeer welgestelden een aantal uurwerken op de markt gebracht. En daar is natuurlijk niets mis mee. Zo mocht ik op de LXRY fair de Reverso Tribute Gyrotourbillon even bewonderen en zelfs even omdoen. De prijs van dit uurwerk bedraagt een kleine € 270.000, nèt iets buiten mijn range, maar daarvoor heb je wel een spectaculair exemplaar. De tourbillon is trouwens een buitengewoon interessant fenomeen, hier is een kort filmpje over de ontwikkeling hiervan.

Gelukkig waren er op de beurs ook meer betaalbare exemplaren, hoewel dit in die omgeving een zéér relatief begrip is. Uiteraard zag ik hier de voor mij inmiddels bekende series, maar ik werd daar verrast door een model dat ik in eerste instantie als ‘too much’ afdeed. Toen ik echter de Duomètre Quantième Lunaire zelf om m’n pols mocht hangen overviel me een gevoel van compleetheid. Dit was ‘m. Niets overdaad, niets opschmuck, maar een uurwerk dat zò symbool stond voor vakmanschap, stijl en klasse dat even snel de rekensom ging maken hoe lang het zou duren voordat ik de € 40.700 zou kunnen ophoesten om dit horloge aan te schaffen. Het oog voor detail hierbij is onvoorstelbaar. De maan is hand-gehamerd goud aan een sterrenhemel en is mooi in balans met de tijdfunctie aan de rechterkant. In het midden zit de foudroyante, om de tijd per 1/6 van een seconde aan te geven. De naam Duomètre geeft aan dat in dit uurwerk 2 losse mechanismes zijn verwerkt. De eerste zorgt dat het uurwerk goed loopt, het tweede heeft als taak om de functies goed te laten werken. Het Calibre 381 bevat maar liefst 374 onderdelen en heeft twee gescheiden energiereserves voor beide mechanismes. Aan weerszijden van de foudroyante kun je heel mooi de binnenkant van het uurwerk bewonderen. Uiteraard kun je dat aan de achterkant ook weer doen, een zeer prettige manier om goed van je investering te kunnen genieten. Want, mocht ik ooit in de gelegenheid zijn om een dergelijk uurwerk aan te schaffen, dan mag Mister Cocktail jr hier later ook mee lopen. Familie-tradities in de maak, denk ik zo!

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *