De beste whisky’s onder de € 35 om mee te mixen plus 7 cocktail recepten

Whisky is een van de meest gedronken dranken ter wereld en spreekt ook het meest tot de verbeelding. De meesten van jullie zullen over whisky het beeld hebben van een single malt die je bij het kampvuur nipt. Toch is 90 % van alle whisky die wereldwijd verkocht wordt uit de categorie blended whisky. Blended wil zeggen dat het een mix is van single malt en grain whisky en zijn wat minder complex, uitzonderingen daargelaten. Veel hiervan wordt puur gedronken, maar blended whisky is bij uitstek geschikt om cocktails mee te maken. Wij maakten een selectie van whisky’s die echt goed zijn om in je thuisbar mee aan de slag te gaan. En we hebben er ook een paar mooie single malts tussen gezet. Daar kun je namelijk ook met goed fatsoen mee aan de slag!

Dewar’s 8 Year Old Cask Series

De allernieuwste whisky in de range van Dewar’s is de 8 year old Cask Series. In deze serie zijn 5 whisky’s uitgebracht, elk met een eigen finish: Mizunara (Japanese Smooth), Port (Portuguese Smooth), Rum (Caribbean Smooth), Mezcal (Ilegal Smooth),Calvados (French Smooth) zijn de finishes. Wij hebben ze al mogen proeven en kunnen bevestigen dat elke whisky echt een totaal eigen karakter heeft gekregen. Voor deze serie lichten wij de Caribbean Smooth er uit, want het is een prachtige combinatie geworden tussen deze twee dranksoorten. De start is echt scotch, maar al snel komen de tropische noten erdoor: digestive biscuit met verse banaan en sinaasappel.

Coconut Highball: schenk 50 ml Caribbean Smooth, 20 ml vers limoensap en 20 ml kokosnootsiroop in een longdrink met ijsklontjes en roer goed door. Vul het glas verder op met ijs en sodawater en garneer met een munttopje en limoenschijfje.

Dewars’s Caribbean Smooth koop je bijvoorbeeld bij Gall & Gall voor € 25,99

Broody Hen Blended

Tot 1823 was in Schotland whiskymaken zo zwaar belast dat de meeste stokers hun waar illegaal stookten (daar komt de term moonshine vandaan) en het land door en uit smokkelden. Goede verstopplekken waren natuurlijk belangrijk, zoals het nest van een broedende kip. En daar komt weer de naam van deze nieuwe whisky vandaan. Het is echt een fijne whisky om mee te mixen, maar je kan ‘m zeker ook puur drinken, geniet je net zo hard van. De smaak is vol en zacht met tonen van vanilletoffee en appeltaart, butterscotch en bloemige citrus. De afdronk is licht rokerig.

The Broody Sour: Shake 50 ml The Broody Hen, 25 ml suikersiroop, 25 ml vers citroensap plus 1 eiwit. Schenk de hele inhoud daarna (dus met ijsklontjes en al) in een tumbler en garneer met een scheut Angostura Bitters.

Broody Hen koop je bijvoorbeeld bij Topdrinks voor € 26,95

[Tekst gaat door onder deze afbeelding]

Lekkerste whisky's onder de € 35

Spearhead Whisky

Deze whisky heeft besloten de regels voor het maken van Schotse whisky als uitgangspunt te nemen en niet als kader. Ze gaan dus flink buiten de gebaande paden met de single grain whisky. Hun vaste vatenmaker uit Kentucky zorgt voor een specifieke toasting, maar dit wordt vervolgens met infrarood nogmaals gedaan Zo wordt een toast level bereikt dat met normaal branden niet mogelijk is. Dit geeft dan ook de unieke smaak waar Spearhead naar op zoek is. Rode appel, limoen, vanille fudge, cassis en blauwe bes met een lange afdronk.

Rusty Spear: Schenk 50 ml Spearhead Whisky en 150 ml Ginger Ale in een longdrink met ijsklontjes en garneer met een partje limoen.
Spearhead koop je bijvoorbeeld bij Mitra voor € 32,95

Johnnie Walker Black Label

Good Ol’ Johnnie Walker is niet voor niets de meest verkochte whisky ter wereld. Het is namelijk een hele prima whisky! Met name de Black Label leent zich erg goed om te mixen. Nu komt de Black Label tegenwoordig in verschillende vormen (Triple Cask, Islay Origin, Highlands origin, Double Black, Sherry Edition etc), maar wij pakken de ‘gewone’. Minstens 12 jaar in leeftijd en een blend die een milde rokerigheid heeft, en dus zeer geschikt voor de klassieke whiskycocktail de penecillin.

Penecillin: Shake 60 ml Johnnie Walker Black Label, 25 ml vers citroensap en 25 ml honing-gember siroop (gelijke delen honing en water met stukje gember naar smaak verhitten, daarna nachtje laten staan in de koelkast). Schenk ik rocks glas gevuld met ijsklontjes en schenk hier 10 ml Islay single malt op.

Johnnie Walker Black Label koop je bijvoorbeeld bij Drank.nl voor € 26,95

Mars Kasei Blended

De oorsprong van Japanse whisky was om Schotse single malt te imiteren, maar het werd in dit land groot met blended whisky’s waar de Highball cocktail mee wordt gemaakt. Dit is een simpele mix van Japanse blended whisky en sodawater met een citroenzest. Een japanse whisky mag dan ook niet ontbreken in dit rijtje. De Mars Kasei heeft een rijk en intens karakter met een zacht floraal aroma van witte bloemen gemengd met rijp fruit. In de mond romige tonen van honing en een fruitige achtergrond van groene appel en witte druif. De afdronk is lang met tonen van citrus en vanille.

Highball: schenk 60 ml Mars Kasei in een longdrink gevuld met ijsklontjes en top af met sodawater. Roer dit voorzichtig een paar keer door en garneer met een citroenzest.

Te koop bij onder andere Topdrinks voor € 34,45

Suntory Toki

Toki is het Japanse woord voor tijd, precies wat een goeie whisky nodig heeft. Deze Toki is een blend van uitsluitend Japanse single malt en grain whisky’s. De single malt komt van de Hakashu distillery, de grain whisky van Chita. Je proeft onder andere groene appels en tonen van citrus, afgewisseld met hints van witte peper, gember, geroosterde amandelen en vanille.

Blood And Sand: Shake 45 ml Suntory Toki, 20 ml orange juice, 15 ml Rode Vermouth en 15 en 15 Cherry Heering. Strain in een gekoelde coupe.

De Suntory Toki koop je bijvoorbeeld bij Topdrinks.nl voor € 33,52.

Benriach The Original Ten

Waarom zou je niet mixen met een single malt? Precies, dat kan dus gewoon. De Benriach Ten in gerijpt in 3 verschillende vaten: bourbon, sherry en virgin oak. De voor de Speyside zo typische smaken als boomgaardfruit en vanille worden verrijkt met de tonen van sherryhout.

Rob Roy Cocktail: Mix 50 ml Ben Riach Ten, 25 ml Rode Vermouth en 2 dashes orangebitters in een mixing glass tot het echt koud is. Starin daarna in een gekoelde coupe en garneer met een orange zest.
Te koop bij onder andere Drank.nl voor € 34,95

X by Glenmorangie

Deze single malt is ontwikkeld samen met bartenders en is heerlijk om mee te mixen. De X by Glenmorangie is samengesteld uit rijping op ex-bourbonvaten en nieuw eiken vaten Het resultaat is een zoetere whisky, met tonen van sinaasappelsorbet, chocoladefudge, crème brulée, peer en vanille.

Date Night: Mix 50 ml X by Glenmorangie, 20 ml Vers citroensap en 20 ml vlierbloesemsiroop in een highball glas vol crushed ijs, roer goed door en top af met bruiswater. Garneer met lemon twist.

De X by Glenmorangie koop je bijvoorbeeld bij Gall & Gall voor € 31,99 (leuke aanbieding)

De beste whisky's om mee te mixen onder de € 35

Dit artikel is niet gesponsord en we ontvangen geen kickback door affiliate links. De shoplinks zijn op basis van goede prijs onder de flessen gezet, zonder medeweten van deze platformen. Van sommige flessen hebben we een sample thuis mogen ontvangen voor review en door sommige merken hebben we een uitnodiging ontvangen voor het bijwonen van events ter promotie van deze whisky.

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *