Nieuwe klassieker viert verjaardag World Gin Basil Smash Day

Het is het jaar 2008. Hamburg. Een hete zomer. Deze zomer zou de geboorte van een van de meest succesvolle hedendaagse cocktails: de Gin Basil Smash. En dat is vandaag precies 10 jaar geleden!

Het team van Le Lion, een zeer stijlvolle bar in speakeasy-stijl in het oude centrum van de stad, zat te spelen met wat gin en wat basilicum en ze werden geïnspireerd door de Whisky Smash. Dit is een zeer oude drank, gebaseerd op Bourbon, die wordt ‘gesmashed’ met verse citroen, verse munt en een beetje suiker. De Gin Basil Smash gebruikt een goede gin als basis, met verse citroen, verse basilicum en een beetje suiker en de rest is geschiedenis.

Celery-Basil-Smash-Lion
De “Celery Basil Smash”, een heerlijke variatie op de moderne klassieker!

De drank verspreidde zich als een lopend vuurtje door Duitsland en veroorzaakte de beruchte Basil-mania, vergelijkbaar met de tulpenmanie in Nederland. Het was enkel door een krachtige tussenkomst van de regering dat dit niet leidde tot een publieke verontwaardiging tegen basilicum-boeren, toen boze barmannen hen bezet hielden om te protesteren tegen de hogere prijs. Ok, misschien overdrijf ik hier een beetje, maar kort gezegd: het werd erg populair, heel snel. En hier werd de invloed van sociale media voor het eerst getoond: social media was er in 2008 pas nèt, kun je de tijd voor Facebook en Instagram nog herinneren? Ik ook niet!

De Gin Basil Smash maakte de overstap van een lokale cocktail naar een moderne klassieker binnen enkele maanden. En gelukkig voor ons dat het zo’n makkelijke cocktail is om thuis te maken!

Methode:
Snijd een citroen doormidden en knijp 1 helft uit in een shaker, de geperste citroen gaat er ook in. Voeg 20 ml suikersiroop (of 2 theelepels fijne witte suiker), 6 – 8 grote basilicumblaadjes toe en muddle goed (smash !!). Voeg nu 60 ml / 2 oz goede gin toe en vul de shaker met icecubes. Schud het echt, heel goed – op deze manier zorg je ervoor dat de inhoud fel groen kleurt. Zeef in een tumbler, gevuld met vers ijs. Als je een finestrainer (of theezeef) hebt, gebruik deze dan, zodat fijne deeltjes basilicum je perfecte glimlach niet kunnen verpesten.

Gin Basil Smash
Jörg Meyer en zijn Gin Basil Smash – foto door Gino van Meenen
Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *