Gin Festival Amsterdam

Nee, het weer doet nog niet echt verlangen naar een terras met koude g&t, maar het is toch echt alweer mei. De afgelopen jaren hadden we in elk geval al wel een week mooi weer achter de rug, maar het wil nog niet echt vlotten dit jaar met zomerse temperaturen. Mei is de nieuwe april lijkt t wel, die doet ook wat ie wil. Dan moeten we zelf maar doen alsof t mooi weer is. En dat kan dan mooi op het Gin Festival Amsterdam, dat op 19 en 20 mei plaatsvindt.

Door: Albert van Beeck Calkoen
Beeld: Ming Chao

gin-festival-2016-web-151

Dit jaar is de tweede editie van het Gin Festival Amsterdam in UnderCurrent, wat ligt in Amsterdam Noord. Gelukkig vaart er, naast de Buikslotermeerveer en de NDSM-veer, voor deze gelegenheid Veer 35 vanaf CS rechtsreeks naar het festival, waar je op het terras wordt afgezet. En het feestje begint dit jaar al òp de boot, waar door het Dordtse merk Rutte alvast een opwarmertje wordt aangeboden. Die veerdienst is natuurlijk weer gratis, net als de dikke Gin Guide die je als bezoeker gratis krijgt. Hierin kun je van elke gin, jenever of tonic aantekeningen maken wat je ervan vond. En er zijn er nogal wat te proeven, bij elkaar zo’n 200 verschillende dranken. En niet alleen voorgenoemde dranken, ook bier, vodka, mezcal en tequila zijn te vinden op het Gin Festival. Inderdaad, het Gin Festival biedt niet alleen gin en tonic, maar is eigenlijk een ontdekkingstocht langs verschillende smaken, waarvan de organisator denkt dat je dat wel eens lekker zou kunnen vinden. Overigens, die organisator ben ik zelf, vandaar de onbeschaamde zelfpromotie!

Dit jaar streeft het festival ernaar om zo min mogelijk afval te produceren. De twee belangrijkste oorzaken van afval zijn natuurlijk proefglaasjes en longdrinks. Om te zorgen dat we niet enkele tienduizenden plastic bekers hoeven weg te gooien is er een samenwerking gesloten met Things For Drinks, een webshop voor alles wat je als thuismixer nodig hebt. Dankzij dit bedrijf bieden we elke bezoeker een mooi tasting glaasje aan om de dranken in te proeven, wat ook bij de prijs is inbegrepen. Daarnaast kan elke bezoeker een eigen longdrink glas kopen voor 1 munt (€ 2,80) waarin je een G&T kan laten mixen. Voor die g&t moet je overigens wel iets betalen, maar mixjes zijn 1,5 tot maximaal 2,5 munt. Heel erg redelijk dus! Op die manier wordt verwacht dat rond de 30.000 plastic proefglaasjes en 3.000 plastic longdrinks niet hoeven worden gebruikt.

gin-festival-2016-web-243

Naast proeven kun je op het festival veel leren. Bijvoorbeeld van Ian Hart, oprichter van Sacred Gin, Frédéric Du Bois, die net een boek over gin heeft uitgebracht, of van Schilo van Coevorden en Tim Hoevenagel van het Conservatorium Hotel. Verder zal Joël Broekaert vertellen over het Kopstootje en zullen verschillende nieuwe gins worden gelanceerd. De hele dag door zijn proeverijen van verschillende soorten drank onder leiding van Kristian Jagerman, te zien op de foto hierboven. Verder zijn er 5 verschillende foodtrucks: Man, I Love Fish, Beefchief, Sushi, Solt Garnalen en Metropolitan Deli. Uiteraard zorgen de toppers van Baristocrats voor de beste koffie èn arcade entertainment.

Omdat het vorig zò uitverkocht was dat meer mensen aan de deur zijn teleurgesteld dan er mensen binnen waren, hebben we besloten om het festival iets uit te breiden naar 2 dagen en 3 sessies. Wil je in alle rust proeven, kom dan vrijdag want dan kun je van 3 tot half 11 lekker genieten. Zaterdag zijn er 2 sessies, een in de middag van 1 tot half 6. De tweede is van half 7 tot 11. De prijzen verschillen iets, omdat we voor de vrijdag sessie hogere kosten hebben.

Kaartjes kun je kopen op de website, en weet je wat, omdat ik het heel tof vind dat je dit artikel hebt gelezen krijg je met de code “ireadthisarticle” € 5 extra korting bovenop de voorverkoopprijs!
En wil je iets heel bijzonders alvast in huis halen? Rutte Gin creëerde voor het Gin Festival Amsterdam de GINEVER, waarvan slechts 150 flessen zijn gemaakt. Hier te koop!

gin-festival-2016-web-170

 

gin-festival-2016-web-118

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *