Ooit was er een tijd waarin Coca-Cola, Pepsi, Fanta en 7-up de keuze voor frisdrank bepaalden. Later werd dit uitgebreid met Rivella, wat “een beetje vreemd, maar wel lekker” was. Tot een jaar of 5 geleden dronk in Nederland zelfs bijna niemand ginger ale of ginger beer. Intussen is dat radicaal veranderd. Na de introductie van de premium mixers zijn nu de meest exotische smaken inmiddels in het vak van je supermarkt te vinden. En dat biedt weer ruimte voor ‘frisdranken’ met een verhaal. Tussen aanhalingstekens inderdaad, want frisdrank is niet echt een vlag die de lading dekt.
Kumasi
Het idee voor deze bijzondere en opvallend vormgegeven frisdrank ontstond toen Lars Gierveld en Jochem Pinxteren een documentaire maakten over de cacao-industrie in West-Afrika. In de Ghanese regio Ashanti kwamen ze in aanraking met de schrijnende armoede onder de boeren. Het viel ze ook op dat de vrucht rond de cacaoboon vaak gewoon werd weggegooid. Terwijl het sappige vruchtvlees juist heel bijzonder smaakt en gezond is. Het sap is dus ideaal om frisdrank mee te maken. De naam was ook snel gevonden: de hoofdstad van deze regio heet Kumasi. Door frisdrank te maken van het restproduct van de cacao-industrie wordt voor minder voedselverspilling gezorgd, maar ook voor 30 % extra inkomsten per kilogram cacao voor de boeren in Ghana en Ivoorkust. De smaak is een bijzondere mix van lychee, mango en witte perzik. Lekker detail: Kumasi bevat geen toegevoegde suikers.
Kumasi is er in de varianten Sappi (geen koolzuur) en en Gassi (met koolzuur) en je koopt ze onder andere hier.
Wilderland
Dit merk wil helpen de Nederlandse natuur te herstellen. Door zichzelf en het landschap te verwilderen. Ze werken daarvoor samen met boeren die de biodiversiteit stimuleren. Bijvoorbeeld door grasland in te zaaien met inheemse (on)kruiden. Die kruiden trekken zo weer insecten aan die nodig zijn voor het bestuiven van gewassen. Bij boerderij Schevichoven telen ze bijvoorbeeld 40 verschillende gewassen in 5 vegetatielagen (strokenteelt). Hiervan vindt je salie, duizendblad, dropplant, kaasjeskruid en citroenmelisse terug in de Wild Sage Pasta, F***ling Fris Blend den de Boswandeling Blend. Ook maken ze een heerlijke Kouwe Klets ijsthee, met hennep, paardenbloem, wilgenroosje, goudsbloem, wat suiker en citroenzuur. Hun assortiment bevat, naast de Kouwe Klets IJsthee ook kruidenbier, thee, siropen, kombucha en pasta.
Hier vind je een totaaloverzicht van wat ze allemaal maken.
Bakkie Bruis
Deze frisdrank op basis van koffie is ontsproten aan het brein van Pablo Schultz, die bij een stage met cold drip coffee in aanraking kwam. Hierop besloot hij zelf een frisdrank te gaan maken. De ingrediënten zijn, naast cold drip coffee, zure kersen, een heel klein beetje suiker en bruiswater. Cold Drip is de benaming van het proces waarbij ijswater druppel voor druppel door versgemalen koffie loopt. Dit proces duurt 10 -16 uur en levert een rijke en complexe koude koffie op. De frisdrank is de perfecte boost voor de middag, met name als het een wat warme dag is. Het levert een snelle en aangename energieboost op waar wij inmiddels heel lekker op gaan. Was dat het al? Nee zeker niet! Er is namelijk een nieuwe smaak ontwikkeld: Perzik Vanille. Deze hebben we nog niet geproefd en is zelfs nog niet in de shop te koop, maar vanzelfsprekend zijn we heel benieuwd. Die shop van Bakkie Bruis vind je hiero.
Soof Drinks
De gewaagde slogan van dit Amsterdamse merk luidt “TeamNoCrap”. Daarmee maken ze een zeer uitgesproken statement tegen de gangbare merken die je in het frisdrankschap vindt. Maar over zichzelf zeggen ze: “Not A Soft Drink”. Verandering is dus wat zij nastreven met hun assortiment natuurlijke siropen en frisdranken gemaakt van fruit, groenten en kruiden. In 2017 lanceerden ze hun merk met 4 smaken siroop, inmiddels uitgebreid naar 6 met nummer 7 op komst. In 2020 werd hier Soof Sparkling aan toegevoegd in 3 smaken. En bij alles geldt dus: zonder zooi. Wat als smaak op het label staat is ook daadwerkelijk wat erin zit.
Je kunt Soof hier direct kopen.
Amsterdamse Frisdrank Fabriek
In Amsterdam Noord staat deze Amsterdamse Frisdrank Fabriek waar ze op geheel eigen wijze frisdrank maken. En dat doen ze met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Goed voor lichaam en geest, zoals ze schrijven, en voor een ongeëvenaarde smaakervaring. De verpakking is simpel en doet ons denken aan Brouwerij De Molen. De smaken zijn duidelijk: Limoen & Gember, Grapefruit & Ananas, Bessen & Vlier. Maar ook Passie & Vuur of Flower Of Life. Die laatste is een sprankelend vlierbloesemdrankje met roze peper en paradijszaad. Maar daar stopte de Amsterdamse Fridrank Fabriek niet, ze maakten op basis van hun frisdrank ook meteen een RTD (Ready-To-Drink): Grapefruit Ananas met Palo Santo en Wodka, Passie & Vuur met Dry Gin, Bosvruchten met Mezcal en Limoen & Gember met zwarte rum. Elke fles is 2 cocktails. Die kun je hier kopen.
Yaya Kombucha
Ooit was ik te gast bij eigenaars Tom en Charlotte en ze lieten mij hun eerste batch Kombucha proeven. Die stond bij hen thuis in speciale bakken te fermenteren. Fast forward naar nu en hun merk Yaya Kombucha is uitgegroeid tot een onderneming van formaat. Hun kombucha is ongepasteuriseerd en wordt derhalve als rauwe kombucha beschouwd, barstend van de goede bacteriën. De basis van Yaya is een mengsel van biologische groene en zwarte thee die 5 weken äerobisch wordt gefermenteerd. Hierbij wordt de cultuur blootgesteld aan de lucht, totdat de bacteriën en gisten hun werk hebben gedaan. Dit proces wordt nauwlettend gecontroleerd op zuurtegraad en suikergehalte. Hierna wordt de gefermenteerde kombucha gemengd met verse fruitsappen en kruiden.
Hier kun je Yaya Kombucha direct kopen.
Agropošta
De naam Agroposta betekent letterlijk “post uit de natuur”. Alle ingrediënten voor hun siropen worden met de hand geplukt in de Kroatische natuur. En dat proef je terug in de smaken. Aardbei smaakt dus echt naar aardbei en salie (om maar een willekeurige smaak te noemen) smaakt naar verse salie. Zonder kunstmatige toevoegingen dus heel laag in suiker. Met die siropen maak je trouwens heerlijke cocktails en dan heb je ons natuurlijk helemaal om. Op hun website vindt je lekkere recepten hiervoor en kun je meteen de flessen die je wilt bestellen. Leuk weetje: als je een horecazaak hebt, of een groothandelspas, dan kun je ook hun RTD’s kopen, in 8 verschillende smaken koolzuurvrije biologische limonade.
THIJS DRINKS
“De nieuwe frisdrank”. Thijs Drinks maakt vruchtendranken van overtollig fruit, waar Thijs mee startte in 2017. Als chef in sterrenzaken kwam hij veel in aanraking met voedselverspilling. Jaarlijks wordt zo’n 250 miljoen verse kilo groenten en fruit verspild. Daar besloot hij iets mee te doen. Fast forward naar het heden. Thijs zelf is niet meer betrokken bij het bedrijf, maar het wordt wel in zijn geest voortgezet door gedreven ondernemers. Een van hen (Rod Hensen) kwam ik onlangs tegen op de veerboot van Amsterdam noord naar oost. Dat gesprek inspireerde me mede om dit artikel te schrijven. Thijs werkt met een productiepartner die de ingekochte reststromen direct kan persen en verwerken. Het restproduct wordt omgezet in biogas of veevoer. De verpakking bestaat geheel uit gerecyclede producten: fsc-karton, 33 cl PET-verpakking met statiegeld en gerecyclede pallets. Het assortiment bestaat uit 3 smaken: appel, aardbei-appel en sinaasappel vlierbloesem.
Check hier waar Thijs Drinks te koop is.