Dit zijn Diageo’s nieuwe Special Releases van 2023 Spirited Xchange is het thema van dit jaar

Het is elk jaar weer een moment waar de whisky liefhebbers reikhalzend naar uitkijken. De onthulling van de Special Releases van Diageo zorgt altijd voor een kloppende harten en lege portemonnees. Ook dit jaar onthult Diageo een reeks van acht prachtige whisky’s die dit jaar draaien om landen en cultuur. De verpakkingen zijn ontworpen door acht kunstenaars afkomstig van over de hele wereld en een visualisatie van de tasting notes.

Kruisbestuivingen

De special Release 2023: Spirited Xchange-collectie, zoals deze voluit heet, is zorgvuldig samengesteld door Master Blender Dr. Stuart Morrison. Het was zijn doel om nieuwe, diepere en complexere smaken te creëren. Volgens Morrison is het samenbrengen van verschillende drankculturen de sleutel tot nieuwe smaakcombinaties gebleken. “Voor mij gaat Spirited Xchange over het identificeren en vieren van ideeën, smaken en aroma’s die ons dagelijke omringen en onze nieuwsgierigheid aanwakkeren. Door te experimenteren met oude en nieuwe soorten vaten uit verschillende culturen, waaronder verschillende wijnvaten en vaten van lokale distillaten, zijn we op acht unieke whisky’s gekomen.”

De kruisbestuivingen vliegen je bij deze serie om de oren. Het is prachtig om te zien hoe de drankenwereld elkaars sterktes omarmt en hiermee nog mooiere producten maakt. De Special Releases serie put dit jaar uit de vatenvoorraad van Frankrijk, Japan, Mexico, Portugal, Amerika en de Cariben. Zo wordt de Mortlach “The Katana’s Edge” gerijpt op ex-Kanosuke en ex-Pinot Noir vaten gerijpt. Dit resulteert in een NAS whisky die verrassend fruitig en kruidig is voor een Mortlach (je weet wel, 2,81 x gedistilleerd. Lagavullin, de krachtpatser van The Isle of Islay komt in een ex-Don Julio añejo finish. Liefhebbers van turf en van de herbale smaak van tequila kunnen hier hun hart ophalen (ik kende de Smokehead Terminado al, een van mijn favorieten).

[Lees verder onder de afbeelding]

Diageo Special Releases 2023 Spirited xchange
De Mortlach ‘The Katana’s Edge’ heeft een finish gehad op ex-Kanosuke en ex-Pinot Noir vaten

De eerste release van Roseisle, ooit.

Het feestje gaat zo nog wel even door. The Singleton ‘The Silken Gown’ die een finish heeft gekregen in Franse Chardonnay De Bourgogne-vaten. Talisker ‘The Wild Explorador’ heeft een finish gehad in een combinatie van witte, tawny en ruby port vaten. Oban brengt ‘The Soul of Calypso’ waarbij de tropische smaken van de Caraïbische cultuur worden getransporteerd naar deze 11 jaar oude whisky.

Extra bijzonder is de Roseisle ‘The Origami Kite’. Dit is de allereerste release van deze distilleerderij uit de Speyside. Het komt heel vaak voor de je met een totaal nieuwe distilleerderij mag kennismaken. Extra bijzonder is het dat ze 12 jaar hebben gewacht met het uitbrengen van hun eerste single malt. Een lichte neus van vanille is waar de whisky mee opent, met een hint van molasses en granen. Een heerlijk romig-vanille mondgevoel met kruiden en rijp fruit vormen de smaak, met daarna een lange, rijke en licht peperige afdronk.

De oudste van het stel is de Glenkinchie ‘The Floral Treasure’ die 27 jaar in refill Amerikaanse & Europese eiken barrels en butts heeft mogen rijpen. Zoals de naam al doet vermoeden herbergt deze single malt veel florale tonen. De neus is vol sinaasappel en appel met licht vanille. De smaak ontwikkelt zich langzaam van licht zoet naar meer zure citrus. Ook meer fruit, met een rijke spiciness van het vat.

Alle acht deze whisky’s zijn op vatsterkte uitgebracht, zoals gebruikelijk is bij de Special Releases. Ze zijn allen te koop op Malts.com en uiteraard bij de betere slijter.

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *