Beste Hotelbar 2017: The Tailor uit Amsterdam

Elk jaar worden de Red Grey Hotel Bar Awards uitgereikt en met het sterk gestegen aantal geweldige hotelbars in Amsterdam is de competitie inmiddels niet mals. Oftewel: je moet van goeden huize komen om hier de winst in de wacht te slepen. In verschillende categoriën werd gestreden, maar overall was er een grote winnaar: The Tailor.

Door: Albert van Beeck Calkoen
Beeld: The Tailor (alle scherpe beelden) en Albert van Beeck Calkoen (de rest)

20160719_203102 crop

Om precies te zijn is het de vijfde keer dat deze awards worden uitgerijkt. In 2013 werden deze in het leven geroepen door Vincent van Dijk, dè hotelkenner van Nederland. Ooit sliep hij een jaar elke dag in een ander hotel en schreef daar ook nog eens een boek over. Daarnaast organiseert hij ook nog eens met zijn compagnon Philippe Souren de Hotelnacht in Amsterdam. Met de opkomst van de hotelbar, vandaag nog eens in Metro breed uitgemeten, is de relevantie van deze projecten groter dan ooit. Ook tijdens de Amsterdam Cocktail Week deden bijna 20 hotelbars mee, een duidelijk teken van de kwaliteit die hier aanwezig is. 

Bar The Tailor opende in het najaar van 2014 haar deuren met een geheel nieuw team, waarbij Tess Posthumus de ontwikkeling van het cocktailmenu en de training van de bartenders voor haar rekening had genomen. Een jong team, aangevoerd door de ervaren Niels van Horssen, won precies een jaar geleden dan ook Best New Bar bij de Red & Grey Best Bar Awards, daarmee de forse competitie van eveneens dat jaar geopende bars achter zich latend. Nu we een jaar verder zijn is het team volwassen en staat ook een geheel nieuwe cocktailkaart. Deze cocktails zijn nog steeds onderverdeeld in vier smaak-categoriën: Cashmere (strong), Silk (Floral, Fruity & Bubbly), Cotton (fresh & easy) en Hemp (herbal & spiced) en natuurlijk staan de vijf door Tess ontwikkelde signature drinks er nog op. Maar alle cocktails zijn met dezelfde precisie ontwikkeld en allemaal voorzien van garneringen in het thema van de bar, die verwijzen naar het oude ambacht van A.W. Krasnapolsky. Deze was namelijk kleermaker, maar nam in 1865 het slechtlopende Nieuwe Poolse Koffiehuis over. In de jaren daarna nam hij steeds meer omliggende panden over en in 1883, ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling, maakte hij er een hotel met 125 kamers van. Overigens werden voor diezelfde gelegenheid Americain Hotel en Doelen Hotel gebouwd. Met ruim een miljoen bezoekers kwam het toerisme in Amsterdam voor het eerst op gang. Wie nu een ritje door Amsterdam maakt kan zien waar dat inmiddels toe heeft geleid.

(1)

The Tailor is een bar die tijdloos stijlvol is, maar met een duidelijk thema dat zeer consequent wordt doorgevoerd. Let op: je moet even die helderverlichte lobby schuin oversteken om bij de bar te komen, waarna je in The Tailor wordt ontvangen door de gastheer. De stoelen aan de bar of de banken nodigen uit om hier de tijd te vergeten en je onder te dompelen in de gastvrijheid zoals Krasnapolsky dat zelf ongetwijfeld ook kon bieden.

Zoals gezegd waren er nog andere categoriën waarin een eer te behalen viel. Zo behaalde de Skybar van het Doubletree by Hilton hotel de meeste publieksstemmen en werd Freddy’s Bar van De L’Europe to beste classic bar uitgeroepen door de jury. Een van mijn favouriete bars werd tot Best New Hotelbar gekroond, namelijk Pulitzer Bar. Onlangs was ik hier te gast om de nieuwe cocktails te proeven die hoofdbartender Andrei Talapanescu met zijn team heeft ontwikkeld. Hierover volgt binnenkort een report, want dit is zeker de moeite van het proeven waard! Bij dit nieuwe menu zijn geen grenzen onontdekt gebleven, wat absoluut zijn effect heeft gehad op de kaart. Elke cocktail heeft wel een bijzondere infusie, siroop of bitter, waardoor het echt een kaart is geworden voor de meer avontuurlijke cocktail afficionado.

Andrei Talapanscu at Pulitzer Bar
Andrei Talapanscu at Pulitzer Bar

The Tailor is te vinden op Dam 9, meer info hier.
Pulitzer Bar is te vinden op Keizersgracht 234, meer info hier.

 

 

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *