Cigaragua – Great Smokes

Er sneuvelt een aardig aantal records met de komst van Cigaragua in Amsterdam. Het is bijvoorbeeld de eerste winkel wereldwijd die geheel gewijd is aan sigaren uit Nicaragua. Wat, inderdaad, de herkomst van de naam van de winkel is. Maar het heeft ook nog eens de grootste rooklounge van Nederland en dito humidor. Bovendien prijken Nicaraguaanse sigaren sinds dit jaar bovenaan de lijst van beste sigaren ter wereld.

Beeld: Jesaja Hizkia

Together with author Marcel Langedijk

Veerkracht
De bevolking van midden-Amerikaanse land Nicaragua heeft het niet makkelijk gehad. Staatsgrepen, aardbevingen en ander natuurgeweld hebben diepe sporen nagelaten in het land. Ondanks dat alles heeft de trotse bevolking veerkracht getoond en heerst momenteel een kalmte en vastberadenheid over het land om te laten zien waar het toe in staat is. Een van de belangrijkste ambachten hier is het maken van sigaren. Marcel Langedijk, schrijver en columnist, maakte begin van dit jaar samen met fotograaf Jesaja Hizkia een trip langs de verschillende fabrieken waar met de hand de mooiste sigaren ter wereld worden gemaakt. Quite literally, want het toonaangevende blad Cigar Afficionado plaatste een flink aantal sigaren uit Nicaragua in de top 25 van dit jaar. In 2015 voerde de My Father Le Bijou 1922 Torpedo al deze lijst aan. Ze weten daar dus wat ze aan ‘t doen zijn.

Ik schreef vorige week al een post over onder andere het boek Cigaragua (want: mooi kado. Ook voor jezelf). Maar de lancering van dit boek viel, niet geheel toevallig, samen met de opening van de winkel. En hier bleek ook dat een mooie sigaar buitengewoon goed samengaat met een glas champagne. Zelf ben ik niet zo’n groot liefhebber van de klassieke combi met whisky, omdat het hogere alcohol percentage de sigaar scherper maakt. Een wat lichtere drank als champagne of een g&t zorgt er juist voor dat de sigaar wat zachter binnenkomt, waardoor ik de smaak beter kan waarderen.

Initiatiefnemer van Cigaragua is Sasja van Horssen, die ook al 2 sigarenwinkels in Den Bosch en Rotterdam uitbaat. Ik tref hem ontspannen aan op de openingsavond, met een fijne Joya en een glas Ruinart. Ik neem zijn voorbeeld over voor de rest van de avond. Het is namelijk goed toeven in de uitgebreide lounge in het souterrain. “We zijn elke dag open, van 10 tot 9, en we willen onze klanten niet alleen de beste sigaren van de wereld aanbieden, we willen ze ook de mogelijkheid geven om ze in een sfeervolle, relaxte omgeving te roken”.

ak8a9431-cigaragua-amsterdam-opening

Wereldtop
De locatie is strategisch gekozen: aan het einde van de P.C. Hooftstraat, tegenover het Stedelijk Museum. En vlakbij Suit Supply, waar ik nog even een mooie broek kon aanschaffen om mezelf toonbaar te maken bij de opening van Cigaragua. Tijdens de rondleiding door de humidor wordt mij uitgelegd waarom de sigaren zo goed zijn. Volgens Sasja zelfs de beste ter wereld. “Nicaragua heeft het perfecte klimaat, de meest vruchtbare bodem en de juiste mensen”. Toch zijn deze sigaren betaalbaar, zelfs in combinatie met de ligging van de winkel. “De prijs-kwaliteit verhouding is fantastisch, mede doordat Nicaragua niet de status heeft van bijvoorbeeld Cuba. Daarbij betaal je ook deels voor de naam.”

In de winkel hangen diverse foto’s uit het boek Cigaragua in flink formaat, die een mooi beeld geven van zowel het leven in de sigarenfabrieken als van het ontspannen straatbeeld. In de lounge draait een kort filmpje dat fotograaf Jesaja Hizkia maakte tijdens de reis. De sfeer is ontspannen en er wordt lustig van flinke sigaren genoten. Van verschillende grote merken zijn de eigenaars overgekomen om dit heugelijke feit te vieren, wat door een welkomstwoord van de ambassadeur van Nicaragua compleet wordt gemaakt.

Cigaragua is gevestigd op de Van Baerlestraat 56 in Amsterdam en dagelijks geopend van 10 uur in de ochtend tot 9 uur ‘s avonds.

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *