Schotse kerst – zwart & peat

Het aanbod whisky’s (of whiskies, wat je wilt) is enorm en neemt met de dag toe. Niet alleen uit Schotand, maar uit Taiwan, Japan, Canada en ook Nederland worden met grote regelmaat nieuwe merken en nieuwe bottelingen op de markt gebracht. Op de redactie bij Mister Cocktail krijgen we af en toe wat leuke nieuwe distillaten opgestuurd, of bekende whiskies in een nieuw of tijdelijk jasje. Nog geen keuze gemaakt voor wat te geven (aan jezelf, mag ook), kijk dan even hier.

20161223_155625

The Glenlivet Cipher
Deze whisky is al afgelopen najaargelanceerd, maar nog steeds door mysteries omgeven. Zo werden de smaaknotities, noch de whiskies waar deze blend mee is gemaakt niet prijs gegeven. Vaak kun je wat je proeft vaak wel iets laten leiden (of andersom: laat je je leiden door wat omschreven wordt), in dit geval moet je geheel varen op je eigen bevindingen. Wat ook wel eens interessant is. Bij de lancering scoorde ik niet echt bijster hoog op wat de master blender van The Glenlivet had ingevoerd in de test die wij mochten doen. Maar omdat over smaak niet te twisten valt scoorde ik gewoon 100 %. En jij gaat dat ook doen. Bij deze mijn smaaknotities, die dus voor jou gewoon heel anders kunnen zijn. En dat is prima! Ik heb overigens wat water bijgevoegd, daardoor kwam de whisky wat beter los.

Neus: noten, honing, vanille, zwart fruit
Smaak: deze is complex, veel hout en vanille in het begin, meer romige vanille en framboos met honing en pecan daarna.
Afdronk: notenkaas, walnoot, frambozen cheesecake. Lange en complexe nasmaak, verveeld absoluut niet!

20161223_155658

Glen Talloch – Peated
De best verkochte whisky in Nederland is Glen Talloch, die qua prijs een wel zeer aantrekkelijk gerstenat biedt (whisky is uiteindelijk gedistilleerd bier zonder hop en in een vat gerijpt). In een tijd dat de prijzen van whisky harder stijgen dan die van je aandelen, is het fijn om te weten dat er altijd een betaalbare èn smakelijke whisky is bij de slijter om de hoek. De Glen Talloch Peated die ik hier heb geproefd is hun normale whisky, die een narijping op ex-Islay casks heeft ondergaan. Daardoor heeft deze blended scotch een flinke hint van de kenmerkende turfsmaak meegekregen. Wel voor bijna dezelfde lage prijs!

Neus: iets vlezig,vanille, turf, bacon
Smaak: mild turf met zoethout, meloen met een hint van ceder.
Nasmaak: niet heel complex, rokerig en geturfd, zacht fruit en cederhout op het einde.

20161223_155715

The Glenlivet – 18 years
Ik ben stiekem wel een fan van een leeftijd op de fles. En hoewel leeftijd niet altijd iets zegt over de kwaliteit, vertelt het mij wel iets over hoe de prijs van de whisky tot stand is gekomen. The Glenlivet is de definitie van een speyside whisky, met veel herkenbare tonen voor deze regio. Maar de 18 jaar oude variant brengt wel hele bijzondere smaken met zich mee. In deze whisky kom ik veel rook tegen en ik ga dit nu alvast even specificeren, omdat hierover veel verwarring bestaat. Elke single malt whisky heeft in meer of mindere mate rook in de smaak. Dat komt omdat de basis van elke single malt whisky gemoute gerst is. Dat mouten gebeurt in de meeste gevallen dmv verhitten met steenkool. Dat geeft rokerigheid. In sommige gevallen gebeurt dit verhitten met turf. Dan is een whisky dus, komt-ie, geturfd. Dus: als ik het heb over rokerigheid, bedoel ik dus niet turf. Ik heb deze whisky eerst zonder, daarna met water geproefd. Zonder water kwamen de smaken voor mij iets beter uit.

Neus: ananas, honing, vanille, bloemen
Smaak: licht mondgevoel, eerst zoetig, daarna komt rokerigheid door (rook, geen turf!). Veel ananas, passievrucht, echt tropische smaken zonder dat het een zoete whisky is. Creme brulee, custard, vanille en tegelijk verse kruiden als tijm en oregano. Waanzinnig mooi!
Afdronk: lange, zoete en kruidige afdronk. Veel tropisch fruit en tegelijk een diepe rokerigheid (nogmaals: geen turf).

20161223_155758

Johnnie Walker Blue Label – Winter Edition
Als je de fles vasthoudt voel je dat een deel van de prijs in het gewicht van de fles zit. Wat een enorm extra gewicht wordt hieraan toegevoegd, maar als je jezelf een dram inschenkt voel je wel dat je iets speciaals gaat drinken. Dit is de top uit de lijn van Johnnie Walker, dus je mag ervan uitgaan dat hier echt de allerbeste vaten uit de immense voorraad van deze whisky gigant worden gebruikt. Deze Winter Edition is trouwens uitsluitend te koop bij de DrankenBoutique in Rotterdam en bovendien ook nog van persoonlijke inscriptie te voorzien.

Neus: zacht, zoetig, zacht zomerfruit, butterscotch, creme brulee
Smaak: een heerlijk complexe rokerigheid met tegelijk appel en peer, fijne kruiden als tijm, maar ook bittere chocolade, waarna de creme brulee en vanille weer terugkeren. Met mijn ogen dicht zie ik de binnenkant van een whiskyvat voor me, zwartgeblakerd. Er zit meer Islay malt verwerkt in deze blend, dus wat turf komt hierin naar voren
Afdronk: de smaak van charred oak blijft lang hangen en vormt de rode draad waar afwisselend zoete smaken als vanille en appel voorbijkomen met fijne kruiden en een vleugje turf en tabak.

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *