De populairste cocktails van 2022

De grootste cocktail database ter wereld is natuurlijk Diffordsguide.com. Hier staan letterlijk duizenden recepten op, variërend van instapmodel tot niveautje ultramoeilijk. Doordat de website zo massaal worden gebruikt door (home)bartenders over de hele wereld is hun jaarlijkse Top 100 een mooie graadmeter van trends. Ik spitte deze lijst door om te kijken wat opvallende stijgers en dalers zijn en welke trends er uit kunnen worden ontdekt. Oftwel: wat zijn de populairste cocktails. Hou er rekening mee dat dit alle zoekopdrachten wereldwijd zijn. Een snelle zoekopdracht leert dat in december 2022 er 1.8 miljoen mensen deze website hebben bezocht.

De beelden zijn gecreëerd met een Text To Image AI tool.

De top 10 op een rijtje:
1. Pornstar Martini
2. Naked & Famous
3. Gin Basil Smash
4. Espresso Martini
5. Amaretto Sour
6. Cantaritos
7. Ramos Gin Fizz
8. Daiquiri
9. Margarita
10. Vieux Carré

Nieuwe klassiekers

Het is echt opvallend te noemen dat de hele Top 5 wordt gedomineerd door moderne klassiekers. Voor het 8e jaar op rij vinden we de Pornstar Martini terug op de 1e plek. Daarnaast staan de Naked & Famous op #2 en de Gin Basil Smash, die naar #3 in de ranglijst stijgt. Deze cocktail is een dikke 10 jaar geleden bedacht door Jörg Meyer en neemt sindsdien de wereld by storm. Op plek 4 staat de Espresso Martini die waarschijnlijk op 1 had gestaan als je alle variaties bij elkaar optelt. De Top 5 wordt compleet gemaakt door de Amaretto Sour. Verder zien we de French Martini (#12), Penecillin (#17), Paper Plane (#18) en Clover Club (#39). Deze laatste is erg populair door het recept van Julie Reiner, die momenteel in de jury zit van Drink Masters.

Echte klassiekers

Je hebt 2 soorten klassiekers: oude en nieuwe. Nieuwe klassiekers zijn zeg maar vanaf de jaren ’80 en oud is alles daarvoor, maar eigenlijk met name tot rond de Drooglegging. De jaren ’50 tot ’80 heeft veel Tiki cocktails en ietsje foute discococktails opgeleverd. Kijken we naar de eminence grise onder de cocktails, dan zien we een gemengd beeld. Opvallende stijgers zijn de Ramos Gin Fizz (#36 > #7), de Vieux Carré (#23 > #10), The Last Word (#26 > #13) en Martinez (#57 > #96). Maar we zien ook dalers die ik niet verwachtte: Manhattan (#7 > #41), Old Fashioned (#18 > #51) en White Lady (#15 > #26). Ook een daler is de Negroni (#8 > #22), maar dat komt met name doordat zoveel varianten gezocht worden: White Negroni (#30) en internetsensatie Negroni Sbagliato (#52).

[Artikel gaat door onder deze afbeelding]

De foute klassiekers

In de categorie “cocktails die we eigenlijk niet zouden moeten maken, maar toch doen” vinden we een aantal exemplaren hoog in de Top 100. Zo staat de Sex On The Beach op plek 14, met direct daarachter de Screaming Orgam. Ook vinden we de Slow Comforatble Screw Against The Wall op plek 44. Maar laten we eerlijk zijn, die Pornstar Martini valt ook wel een beetje in deze categorie, toch?

Mexicoooooo

Het aantal Mexicaanse cocktails in de Top 100 van Diffordsguide is opvallend te noemen. Uiteraard hebben de Margarita op plek 9, maar dat is niet de hoogst genoteerde Mexicaanse lekkernij. We vinden namelijk de Cantaritos op plek 6, een mix van Reposado Tequila, orange, pink grapefruit en limejuice met grapefruit soda. Op plek 11 is daar de Picante de la Casa (inderdaad, veel pepers), op plek 34 de Paloma en de Tequila Sunrise op #40. Variaties op de Margarita doen het ook goed: de Mezcal Margarita op #42, Tommy’s Margarita op #45 en California Margarita (#93). Als laatste komen we in deze lijst nog de Mexican Mule (#50) tegen.

Rum Drinks

In mijn trends voor 2023 voorspel ik de opkomst van de tropische en dus rumcocktails. Dit is te zien aan de enorme stijging van de Daiquiri, die in 2 jaar van plek 49 naar plek 8 stijgt. Ook de Old Cuban stijgt hard: van plaats 52 naar 19. Andere hoog genoteerde rum drinks: Jungle Bird (#21), Mai Tai (#33), El Presidente (#36), Zombie (#49). De enige die nog wat achterbijft is de Pina Colada (van #27 > #73 gedaald).

Conclusie

Opvallend is te zien dat de moderne klassiekers ruimschoots de bovenhand hebben boven de “oudjes”. Ook zie ik in de zoekopdrachten dat veel varianten worden opgezocht. Zo staan er veel Old Fashioned-varianten, veel Sour-varianten en Margarita-varianten. Ik voorzie dat rum-cocktails nog een stuk groter gaan worden in 2023.

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *