Dom Pérignon Vintage 2009 X Tokujin Yoshioka

De champagnes van Dom Pérignon worden enkel uitgebracht als de omstandigheden in een jaar goed genoeg waren. Uit de beste Grand Cru’s en hun eigen Premier Cru wordt dan een Vintage Champagne samengesteld en daar hoort uiteraard een passende introductie bij. Die was onlangs in het Conservatorium Hotel, Amsterdam, waar op grootse wijze de Vintage 2009 werd gepresenteerd.

Door: Albert van Beeck Calkoen
Beeld: Jesaja Hizkia voor Dom Pérignon

AK8A1648 DP 2009 Dom Perignon X Tokujin Yoshioka Launch Amsterdam
Genietend van een glas Dom Pérignon Vintage 2009 met Tommie van de Wiel, oprichter van Manify

Wat wáren we verwend de afgelopen jaren, maar sinds de Vintage 2006 was er geen Dom Pérignon meer uitgebracht. Dit huis brengt namelijk enkel een champagne uit als de oogst de behoefde kwaliteit kon garanderen. Vorige week mochten we eindelijk met de nieuwste Vintage kennismaken, uit 2009. Leuke kanttekening: ook uit 2008 komt een vintage, maar die blijft nog even rijpen in de kelders in Hautvillers. Het jaar 2009 was een apart jaar voor de wijnmakers: de eerste helft was koud en vochtig met veel regen, terwijl de tweede helft juist uitzonderlijk droog en warm was. Dat laatste heeft het jaar gelukkig kunnen redden want: zonder warmte geen lekkere druiven (zonder regen trouwens ook niet, maar alles met mate geldt ook hier).

Voor een champagnehuis van dit statuur past enkel de beste omgeving om de Vintage 2009 te lanceren. Hiervoor had importeur Moët-Hennessy het prestigieuze Conservatorium Hotel bereid gevonden een diner van hun restaurant Taiko te serveren in het atrium. Een unicum. Als chef Schilo van Coevorden de pollepel zwaait betekent dit zonder uitzondering eten van uitzonderlijke kwaliteit en werden getrakteerd op wel zeer bijzondere lekkernijen. Alles uiteraard bereid met of perfect matchend met de Dom Pérignon Vintage 2009. Die overigens rijkelijk vloeide die avond.

AK8A1825 DP 2009 Dom Perignon X Tokujin Yoshioka Launch Amsterdam
Next level seafood platter met krab, zeeëgel, oester en tonijn.

Bij elk Vintage-jaar hoort ook een samenwerking met een artiest. In voorgaande jaren waren dat Jeff Koons (Rosé 2003), David Lynch (Vintage 2003 & Rosé 2000) en Björk X Chris Cunningham (Vintage 2006). Dit jaar werd de Japanse kunstenaar Tokujin Yoskioka gevraagd om de giftbox van de Vintage 2009 en de Rosé 2005 te ontwerpen. Hij maakt vaak gebruik van glas en licht en zijn zijn ontwerpen zijn opgenomen in de permanente collectie van onder het MoMA en het V&A Museum. Niet de minste dus! Hieronder een impressie van de avond met spetterende visuals die de lancering extra luister bijzetten.

Dom Perignon Vintage 2009 from Lonneke Pelser – de Jong on Vimeo.

En dan natuurlijk het belangrijkste: de smaak. Laat mij u verzekeren: die is subliem. Ik had even diezelfde euforie als bij het proeven van de Vintage 2004, weliswaar een heel andere champagne maar van eenzelfde, exceptionele kwaliteit. In de neus vind je licht tropisch en citrusfruit, vanille en brioche. Alles wat champagne mooi maakt komt in deze wijn voorbij: heerlijk rijp fruit, een lichte ziltigheid, de fris-mineralige structuur die tegelijk vol en zijde-achtig aanvoelt, het is allemaal geweldig. De aanbevolen foodpairing wordt door chef Schilo van Coevorden gewillig opgevolgd. Een avond om niet snel te vergeten!

De Dom Pérignon Vintage 2009 is verkrijgbaar bij o.a. Gall & Gall vanaf € 149,99, de limited edition vanaf € 159,99 bij o.a. Exclusive Drinks.

AK8A2073 DP 2009 Dom Perignon X Tokujin Yoshioka Launch Amsterdam
Rechts in beeld is mijn hand met camera. Helaas waren mijn foto’s niet zo mooi als deze…

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *