De afgelopen jaren mocht The Roast Room zich al 2 keer Beste Vleesrestaurant van Nederland noemen. De keuze van Highland Park om samen met chef Marco Geurts een special menu te ontwikkelen op basis van hun sngle malt whisky is dan ook een hele logische. Bram Kaplan, ambassador van Highland Park en chef Geurts lieten zich inspireren door The Bastard, die dikke barbeque die je eigenlijk ook zelf op je balkon wil hebben staan. Het mooie is dat je zelfs in de winter gewoon kan genieten van een heerlijke steak, rechtstreeks van de barbecue.
Het menu bestuit uit 3 gangen, waarin ook 3 verschillende Highland Park whisky’s zijn verwerkt. De eerste gang is huisgerookte zalm, gemarineerd in Highland Park 10 year Viking Scars in combinatie met een ceasar salade, ansjovis, Gruyere, granny smith en mosterd. Daarna volgt kalfswang, heerlijk mals en afgelakt met Highland Park 12 year Viking Honour en BBQ saus, geserveerd met eendenlever, bospeen, spek en morille jus. De derde gang is de voor The Roast Room zo kenmerkende Côte de Boeuf van de grill, gereserveerd met Highland Park Dragon Legend.
Dit heerlijke menu is te bestellen bij The Roast Room tot en met 13 december en je kan hier reserveren.
Highland Park whisky wordt gemaakt in Orkney, een eilandengroep ten noorden van Schotland, waar Magnus Eunson in 1789 begon met het illegaal stoken van whisky. Deze whisky kenmerkt zich in het maakproces met name door het gebruik van turf en bij het rijpen door een volledige rijping op ex-sherry vaten. Geen narijpingen dus en ook geen bijkleuringen met karamel. Highland Park maakt 20 % van z’n eigen mout op een eigen moutvloer en er wordt afwisselend turf en steenkool gebruikt, wat een middelzwaar smaakprofiel oplevert.
Het assortiment van Highland Park bestaat uit een vrijwel oneindig aantal expressies, variërend van de instap 10, 12 en 18 jaar naar speciale releases met welluidende namen als Valknut, Voyage of the Raven, Ragnvald en Thorfinn. Wellicht heb je de rode draad hier al ontdekt: de Vikinghistorie loopt als een rode draad door Orkney en dus ook door Highland Park. Tussen het jaar 800 en 1468 werd Orkney geregeerd door de Vikingen. In dat jaar geeft koning Cristian I de eilanden weer terug aan Schotland, maar de band met het Vikingverleden leeft nog steeds op Orkney.