International Margarita Day Een beetje zomer in de winter

De geschiedenis van de Margarita is, zoals een echte klassieker betaamt, in nevelen gehuld. Niet minder dan 4 verschillende personen kunnen worden aangewezen als bedenker van deze cocktail, al worden tot op de dag van vandaag (waarop het toevallig International Margarita Day is) vrijwel geen Margarita’s in Mexico gedronken. In het beroemde Cafe Royal Cocktail Book dat in 1937 door William J. Tarling werd uitgegeven wordt de Picador beschreven, waar tequila, Cointreau en limoensap in zit. Het is echter Esquire die in 1953 als eerste melding maakt van de Margarita.

Wellicht niet het meest plausibele verhaal, maar wel het meest interessante (een goed verhaal hoeft immers niet waar te zijn) is dat van Carlos “Danny” Herrera. Hij claimt in zijn memoires in 1992 dat hij de cocktail in 1938 creëert in Tijuana. Hij maakt deze cocktail voor Marjorie “Margarita” King, een showgirl die allergisch bleek te zijn voor alle sterke drank, behalve voor tequila. Sure.

Het meest waarschijnlijk echter is de Margarita tijdens de Drooglegging tussen 1920 en 1933 ontstaan. Rijke Amerikanen reisden naar Londen, Parijs en Cuba om daar te genieten van echte drank. En ze reisden naar Tijuana, dat net over de grens met Mexico lag. De stad is tot de dag van vandaag een bestemming voor Amerikanen die graag een feestje willen bouwen.

Doordat de Margarita uit slechts drie elementen bestaat, is het dus van belang dat deze allen van goede kwaliteit zijn. Je supermarkt kan voorzien in goede limoenen, voor de Tequila en Triple Sec ben je aangewezen op de slijter. Uit de keur van tequila’s is het belangrijk te letten op één kleine vermelding op het etiket: 100 % de Agave. Dan weet je dat je iets goeds in handen hebt. Het andere alcoholische component is de Triple Sec, waarvan Cointreau de bekendste is. Ook hier geldt: zorg dat je investeert in een goede sinaasappel likeur.

Thuis kun je de met zorg gekozen ingrediënten goed shaken, maar niet vóórdat je de glazen hebt voorbereid: snij een limoen doormidden en wrijf deze langs het glas om de bovenste centimer daarvan nat te maken. Keer het glas ondersteboven en strooi zout op het glas – zodoende komt het niet ìn je glas. Nu kun je de cocktail shaken met veel ijs: 50 ml goede blanco Tequila, zoals Don Julio of Arette, 25 ml Triple Sec en 25 ml vers limoensap. Deze fine-strain je vervolgens in het glas.

Je kunt de margarita natuurlijk ook on the rocks drinken, of als Tommy’s Margarita: vervang dan de triple sec door Agave siroop. Deze kun je bij elke biologische winkel kopen.

Happy Margarita Day!

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *