It’s not a gin. And not a genever It’s Otenba. En jij kan investeren!

Nadat ze jarenlang verschillende spirits ontwikkelde en introduceerde bij o.a. Wynand Fockink en Bols, lanceert distillateur Monique ten Kortenaar deze week GEEN crowdfunding voor gin. En ook niet voor jenever. Met Otenba ontwikkelt ze haar eerste zelfstandig geproduceerde spirit. Geen gin. Geen jenever. Maar beide. Funden kan nu vanaf €50 via CrowdAboutNow.nl.

Beeldcredits header: Ashkan Mortezapour Photography

Eh?
Monique, beter bekend als Mo, is al jaren distillateur voor Lucas Bols en Wynand Fockink. En net als haar spirit is deze moeder slash kickboxer slash chemicus slash distillateur slash rockzangeres slash make-up artist slash ‘Neus’ een blend van tegenstrijdigheden. Met Otenba zet ze de eerste stap om dranken, mensen en kennis samen te brengen in de barindustrie en zet ze voor ‘t eerst eigenhandig een spirit in Nederlandse en Japanse bars. What’s distilling? Een ode aan een man met liefde voor zowel Japan als jenever. Jacob. Mo’s opa die zichzelf maar al te graag stiekem een ‘glaassie jenever’ bijschonk als hij dacht dat vrouw en (klein)dochters niet keken – dat deed Mo natuurlijk wel. Die ode is Otenba. A sorta gin. A kinda genever.

Waar Mo haar briljante reukvermogen van haar opa de parfumeur erfde, daar deelt Otenba een erfenis uit onder spirits. Allemansvriend gin krijgt wat karakter van haar voorouder jenever. Ze bouwen op elkaars krachten en overeenkomsten om iets geheel nieuws uit de distilleerketels te laten stromen. Otenba wordt gemaakt met Aziatische ingrediënten als pandan, citroengras, Sencha thee en sansho-peper. Niet alleen als eerbetoon aan Jacobs liefde voor Azië. Ze maken Otenba’s uitgesproken smaak van jeneverbes net een tikje sympathieker. En juist door die nuance voelt Otenba zich thuis in zowel zo’n (overmatig) complexe bartendercocktail met extracten van Schotse regendruppels en een of andere obscure vergeten groente, als in het glas van de ervaren G&T-nipper die wel eens iets nieuws wil proberen.

Monique ten Kortenaar Portraits (Ashkan Mortezapour Photography)

OTENBA!
Otenba is niet bang om de regels een beetje te verbuigen. Ho. Scratch that. Ze is niet bang om ze te breken. Mo vernoemde haar spirit ook niet zomaar naar het Japanse woord voor een rebelse vrouw. Want waar haar industrie voornamelijk focust op de verschillen tussen gin en jenever, daar besloot Mo ze voor de verandering eens samen te laten werken. Om zo ‘t pikketanissie te distilleren waar een heel nieuwe generatie stiekem een extra glaasje van bij schenkt. Al schudt Otenba toch vooral graag samen met andere spirits de boel een beetje op in het glas. Als ras-Amsterdammer zijn alle distillaten voor Otenba made in 020. De smaken? Die komen dan weer rechtstreeks uit Azië. Geen toeval. Want wist je dat het Japanse woord otenba van het Nederlandse ‘ontembaar’ komt?

Crowdfund GEEN gin
Vanaf vandaag is Otenba te steunen op CrowdAboutNow via zowel voorverkoop als leningen. Funding begint vanaf €50 voor een fles Otenba met daarnaast bij verschillende bedragen merchandise als sokken, pins, blendingsessies en een adoptietijger. Om de eerste volle productie te draaien en Otenba succesvol in Nederland te introduceren heeft Monique nog minimaal €50.000 nodig. Elke extra euro gaat naar de lancering in Japan.

Steun Otenba nu via CrowdAboutNow.nl. It’s sorta necessary. And kinda needed.

Ashkan Mortezapour Photography
Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *