Salmuera lanceert nieuwe cocktailkaart Met oude bekende achter de bar

Dit jaar vieren ze hun vijfde verjaardag. Het Amsterdamse restaurant Salmuera is in die tijd een begrip geworden voor liefhebbers van Zuid- en Midden Amerikaans eten. Maar minstens zo bekend staan ze om hun uitgebreide bar waar met name Mexicaanse distillaten op de kaart prijken. Sinds eind vorig jaar heeft het restaurant ook nog eens versterking gekregen van niemand minder dan Martin Eisma, voormalig hoofdbartender van Bluespoon Bar. En er wordt vaart gemaakt, want er is nu ook een nieuwe cocktailkaart.

De cocktail hierboven is de (Sal’s) Old Fashioned. Photocredits voor Silja Summanen.

“In principe was mijn gedachte met deze kaart om zoveel mogelijk creativiteit, unieke processen en smaken in een overzichtelijke kaart te krijgen.” Een kaart die makkelijk te lezen is, met herkenbare namen, voor gasten die niet heel bekend zijn met cocktails en tegelijkertijd heel uitdagend en innoverend is voor de seasoned cocktailexperts. Zes cocktails, die nog naar persoonlijke wens kunnen worden aangepast  en vernoemd naar de classic waar ze op geïnspireerd zijn.

“Op de kaart zetten we slechts 3 beschrijvende woorden voor het smaakprofiel per cocktail en daaronder 3 key-smaken/ ingrediënten om mensen een idee te geven wat ze kunnen verwachten. In plaats van mensen te verwarren met alle ingrediënten en een overvloed aan info waar maar weinig mensen iets mee kunnen.”

Een Pina Colada zoals je m nog nooit hebt gedronken. Daarom is dit de (Kosho) Colada! Photocredits: Silja Summanen

Kijk, daar houden we van. Een doordacht menu zonder dat de ‘gewone’ mens wordt vergeten. Een menu dat aan de voorkant heel simpel lijkt, maar dat aan de achterkant buitengewoon vernuftig in elkaar steekt. Zo worden er veel keuken-technieken gebruikt om smaken te creëren. Dranken worden gevacumeerd met verschillende andere ingrediënten en dan sous vide gekookt. Elke smaak wordt geanalyseerd en aangepast om perfect te passen bij de cocktail waar deze voor is ontwikkeld. Als voorbeeld noemt Martin een helder grapefruitsap, gemaakt met de zuurgraad van een limoen en daardoor houdbaar is.

Met deze kaart, en daarmee het nieuwe concept van de bar, stelt het team een aantal waarden centraal die Salmuera kenmerken: speelsheid (noem het een knipoog), respect voor ingrediënten, heritage en sustainability. Zo is de Paloma, de ultieme Mexicaanse cocktail volgens Eisma, een homage aan maïs. Dit is namelijk het eerste door de mens gecreëerde gewas. In deze cocktail zit een cordial van grapefruit, dille en verbrande maïs. Die maïs vind je overigens ook terug in hun goddelijke ceviche!

(Elote) Paloma. Verfrissend, met een klein bittertje , een hoop citrus en bovenal een kick van agave. Te bestellen met tequila of mezcal. Photocredits: Silja Summanen.

Andere bekende cocktails die op de kaart prijken zijn de Boulevardier (Perfumado), (Sal’s) Old Fashioned, (Kosho) Colada, (Holy Mole) Espresso Martini en de (Holistic) Gin Sour. Elke cocktail heeft een bijzondere bewerking gekregen. De Boulevardier, het winterse neefje van de Negroni, bevat een sous-vide infusie van Porcini paddestoelen en olijfolie die daarna bevroren wordt om het vet te verwijderen. De cocktail krijgt aan tafel nog een laatste toevoeging, namelijk een huisgemaakt eetbaar parfum. Dit is meteen de garnering van de cocktail met mezcal, sandalwood en patchouli.

We willen nog wel iets overlaten voor Martin om jou aan de bar of aan tafel te kunnen vertellen. Beter ga je dus over niet al te lange tijd gewoon langs bij Salmuera (op de Rozengracht!) om te eten en te drinken.

Salmuera – 020 – 624 5752
Rozengracht 106

(Holy Mole) Espresso Martini. De prefecte oppepper na een zware maaltijd. En tevens veroorzaker van geëxplodeerde endorfine-levels. Photocredits: Silja Summanen.
Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *