Nieuwe lanceringen december 2022 de lekkerste nieuwe dranken op een rijtje

De laatste maanden van het jaar staan garant voor prachtige lanceringen. Met name whisky’s in gelimiteerde oplage zijn vaste prik in deze maanden, want deze doen het altijd goed onder de kerstboom. Deze maand hebben we een paar mooie nieuwe dranken mogen proeven, waaronder een prachtige genever uit Amsterdam, een Filippijnse rum met een Schots rokerig tintje en whisky uit de V.S., Schotland en Japan.

Jack Daniel’s Bonded

Deze lancering is eigenlijk best spectaculair. De 2 nieuwe Bottled-in-Bond whiskey’s van Jack Daniel’s vormen de eerste nieuwe premium lancering van dit merk in de afgelopen 25 jaar. Een echte uitbreiding van een meer serieuze lijn whiskey dus. Er zijn nu 2 expressies uitgebracht die beiden voldoen aan de vereisten van de Bottled-In-Bond act uit 1897. Deze stelt dat deze whiskey in 1 distilleerderij moet worden gemaakt tijdens 1 distilleerseizoen, rijpt gedurende tenminste 4 jaar en gebottled wordt op precies 50 % ABV met enkel verdunning door water. Als de botteling niet op dezelfde plek plaatsvindt moet dit apart worden vermeld. Dit is dus een prachtige manier voor een distillateur om terroir en authenticiteit in een whiskey te vangen. Jack Daniel’s heeft nu de Bonded en de Triple Mash uitgebracht. De Bonded heeft dezelfde mashbill als de Old No. 7, de Triple Mash is een blend van de klassieke mashbill, de Rye mashbill en de American Malt mashbill.
Beide whiskey’s zijn te koop bij onder andere Gall & Gall voor € 49,99 (Triple Mash) en € 47,99 voor de Bonded.

Wynand Fockink Barrel Aged Genever, PX Cask Finish

Hier heeft Monique ten Kortenaar, master distiller bij Wynand Fockink echt wel iets heel moois gemaakt. De genever heeft eerst 5 jaar gerijpt in ex-bourbon vaten, waarna het een finish heeft gekregen op ex-PX (Pedro Ximenéz) vaten. Zoete sherry dus. De neus is een mooie combinatie van vanille, biscuit, botanicals en sultana’s. In de mond krijgen we eerst de kruidigheid van de genever, direct gevolgd voor de Sherry invloeden, die mooi samensmelten in de finish. Door de mooie sterkte van 47,7 % is het echt een krachtpatser.
Te koop op de website van Wynand Fockink voor slechts € 44,50. Let op: slechts 850 flessen.

De lekkerste nieuwe dranken december 2022 wynand fockink genever whisky tequila bowmore smokehead don papa

Smokehead Terminado Tequila Cask Finish

Het Schotse merk Smokehead bewaart haar geheim uit welke distilleerderij hun whisky komt. Wat we wel weten is op wat voor vaten Smokehead heeft gerijpt. De nieuwste variant van deze Schotse whiskyblender heeft namelijk een finish gehad op vaten waarin eerder Tequila heeft gerijpt. Dat houdt ook direct in dat dáárvoor bourbon in die vaten heeft gezeten, dus er zal ook zeker nog invloed van die rijping terug te proeven zijn. We proeven de turfexplosie die zo kenmerkend is voor Smokehead, vermengd met de zoetere tonen van agave. Licht citrus, toffee, vanille en biscuit met limoen en perzik.
Je koopt de Smokehead Terminado bijvoorbeeld bij Dramtime voor € 71,95.

Don Papa Rum Gayuma

Gayuma betekent liefdesdrank en deze rum is een eerbetoon aan de rituelen die Filippijnse sjamanen van de berg Kanlaon en Isla del Fuego uitvoerden. We hebben hier een rum die maar liefst 3 verschillende rijpingen heeft ondergaan. De eerste is 3 maanden op Amerikaanse ex-bourbon vaten, gevolgd door 6 maanden op ex-Rioja vaten. Uiteindelijk gaat alles nog 3 maanden op ex-whisky vaten die afkomstig zijn van de Isle of Islay. Deze geven dus een flinke dosis turf aan de rum mee.
Voor de echte Don Papa fan, want deze kost je bijvoorbeeld bij Whiskysite € 149,99.

Hibiki Blossom Harmony

Whisky’s uit deze serie zijn erg gewild om hun smaak en uiteraard ook om hun beperkte beschikbaarheid. Deze Blossom Harmony is in het reguliere circuit al helemaal uitverkocht. Wil je deze hebben dan zal je je geluk dus moeten beproeven op de veilingsites. Goed nieuws, althans voor de niet-belegger onder ons: de markt voor whisky is enorm afgekoeld. De Blossom Harmony is een blended whisky van malt en grainwhisky’s afkomstig van de 3 distilleerderijen die samen Hibiki vormen: Yamazaki, Hakushu en Chita. Daarna heeft de blend een finish op sakura hout (Japanese cherry blossom) ondergaan. De whisky heeft een mooie florale neus en tonen van sinaasappel, cacao, vanille en een lichte spicyness in de mond. Een heerlijke afdronk die lang doorgaat en waarin de florale tonen van lavendel en peer mooi terugkomen.

De lekkerste nieuwe dranken december 2022 wynand fockink genever whisky tequila bowmore smokehead don papa

Tamdhu Quercus Alba Distinction II

Tamdhu staat bekend om de volledige rijpingen op ex-sherryvaten. Sterker nog: Tamdhu is de enige Schotse distilleerderij die uitsluitend whisky’s op ex-sherryvaten rijpt. De Quercus Alba is een verwijzing naar de Amerikaanse eik, waarvan deze ex-Oloroso vaten zijn gemaakt. Het hele proces van het maken van het vat neemt zo’n 6 jaar in beslag. De Quercus Alba Distinction II heeft een volle neus van romig vanille, honing, kersen en applecrumble. In de mond ontwikkeld deze Tamdhu zich nog verder met tonen van zacht eiken, pruim, kruisbes, chocolade en limoen. En wat een afdronk, met sherrytonen en dadels.
Deze Tamdhu Quercus Alba Distinction II koop je bijvoorbeeld bij Whiskysite.nl voor € 79,99.

Bowmore ARC-52

Sinds 2020 heeft Bowmore een samenwerking met Aston Martin. De eerste whisky die werd gelanceerd was de Black Bowmore DB5 1964, gevolgd door de 21 jaar oud. Dit wordt nu ruim overtroffen met de ARC-52 die, u raadt het al, 52 jaar oud is. Er zijn slechts 100 flessen van gemaakt en aan elk hangt een prijskaartje van € 80.000.

Het klassieke Bowmore-karakter is vastgelegd met kruiden- en medicinale tonen gecombineerd met exotisch fruit, praline en butterscotch om af te sluiten. Romige en fruitige aroma’s van vanille en custardroom zijn zorgvuldig uitgebalanceerd met perzik, peer, kumquat, mandarijn, een vleugje guave met kruidige tonen van verse munt en eucalyptus. In de mond blijft dit evolueren. Smaken van groene druiven, peche melba, clementine en limoenschil vloeien naadloos samen met nootachtige tonen van amandel en hazelnoten, terwijl tabaksbladeren plaats maken voor een subtiele turfas en boterachtig karakter.
Waar koop je deze? Probeer het over een paar jaar eens op een veilingsite zou ik zeggen.

De lekkerste nieuwe dranken december 2022 wynand fockink genever whisky tequila bowmore smokehead don papa

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *