Het jaar 2011 kan best wel beschouwd worden als het jaar waarin de gin-tonic echt doorbrak in Amsterdam. Die trend kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen, want in Spanje en België was deze toen al in volle hevigheid losgebarsten. In dat jaar opende Tunes Bar, onderdeel van het prestigieuze Conservatorium Hotel, haar deuren met een heus G&T menu. The rest is history.
Door: Albert van Beeck Calkoen
Fotografie: Tunes Bar
Trends hebben in Nederland tijd nodig om op gang te komen. Veel tijd. Met name trends op het gebied van drank komen maar langzaam vooruit en op het moment dat je iets hiervan merkt zijn waarschijnlijk al enkele jaren bartenders bezig om dit aan de man te brengen. Zo ook gin. In een ver verleden mocht ik de eerste doosjes Hendrick’s Gin rondbrengen bij een aantal cocktailbars. We schrijven het jaar 2005 en in dat jaar was echt (bijna) niemand in Nederland bezig met gin. Nee, het was vodka dat de klok sloeg. Veel flessen werden er dan ook niet van deze markante fles verkocht. Na een klein uitstapje naar een Amerikaans likeurmerk mocht ik me in 2008 wederom gaan bezighouden met gin, namelijk met Bombay Sapphire. Jaren daarvoor was ik in New York, waar ik een prachtige muurschildering van deze blauwe fles zag en ik was meteen fan. Toen ik me volledig kon richten op het promoten van dat gin-merk was de markt al wel veranderd: vodka was nog steeds onverminderd populair, maar gin stak al voorzichtig de kop op. Met name in de bars waar de creatieve sector graag rondhing werden meer en meer g&t’s gedronken. Maar zelfs toen duurde het nog een beste tijd, namelijk tot 2011, tot we die genoemde doorbraak kregen. En dat was dus de opening van de Tunes Bar met hun fameuze Gin & Tonic menu.
Nu gin een vaste plek heeft verworven op bijna elke menukaart in Nederland, is het voor Tunes Bar tijd om een volgende stap te nemen. Dat overigens zonder afscheid te nemen van hun gin collectie. Sterker nog, ze creëerden recent hun èigen gin, Taiko genaamd, op basis van gember, wasabi, sakuru en yuzu, exclusief te proeven in Tunes Bar. Goed, zo’n volgende stap, hoe ziet dat er dan uit? We mochten proeven tijdens de lancering van het menu en werden ontvangen door de barmanager Tim Hoevenagel en Schilo. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het tot stand komen ervan. Het thema van het menu is Tunes Around The World en alle zes de continenten wordt eer aangedaan met een of meerdere cocktails gebaseerd op smaken uit een specifiek land of regio. Zo startte ik met The American Dream, een cocktail met onder andere Bulleit Bourbon, maple syrup en misschien wel de lekkerste garnering ooit: crispy bacon & maple syrup popcorn. Daarna kwam de Mediterranean Madness, met Gin Mare, huisgemaakte siroop van geroosterde rozemarijn, verse basilicum en een zeer bijzondere tijm & oranjebloesem Arbequina olijfolie.
En zo kwam de ene na de andere creatie voorbij om van te proeven (we zijn ten slotte aan het werk). Maar ook kwamen hier de hapjes uit de keuken van Taiko voorbij, die speciaal op basis van dit cocktailmenu zijn ontwikkeld. Ook hierbij is inspiratie geput uit de kenmerkende keukens van bijvoorbeeld Peru, Thailand, Libanon en Spanje. Waardoor je natuurlijk de gecombineerde kracht van Schilo en Tim kan ervaren. Je kan echt proeven dat bij dit menu niet over één nacht ijs is gegaan, maar dat alle smaken zorgvuldig op elkaar zijn afgestemd. Je kunt een ceviche combineren met de Blueberry Machu Pisco, beiden uiteraard uit Peru en sluiten de Shisha Sense en de Chicken Harissa, beiden uit Marokko, perfect op elkaar aan.
Daarnaast heeft Taiko, het restaurant van chefkok èn cocktail liefhebber Schilo van Coevorden, een geheel nieuw menu gelanceerd voor de lente. De geweldige hapjes die bij de cocktails werden gelanceerd waren hiervan een voorbode, maar ook dit keer weet deze chef de verwachtingen te overtreffen met het Hanami Menu. Bij dit 8-gangen menu mag je bijvoorbeeld Gyoza van kreeft met zwarte knoflook en miso verwachten. En een fenomenale Cappuccino van Asperges. Maar daarover binnenkort meer!
Reserveren bij Tunes Bar doe je hier.
Reserveren bij Taiko doe je hier.