75 jaar Margarita Cointreau viert dit met bijzondere fles

Een van de meest iconische cocktails ter wereld bestaat dit jaar 75 jaar. Speciaal voor die mijlpaal liet Cointreau, één van de 3 ingrediënten in de Margarita, een speciale fles ontwerpen door de Griekse kunstenaar INSANE 51. De Margarita werd toen bedacht in Acapulco door socialite Margaret Sames in Acapulco. Althans, dat is de theorie die Cointreau hier als waarheid naar voren schuift. Want de echte oorsprong is niet bekend.

De geschiedenis van de Margarita is namelijk, zoals een echte klassieker betaamt, in nevelen gehuld. Niet minder dan 4 verschillende personen kunnen worden aangewezen als bedenker van deze cocktail, al worden tot op de dag van vandaag vrijwel geen Margarita’s in Mexico gedronken. In het beroemde Cafe Royal Cocktail Book dat in 1937 door William J. Tarling werd uitgegeven wordt de Picador beschreven, waar tequila, Cointreau en limoensap in zit. Het is echter Esquire die in 1953 als eerste melding maakt van de Margarita.

Wellicht niet het meest plausibele verhaal, maar wel het meest interessante (een goed verhaal hoeft immers niet waar te zijn) is dat van Carlos “Danny” Herrera. Hij claimt in zijn memoires in 1992 dat hij de cocktail in 1938 creëert in Tijuana. Hij maakt deze cocktail voor Marjorie “Margarita” King, een showgirl die allergisch bleek te zijn voor alle sterke drank, behalve voor tequila. Sure.

Het meest waarschijnlijk echter is de Margarita tijdens de Drooglegging tussen 1920 en 1933 ontstaan. Rijke Amerikanen reisden naar Londen, Parijs en Cuba om daar te genieten van echte drank. En ze reisden naar Tijuana, dat net over de grens met Mexico lag. De stad is tot de dag van vandaag een bestemming voor Amerikanen die graag een feestje willen bouwen.

Cointreau viert 75e verjaardag Margarita met speciale fles INSANE 51

Maar goed, wij zijn niet vies van een feestje en vieren de 75e verjaardag van de Margaret Sames-versie natuurlijk gewoon mee met Cointreau. Terug dus naar de speciale fles die INSANE 51 voor hen mocht ontwikkelen. Het label is bewerkt zijn kenmerkende 3D-anaglyphentechniek (niet onze woorden, maar die van het pr-buro van Cointreau), waardoor 2 elkaar overlappende afbeeldingen diepte creëren. Scan je de QR code op het label dan kun je het 3D kunstwerk helemaal ontdekken. Hier vloeien beelden van de iconische cocktail samen met die van een sinaasappelboomgaard.

Voor dit specifieke project vond ik inspiratie in de essentie van Cointreau, een complexe melange van sinaasappelschilextracten, en uiteraard de iconische Margarita en de wereld van mixologie als geheel. Ik gebruikte sinaasappel om Cointreau’s oorsprong te belichamen en blauw om de kunst van het mixen en de mixologie te symboliseren. Cointreau is voor mij een legendarisch merk, een ware voortrekker in de cocktailcultuur en mixologie. Dit kunstwerk is mijn manier om die boodschap te versterken.” – INSANE 51

Dorst gekregen? De Margarita maak je zo:

30 ml Cointreau
50 ml Blanco 100 % Agave Tequila
20 ml vers limoensap

Bereid eerst je glas voor door een partje limoen langs de buitenrand te halen en het natte gedeelte van de cocktail in zout te dopen. Tip: maak de helft van het glas nat, dan heeft degene die ‘m gaat drinken de keuze uit met of zonder zout. Shake dit in een shaker met veel ijs tot de shaker ijskoud aanvoelt. Finestrain dit vervolgens in een gekoeld margarita-glas of cocktailcoupe.

Cointreau viert 75e verjaardag Margarita met speciale fles INSANE 51

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *