Cocktails bij Pressroom Amsterdamen toevallig met Europe’s Best Cocktail Menu

Awards komen in vele soorten en maten, maar altijd met een reden. Het Amsterdamse INK Hotel mocht zich afgelopen zomer best wel een winnaar noemen met 3 dikke World Luxury Restaurant Awards. Zo viel hen de eer te beurt dat ze World’s Best Interior Design mochten claimen en ook Western Europe’s Best Luxury Boutique Restaurant. Heel leuk natuurlijk, maar de award voor Europe’s Best Cocktail Menu trok uiteraard onze aandacht. We werden uitgenodigd om te komen proeven.

Toegegeven: het stuk tussen de Dam en Amsterdam Centraal is, ongeacht de route die je kiest, niet waar de Amsterdammert vaak te vinden is. Hooguit per fiets of tram op weg in een van beide richtingen. Maar de tussenliggende gebouwen worden toch echt weinig bezocht, behalve door de toerist. En dat is af en toe echt wel jammer, want er zitten toch echt hele leuke zaken tussen. Zoals het INK Hotel, met de bijbehorende Pressroom.

Het cocktailmenu van Pressroom is gebaseerd op de Prohibition Era, oftewel de Drooglegging. Deze periode tussen 1920 en 1933 bracht gangsters als Al Capone en Bugsy Malone voort en  had bloedige oorlogen tussen de verschillende gangs en de opkomst van georganiseerde criminaliteit als gevolg. Maar ook de speak-easy en cocktailcultuur. Een beetje tegenstrijdig met elkaar, aan de ene kant geen alcohol mogen schenken en aan de andere kant dat juist daardoor cocktails populair werden. De geheime barretjes, vaak achterin of onder Italiaanse restaurants, werden speak easy of blind tiger genoemd, omdat je diende te fluisteren als je buiten was. De lange arm der wet zou immers kunnen uitvinden wat voor geheims zich daar afspeelde.

Het menu van Pressroom bevat dan ook een aantal cocktails, of twists daarop, die populair waren tijdens de Prohibition Era. De Mary Pickford (witte rum, ananassap, maraschino en grenadine) kan wel als de meest iconische cocktail uit die tijd worden genoemd. Onstaan op Cuba (want dichtbij de V.S. en dus perfect als cocktail-vakantie) werd deze cocktail snel populair in de speakeasies. Bij Pressroom staat de Jordan Pickford op het menu, een mooie variatie met Pineapple Rum.

Ook de beroemde Brandy Crusta staat met een twist op de kaart, als de Crusty Monkey. Hier wordt Monkey Shoulder whisky gemixt met St Germain, maraschino, vanille en citroensap. Het kundige barteam vertelt de mooie verhalen graag bij het bereiden van de cocktail. Hun outfit matcht het thema buitengewoon goed. En daardoor zit je nog wat lekkerder aan de mooie eilandbar, met goed uitzicht op wat zich erachter afspeelt.

De INK-redible wordt hier gegarneerd met inkt

Naast de cocktails gebaseerd op prohibition era heeft Pressroom een vast cocktailmenu met daarop de absolute toppers van de afgelopen jaren. Zo prijkt hun siganture drink, de INK-redible, al jaren op hun menu en is bovendien de best seller. Tanqueray 10 gin, eiwit, grapefruitsap, limoensap en Fever-Tree Elderflower maken samen een heerlijk frisse en romige cocktail. Ons is het duidelijk waarom deze cocktail zo goed loopt. Andere cocktails hier zijn de Heatwave, voor mensen die voor een wat spicier cocktail houden (met o.a. chili-infused tequila) of de Artesian Spirtz voor een heerlijk fris aperitief (citroen vodka, St Germain, vermouth, lemongrass shrub en cava).

Pressroom heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een vaste waarde in de Amsterdamse cocktailscene. Met bijzondere signature drinks en twists op bekende cocktails bieden ze een mooi gevarieerd menu waar je op elk moment van de avond kan genieten. Omdat het net even buiten de drukte van de Dam is, zit je hier niet tussen hordes toeristen. Het is juist een gezellige mix van locals en hotelgasten waardoor je je hier erg op je gemak voelt. De recente beloning met 3 grote awards is een mooie kroon op hun werk.

Pressroom – Nieuwezijds Voorburgwal 67 – 020-5551727
Kijk hier alvast kijken wat er op het Cocktail of Diner menu staat.

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *