Nick Vrielink wint Goud tijdens IBA World Cocktail Championships in Rome lees hier zijn verhaal

Tijdens de World Cocktail Competitie (WCC) van de International Bartenders Association (IBA) heeft Nick Vrielink, barmanager van Fitz’s Bar, goud gewonnen in de categorie Pre Dinner Cocktail. Het was geen slechte week voor de 28-jarige Nick, aangezien hij vlak daarvoor met zijn team de Entree Award voor Best New Cocktailbar in de wacht had gesleept. Ik was erg benieuwd hoe hij deze week heeft beleefd en wat hij in Rome heeft moeten doen om de winst in deze competitie in de wacht te slepen. Lees hieronder zijn verhaal.

Het begrip Gastvrijheid werd bij Nick Vrielink al jong aangeleerd: zijn ouders hadden een bar/restaurant. Ondanks dat besloot hij na zijn middelbare school rechten te gaan studeren, maar al snel kwam hij erachter dat daar niet zijn toekomst lag en verklaarde dat jaar tot sabbatical. In dat jaar kwam hij in contact met cocktails, waarna hij zich samen met een goede vriend inschreef voor een cursus bij de European Bartender School in Barcelona. “Via de NBC (Nederlandse Bartenders Club) kreeg ik een John White cursus aangeboden en startte ik met het kopen van boeken” aldus Nick. “Uiteindelijk kwam ik er niet meer uit omdat er zoveel te leren is. Ik zit dus eigenlijk nog steeds in mijn Sabbatical na 9 jaar, maar volgens mij gaat het best goed haha!”.

Als inspiratiebron aan het begin van zijn carrière noemt hij Dale DeGroff, aka The King Of Cocktails. Nu kijkt hij meer naar bartenders als Salvatore Calabrese en Simone Caporale en laat hij zich graag inspireren door bars als Sips (Barcelona), Baba Au Rum (Athene) en door de Londonse bars als Connaught, Donovan Bar en Tayer + Elementary. Daar drinkt hij graag zijn favoriete cocktails, zoals de Boulevardier, Dry Martini, Roy Roy, Naked And Famous of Daiquiri.

Nick, gefeliciteerd. Hoe heb je de afgelopen dagen beleefd?

De afgelopen week was intens. Als eerst de winst van Best New Cocktail Bar by Entree Magazine die we die maandag in ontvangst mochten nemen. Daarna gelijk doorgevlogen naar Rome, waar je gelijk in de flow raakt en allemaal nieuwe mensen leert kennen van over de hele wereld, fantastisch om al die landen bij elkaar te zien en zoveel connecties te maken. en natuurlijk een eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen tegen 64 landen wereldwijd.

Kun je vertellen hoe en hoe lang je je hebt voorbereid op deze finale?

Vanaf het moment dat we onze loting wisten zijn we begonnen met voorbereiden, we hebben 2 maanden lang ongeveer 1 keer per week geoefend op het ritueel. We hebben een hele planning gemaakt, om zo efficiënt mogelijk te verschijnen op het wereldpodium. Het was dan ook heel fijn om verschillende ervaringen te horen van andere leden van de NBC, zodat ik een soort van beeld had wat me te wachten stond. Het is een hele fijne groep om mee samen te werken en geloof dan ook zeker dat het een team effort is om een mooi resultaat neer te zetten voor Nederland.

Je bent vóór deze finale opnieuw Nederlands kampioen NBC geworden, dus je mag volgend jaar nog een keer op. Zie je dit als een goeie aanloop, of is deze volgorde ook verwarrend? 

Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik überhaupt door mocht naar de laatste 15 van de wereld. Laat staan dat ik goud won in mijn categorie, als ik nu al weet dat ik zo dichtbij was bij de top 3 om in de superfinale te staan dan zie ik dit als een hele goede generale repetitie voor de wereld beker van volgend jaar! Ik weet nu ook waar ik het heb laten liggen, dus ik probeer hiervan te leren en dan te hopen op een nog beter resultaat volgend jaar.

De IBA-finales zijn heel anders dan die van bijvoorbeeld World Class. Als je het in het kort moet uitleggen, wat zijn dan de belangrijkste verschillen?

Als ik de IBA WCC moet vergelijken tegenover bijvoorbeeld World Class… Is Worldclass volledig georganiseerd door Diageo, waarin de merken in hun portofolio altijd de hoofdrol zullen spelen. Dit is bij de IBA anders gezien hun sponsors altijd kunnen verschillen tussen hun hoofdsponsors en locale sponsoren van merken, dit verschilt van Campari tot aan merken waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. De sfeer bij de IBA is gemoedelijk en gezellig, het gaat bij de IBA er als eerste om wie heeft de beste cocktail met het gesponsorde product? Daarna gaan ze kijken wie heeft de beste zintuigen, knowledge en kunde in huis? In de laatste ronde gaat alles om persoonlijkheid, dit gaat dan nog maar tussen 3 landen die in de super final mogen strijden voor het wereldkampioenschap. Alles ligt heel dichtbij elkaar, dus een foutje wordt al snel afgestraft.

Daarnaast strijden er tijdens de IBA – finales ook de officiële nationaal kampioenen tegen elkaar, dus je vertegenwoordigt ook daadwerkelijk je land op die manier. Je ziet dan ook veel landen met hun vlaggen zwaaien en ook grote delegaties die achter hun bartender staan.

Kun je tijdens de wedstrijd ook naar andere deelnemers kijken zodat je een idee krijgt van hoe sterk het deelnemersveld is? 

In de eerste rondes kan dat. Je strijd tegen 64 landen voor de wereld titel dus je kan wel kijken hoe sterk iedereen een beetje is, echter gaat dat de hele tijd door dus je mist soms ook wel eens iets. Gedurende de semi-finals is dat niet mogelijk, te weinig tijd en ze proberen zoveel mogelijk af te schermen zo dat het ook zo eerlijk mogelijk blijft.

Hoe was het verloop van de verschillende rondes, kun je daar wat over vertellen? 

Je begint met 64 landen onderverdeeld in 5 categorieën, waarin eenieder zijn cocktail kan presenteren en maken. Dan komt hier een top 3 per categorie uit die samen de top 15 maken voor de semi finals, in de semi finals begint iedereen weer op 0 punten en worden de sensory test, tasting, knowledge & speed round gedaan. De IBA is zeer streng op gebied van het proeven en zijn met recht trots op hun geschiedenis.

Kun je wat vertellen over de rol van de NBC leden die mee waren gereisd om jou te ondersteunen? 

Het is fijn om met een groep te gaan, de president van de Nederlandse Bartenders Club is Richard Zijlstra en heeft in het verleden ook meegedaan, hij loopt dan ook al een paar jaar mee en kon zo doende mij goed voorbereiden op hoe het allemaal werkt tijdens de World Cocktail Championship. Ook heb ik van tevoren veel kunnen oefenen op het ritueel met Dave Mulder, die ook een aantal keren heeft meegedaan en precies weet waar ze naar kijken en op letten. Zo kon ik goed sparren over ideeën en mocht je last-minute iets nodig hebben staan ze altijd voor je klaar om het te regelen, zo kon ik mij vooral focussen op wat er gedaan moest worden en hoefde ik me niet druk te maken over andere zaken

Hoe is de sfeer tussen de wedstrijden door? Is iedereen op zichzelf of wordt er juist enorm gefeest? Is het amicaal of juist wat afstandelijker etc? 

De sfeer is heel gemoedelijk, ik moet wel zeggen dat wanneer je bij de laatste 15 zit er wel een soort van clubje komt waar je het meest mee op trekt, wij waren dan ook wel wat meer op ons zelf om ons volledig te kunnen focussen op de opdrachten die volgden. Als je dan niet meer in de competitie mee doet, dan zijn er uiteraard wat feestjes waar je heen kan met de rest van de deelnemers en landen die aanwezig zijn.

Dan over jouw winnende cocktail. Kun je vertellen hoe het recept tot stand is gekomen? 

De garden of Dreams is geïnspireerd op een “Negroni Sbagliato” maar dan on steroids, veel ingrediënten uit de Italiaanse tuin met een kleine hint van mysterie door de Montelobos Mezcal.

Ten eerste kijk ik heel erg naar de opdracht, waar kijkt de jury naar? Wat zoeken ze precies? Waar kan ik de meeste punten op pakken? En bovenal wat is gewoonweg een f*cking goed drankje? Je moet goed na denken wat je doet, gezien je drankje door +-8 mensen wordt gejureerd waar van de helft jou niet ziet presenteren of het maken – die zitten verstopt achter het drankje te proeven en zien jou niet. Die beoordelen het drankje puur op smaak & hoe het er uit ziet, hier pak je dan ook de meeste punten.

Daarover gesproken, kun je het recept delen?

Zeker! Maar nog makkelijker is hem natuurlijk bij Fitz’s bar te komen drinken 😉

Garden of Dreams 

20ml Grappa Nonino moscato
20ml Campari rapid infused met basil & jasmine pearls
20ml Del Professore Bianco Di Torino
5ml Montelobos Mezcal
Top off met prosecco

Stirred
DOF Glass
Garnering met Basilicum blad, Zalotti blossom & Jasmine blossom

Kun je wat vertellen over het sponsormerk, Nonino Grappa? Was je vrij om de variant zelf te kiezen? Hoe vond je het om met hen te werken?

Iedereen moest werken met de zelfde Nonino Grappa Moscato, een uitdaging kun je zeggen, maar zoals de dames van Nonino zelf zeggen “Be brave and mix cocktails with grappa!” Een fantastisch merk, met passievolle dames gerund door moeders die de grappa heeft ontwikkeld, nu precies 50 jaar geleden! Het is zeer uitdagend om mee te werken, maar ik moet zeggen, als je eenmaal door hebt wat het doet in het drankje is het juist tof om een extra laagje smaak aan je cocktail toe te voegen.

Kun je wat vertellen over de halve finales, waarna jij in jouw categorie goud pakte?

De halve finale bestaat uit 4 rondes waarin iedereen weer op 0 staat om zich zelf te bewijzen om bij de top 3 van de wereld te horen.

  • Sensory
  • Tasting
  • Knowledge
  • Speedtest

Dit allemaal gaat in razend tempo zonder dat je echt over na kan denken, daarnaast vragen ze tijdens de speed challenge dat je die maakt volgens de IBA recepturen – dat zijn er nog al wat haha! Je krijgt je cocktails te zien en je moet binnen 3 minuten je drank flessen hebben gepakt van een giga back bar die je nog nooit hebt gezien, alles klaarzetten en het liefst je garnering ook nog doen dan mag je de cocktails maken en na 7 min. Stopt de tijd no matter what. Hier heb ik het helaas een beetje laten liggen, waardoor ik uiteindelijk niet door kon naar de super finale… Ik weet dus wat me te doen staat 😉

Hoe was het eind event, waarbij de overall winnaar bekend werd gemaakt? Werden de winnaars van de losse onderdelen hier ook nog in het zonnetje gezet?

Het eind evenement, ook wel de super final wordt gehouden tijdens het galadiner, in een grote zaal met ongeveer 700 gasten aanwezig, dan worden er verschillende finales gehouden, waar ze beginnen met de Bartender Super final en daarna de Flair-bartender finale. Hierna komt de prijzen ceremonie waar iedereen van de losse onderdelen een klein momentje of fame heeft en aan het einde wordt de Overall wereld kampioen bekend gemaakt, dit was dit jaar Hongkong. Ook echt de terechte winnaar, ik krijg niet snel kippenvel als ik iemand zie werken, maar dat had ik bij Leo (Bartender van Hongkong) wel.

En wat een week was het. Maandag won je ook nog Entree Best New Cocktail Bar. Hoe heb je die avond beleefd?

Nou daar zeg je me wat inderdaad, mijn week kon maandag al niet meer stuk inderdaad, ik was die avond ook gelijk mijn stem verloren dus daar heb ik de hele week nog lol van gehad tijdens de competitie. De Entree Awards zijn altijd gezellig en je ziet allemaal bekende uit de industrie, het feest na de tijd heb ik weinig van mee gemaakt, gezien ik alleen maar met iedereen aan het praten was, dus ik heb genoten!

Kunnen we jouw winnende cocktail ook terugvinden op het menu van Fitz’s Bar?

Ja zeker, we zullen de cocktail een tijdje serveren in Fitz’s tot Februari ongeveer, dus kom gerust langs voor de Garden of Dreams 😄.

Na zulke successen kan ik me voorstellen dat je je ambities weer wat bij moet stellen. Kun je een tipje van de sluiter oplichten?

De ambities zijn voor aankomende jaren vooral door bouwen aan waar we mee zijn begonnen met Fitz’s Bar het doel is om genoemd te worden bij de Top 500 Bars en hopelijk kunnen we ooit aankloppen op de deur bij de Best 50 Bars. Persoonlijk mag ik volgend jaar Nederland weer vertegenwoordigen tijdens de World Cocktail Competition in Madeira in 2024, ik hoop daar dan ook met een nóg beter resultaat te vertrekken dan wat ik dit jaar heb gedaan.

Nog een punt dat ik graag wil meegeven:

Ik kan deze ervaring heel erg aanraden dus, sluit je aan bij de NBC en doe volgend jaar mee met de Nationale Cocktail Competitie en wie weet mag jij in 2025 Nederland vertegenwoordigen in het buitenland, het is de enige manier om officieel Nederlands en daarna Wereld Kampioen te worden. De club is er al sinds 1949 en is deel geweest van de oprichting van IBA, het is dus ook fantastisch om verhalen te horen van onze oud leden hoe het er vroeger aan toe ging in de bar scene. Daarnaast is het een geweldige manier om meer vakgenoten te leren kennen tijdens de verschillende evenementen die er worden georganiseerd door het jaar heen.

Nick Vrielink Fitz's Bar Amsterdam Beeldcredits Mister Cocktail Albert van Beeck Calkoen

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *