Pulitzer Amsterdam: comeback kid

Als het om de aanwas van nieuwe tophotels gaat mag Amsterdam de afgelopen jaren niet klagen. Het Pulitzer Amsterdam is geen new kid in town, maar dankzij een grondige verbouwing, renovatie en restauratie maakt het legendarische hotel een John Travolta-esque comeback. Afgelopen maandag werd dit bekroond met de Entree Award voor Beste Hotel Restyling.

Tekst | Paul Jeursen
Fotografie | Pulitzer Amsterdam

lobby-1Eenieder weet: in Amsterdam spelen de grachten en grachtenpanden, in zowel aanzicht en aanzien, een grote rol. Als je dan weet dat het Pulitzer Amsterdam uit liefst 25 (vijfentwintig!) historische grachtenpanden uit de zeventiende en achttiende eeuw bestaat, dan zit het qua aanzien wel goed. Ook kun je wel begrijpen dat een totale renovatie best wat tijd kost, anderhalf jaar om precies te zijn. Deze laatste aanwinst van onze hoofdstad is gezien de tientallen geopende hotels de afgelopen jaren overigens wel een buitenbeentje. Het betreft hier immers geen nieuwe speler, zoals het W Hotel, The Hoxton, INK Hotel, Waldorf Astoria, art’otel, Sir Albert, Conservatorium Hotel en het Andaz Amsterdam, dat wel waren. Het Pulitzer werd 45 jaar geleden al geopend, toentertijd door Peter Pulitzer himself. Bij de officiële heropening afgelopen augustus was hij eveneens van de partij.

Van de bekende entree aan de Prinsengracht (een klein inhammetje met glazen dak en die draaideur) is anno 2016 niets meer over. Wel hebben we ons laten vertellen dat de nieuwe entree het eerste nieuwe gebouw is met een UNESCO Werelderfgoed status in de Amsterdamse grachtengordel. Het Pulitzer Amsterdam heeft in totaal 225 kamers en suites. Creative director Jacu Strauss was verantwoordelijk voor de totale inrichting en dus look and feel. Hij werkte eerder bij Tom Dixon’s Design Research en leidde projecten voor Jamie Oliver’s Barbacoa en het Mondrian London. Het Pulitzer is zijn eerste soloproject. En wat voor eentje. Van de lobby alleen al heeft hij een binnenkomer van jewelste en een allerminst saaie bedoening gemaakt. Geen zakelijke en saaie balie en wachtruimte-achtige zitjes. Nee, in deze ‘huiskamer’-lobby wil je wél zitten. Deze ademt warmte uit dankzij veelvuldig gebruik van hout en veel diverse kleuren. We zien grote gouden lijsten met kunst, een blauwfluwelen bank, een lichtpaarse fauteuil met donkerpaarse krukjes. Het licht is zacht en dankzij de diverse antieken meubels voelt het heel huiselijk aan. Ga je richting de tuin, dan kom je langs lobbybar Pause. Er valt veel licht in de serre en je kijkt zo de hele tuin in. Eyecatcher hier is de massief marmeren bar. Wat een juweel is dat. In de tuin vergeet je even dat je in het drukke Amsterdam bent, al herinnert het zicht op de immer imponerende Westertoren je daar wel aan. Even tot rust komen is hier heel aangenaam. Je maakt het nog aangenamer door in een van de hangende schommelstoelen te nestelen.

pause-overview

Over de kamers kunnen we kort zijn: hier wil je eigenlijk niet eens gaan slapen zo mooi zijn ze. De suites spannen helemaal de kroon. Onze favorieten: de Music Collector’s Suite en de Pulitzer Suite. In de eerste vind je door de kamer heen allerlei LP’s en instrumenten (waaronder een aantal trompetten aan de muur!) en een pick-up om plaatjes te draaien. Heel erg cool. De tweede is ook te gek: hier staat een bad middenin je kamer en je hebt zicht op de tuin.

suites-music-collectorssuites-pulitzers-suite-bathtub

Met restaurant Jansz. heeft het Pulitzer qua fine dining ook een goede troef in handen. Executive Chef Cassidy Hallman zwaait er de scepter. Buiten het feit dat je er prima kunt dineren ziet het restaurant er ook weer uit om door een ringetje te halen. Pulitzer’s Bar was eigenlijk voor de officiële opening al een hotspot die niet meer weg te denken is uit de stad. Hoe deze bar is vormgegeven en eruit ziet is amper te bevatten, zó cool! Een van de allermooiste (hotel)bars die Amsterdam heeft en, ook niet onbelangrijk: je drinkt er buitengewoon lekkere cocktails. Kortom: het Pulitzer Amsterdam is terug van nooit weggeweest, maar heeft zichzelf meteen weer op de kaart gezet. Doe er je voordeel mee en check it out. Drink een cocktail in de bar of een kop koffie in de tuin. Bewonder de lobby en eet wat chef Cassidy je voorschotelt. Het zal je allemaal bekoren, want dit hotel is een immense aanwinst voor de stad.

jansz-kitchen-chefjansz-interior-4bar-bartender-5 bar-bar-interior-2 Meer informatie: www.pulitzeramsterdam.com

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *