Pulitzer’s ‘The Great Gatsby’

Het boek The Great Gatsby van Scott F. Fitzgerald werd ruim 90 jaar geleden uitgebracht en spreekt sindsdien de wereld tot de verbeelding. De roaring twenties hadden zonder de drooglegging waarschijnlijk niet bestaan, wat meteen ook aangeeft hoe onlosmakelijk drank en cocktails met onze historie zijn verbonden. De Amsterdamse Pulitzer’s Bar  heeft zich voor haar nieuwste cocktailmenu ook laten inspireren door The Great Gatsby. Een bijzonder smakelijke vertaling is het resultaat!

Door: Albert van Beeck Calkoen
Beeld: Pulitzer Amsterdam

p8145689_2099452929_4

Het nieuwe menu laat zich lezen als het boek zelf: stijlvol, meeslepend en uitnodigend om in het feestgedruis te stappen. Welluidende namen prijken boven elk recept: Dashing Daisy, Valley of Ashes en natuurlijk de Old Sport. Bijzonder aan het menu is dat niet wordt vermeld welke ingrediënten in de cocktails zitten, maar dat enkel op basis van smaakomschrijvingen kan worden gekozen voor de gewenste cocktail. Zo is de Valley of Ashes omschreven als zesty, citrussy, warm spices en bovendien als a drink that challenges the status quo of your perception. En eenzelfde welhaast poëtische omschrijving vergezeld de Dashing Daisy ook: This cocktail is a tribute to the endless beauty and charm. Heeft u zin in iets dat meer light, fizz, herbal en aromatic is? Dan is de Summer of 1922 de perfecte keuze: een cocktail die draait om kruiden en bloemen die in de zomer welig tieren. Hier kun je dan ook een verfrissende longdrink verwachten, rijk aan aroma’s en goed als aperitief.

p2546228034-o163042871-4

En laten vooral ook duidelijk zijn dat de inrichting en sfeer van Pulitzer’s Bar welhaast een hommage lijkt aan de roaring twenties. De vier ruimtes waar de bar zich over uitstrekt hebben elk hun eigen sfeer. De entree heeft bijvoorbeeld lage zitjes en banken, terwijl de ruimte ernaast juist ruime fauteuils en loveseats biedt, omlijst door een mooi uitgelichte boekenkast. Het donkere plafond loopt door boven de bar zelf, waar het stijlvol geklede team staat te shaken. De bar is ook enige stuk dat iets beter is verlicht, de rest van de ruimtes hebben een zweem van geheimzinnigheid door de spaarzame en wel-doordacht geplaatste verlichting. Dit maakt de bar geschikt voor die borrel met je (stijlvolle) collega’s, je vrienden of juist die romatische date met je vriendin of vrouw.

DSCF0066

Gelukkig mag ik een tipje van de sluier oplichten over welke ingrediënten in een aantal cocktails zijn verwerkt, hoofdbartender Andrei Talapanescu was zo vriendelijk een paar van zijn geheimen prijs te geven. De eerder genoemde Valley of Ashes bestaat uit Bourbon, falernum (sous vide met long pepper), lemon & lime sherbet, pimento dram, Aphrodite bitter en edible ashes. Hieruit kun je mooi opmaken hoe de technieken uit de keuken zijn overgewaaid naar de bar: bereiding sous vide is immens populair in de keuken en bartenders adopteren deze techniek en masse. De Old Sport bestaat uit Akvavit (een drank die wereldwijd aan een opmars bezig is), Johnnie Walker Black Label, Shrub van rode biet en appel, walnoot bitter en een schuim van Parmezaan. 

En één van mijn favorieten van deze kaart: de Old Sport. Smoky, boozy, bold, herbal zo luidt de omschrijving op de menukaart. Daarnaast ook hier een mooie omschrijving van het totstandkomen van deze cocktail:  J. Gatsby’s most iconic appellative, used as a term of endearment between equals. This cocktail has been created as a formal greeting and acknowledgement between us the bartenders, and you, our valued guest. We like short, brown, boozy drinks, we hope you do too. En de spirits in deze cocktail liegen er niet om: Pekoe Earl Greay likeur, Talisker 10, Dom Bénédictine, Papa Moi bitters en droge vermouth. Gaat u er maar even rustig voor zitten, dit is een flinke jongen.

Het derde menu van Pulitzer’s Bar laat zien hoe volwassen het team is geworden. De experimenten zijn veel meer in goede banen geleid, waar bij het vorige menu de grenzen van van de toegankelijkheid wel zeer nadrukkelijk werden opgezocht. Bij dit menu werd mijn zin om te proeven flink aangewakkerd en was ik bijzonder aangenaam verrast hoe mooi ze hier ongebruikelijke smaken combineren met het bekende. Well done, old sport!

Pulitzer’s Bar is te vinden op de Keizersgracht 234, reserveren kan telefonisch 020-5235235 of via hun facebook pagina.

DSCF0052

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *