Rutte IV – de vier lekkerste gin cocktails met Rutte Dry Gin

Over het succes van kabinet Rutte IV zijn de meningen verdeeld. Maar over het succes van deze vier cocktails met Rutte Gin is elke cocktailkenner unaniem. Met deze klassiekers maak je elke avond op je balkon of terras tot een groot succes. Deze in Dordrecht gedistilleerde gin heeft een krachtige smaak van verse sinaasappelschil, kardemom, engelwortel, koriander, selderijblad en natuurlijk jeneverbes. Heerlijk dus voor in je cocktail of Gin & Tonic.

Photocredts afbeelding header: Ming Chao

White Lady

De White Lady wordt het eerst benoemd in het beroemde The Savoy Cocktail Book dat Harry Craddock in 1930 publiceerde. Een andere Harry (MacElhone) zou echter ook als bedenker kunnen worden genoemd. Hij serveerde een vergelijkbare cocktail in Harry’s New York Bar in Parijs in 1929. Hoe het ook zij, de White Lady was een van de favoriete cocktails van Laurel & Hardy. Die dronken ze natuurlijk wel in de Savoy Bar, London.

Zo maak je ‘m:
Doe 60 ml Rutte Dry Gin, 30 ml vers citroensap, 25 ml Cointreau en 1 vers eiwit in een shaker (mag een 3-piece zijn, maar ook een boston). Shake dit eerst zonder ijs en daarna met ijs. Op die manier creëer je veel schuim. Finestrain in een cocktailcoupe, dat is beter voor het eiwit dan een martiniglas. Garneer met een citroen (iets frisser) of sinaasappelzest (iets zoeter).

Bramble

Deze cocktail is bedacht door Dick Bradsell, die ook de bedenker van de Espresso Martini was. Dat zit wel goed dus met deze moderne klassieker! Vooral bij het serveren is dit een spectaculaire cocktail door het ‘bloedende’ effect van de likeur. Bradsell bedacht deze cocktail in 1984 in Fred’s Club, Londen. De smaken deden hem denken aan de bramen die hij in z’n jeugd plukte. De Franse likeur Chambord was net daarvoor gelanceerd en werd hiermee ook snel populair.

Zo maak je ‘m:
De basis is 25 ml vers citroensap, 15 ml suikersiroop en 50 ml Rutte Dry Gin, die je shaket en uitschenkt over crushed ijs. Daarna schenk je de bramenlikeur (10 -15 ml) erin, die langzaam naar beneden loopt. Garneer met 2 bramen en 2 korte rietjes.

CLub Gin Rutte Dry Gin Bramble Cocktail
De bramble krijgt die prachtige kleur door de Chambord likeur

Gin Basil Smash

Nog zo’n moderne klassieker pur sang. De Hamburgse bartender Jörg Meyer bedacht deze cocktail zo’n 15 jaar geleden en is een twist op de Whiskey Smash. Zoals elke klassieker is de eenvoud kenmerkend voor z’n succes. De basis is de sweet ‘n sour met gin, waar zoveel cocktails op zijn gebaseerd. De zomer van 2008 werd ook bekend als de zomer van het basilicumtekort, want elke Gin Basil Smash heeft een behoorlijke bos nodig. Maar wat een lekkere cocktail is het.

Zo maak je ‘m:
Doe 2 – 3 flinke takken basilicum (blaadjes + steeltjes) in een shaker, chenk hier 15 ml suikersiroop en 25 ml citroenap bij en muddle de basilicum echt heel goed. Als je dat niet goed doet wordt de cocktail niet mooi groen en krijg je minder smaak uit de basilicum. Daarna schenk je er 50 ml Rutte Dutch Dry Gin bij. Dit shake je echt goed met veel ijs (gebruik een ruime shaker) en finestrain je in een tumber vol verse ijsklontjes. Garneer met een mooi topje basilicum.

Negroni

Het is eigenlijk niet normaal hoeveel kruidigheid en smaak er samenkomt in een Negroni. Het is daarmee niet de meest toegankelijke cocktail, maar als je een hooked bent wil je niet anders. In 1919 werd deze cocktail bedacht in Harry’s Bar, Venetië, door graaf Camillo Negroni. Hij verzocht de bartender aldaar om het sodawater in een Americano te vervangen door gin. Alles in gelijke delen. En dat is nog steeds de basis voor deze fantastische klassieker. Aangezien er heel veel varianten van de drie delen zijn kun je oneindig door blijven variëren, op zoek naar jouw favoriete combinatie.

Zo maak je ‘m:
Schenk gelijke delen gin, rode vermouth en Amaro (=bitter)  in een mixing glas met veel ijs. Roer deze goed door totdat je de juiste balans tussen verdunning en verkoeling hebt bereikt. Proef tussentijds. Als je merkt dat er geen goede balans is tussen de 3 delen, pas dan wat aan. Iets meer gin voor een sterkere, maar minder bittere cocktail. Iets meer vermouth voo rmeer kruidigheid en minder bitterheid, maar ook minder sterk. Iets meer Amaro (Campari is de meest gebruikte) voor, je raad ‘t al, meer bitterheid. Strain in een rocksglas met verse ijsklontjes. Garneer met een sinaasappel partje of zest.

Negroni cocktail Rutte Dry Gin Club Gin
Een klassieke Negroni

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *