The Vault Bar Amsterdam lanceert nieuwe menukaart op basis van jenever

Het mooie van hotelbars is dat je vaak door de bijzondere entree van het hotel mag om aan de bar aan te schuiven. Uiteraard bestaat ook hierin de overtreffende trap. In dit geval is dat de entree van het Waldorf-Astoria, aan de Herengracht in Amsterdam. Hier loop je 300 jaar terug in de tijd, door een van de zes panden waarin het hotel is gevestigd. Onderin het gebouw, dat in de tussentijd dienst deed als bank, is de oude kluis te vinden, niet meer operationeel, maar wel de naamgever van de bar: Vault Bar.

Onlangs lanceerde het nieuwe barteam van Vault Bar hun eigen cocktailmenu, geheel gebaseerd op jenever. “Wij willen onze internationale gasten kennis laten maken met de identiteit en diversiteit van het aloude Nederlandse distillaat en onze gasten die dénken dat ze alles van jenever weten, verrassen”, zegt barchef Meric Masclaux. Deze hommage aan jenever trekken ze meteen door in een smaakontdekking die heel Europa doorkruist. De cocktails zijn, geheel in thema, genoemd naar de oude valuta van de verschillende landen.

Michelle Popov tussen de jenevers die op het menu prijken.

Het menu begint, uiteraard, met onze eigen Gulden. Hierbij worden een gerijpte jenever, honing, rabarber, clarified mik, verschillende kruiden (laurierblad en kummel) en sodawater met elkaar gemengd. Voor de cocktailkenner onder u: dit is inderdaad een variatie op de Clarified Milk Punch. Een bijzonder smakelijke manier om onze ontdekkingsreis te starten.

De andere landen die voorbijkomen zijn Duitsland, Turkije, Schotland, Griekenland, Spanje en Slovakije. Van elk land worden kenmerkende smaken gecombineerd met onze oer-Hollandsche jenever. Zo wordt voor de Deutsche Mark onder andere Underberg en droge vermouth gebruikt. In de Turkish Lira zitten koffie, rozenwater en Raki. En de Griekse Drachme bevat, naast jonge jenever, onder andere dille, vijgen, Mastiha, olijven en Aquafaba.

Het moge duidelijk zijn dat Meric en zijn team het experiment niet hebben geschuwd, maar ook de vrije hand hebben gekregen van de hotel leiding. Voor cocktails buiten het menu om stapt het team soms even de Unesco-tuin in, die je vanuit de bar direct kunt betreden. In deze oase van rust is namelijk een mooie kruidentuin, waar de heerlijkste verse kruiden groeien. De perfecte basis voor een wel zeer verse cocktail.

De Deutsche Mark, met IPA jenever, vlierbloesem en droge vermouth

Meric is lyrisch over jenever en verklaart een ode te willen brengen aan een fantastische erfenis. “Jenever hoeft zich als sterke drank niet af te zetten tegen gin of wodka, om jong en lekker fris gevonden te worden en hoeft niet vergeleken te worden met whisky om ervan te genieten als het gerijpt is. Dit gedistilleerde graan behoudt in al zijn verscheidenheid een eigen identiteit.” 

Alle cocktails op het menu zijn € 18. Dat is niet niks, maar de ervaring die je hier krijgt is geweldig. Die begint bij de fantastische entree, gaat door naar de bijzondere ligging van de bar, aan die mooie tuin. De stoelen zijn om uren in weg te zinken en bij je cocktail worden heerlijke barbites geserveerd. En dat allemaal met de stralende gastvrijheid van het barteam, onder leiding van Meric Masclaux.

Vault Bar, ingang Waldorf-Astoria. Herengracht 542-556

Fransman Meric Masclaux, fan van jenever.

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *