Special Releases Collection 2019“Rare By Nature”

Het mooie en tegelijk uitdagende voor een whisky Master Blender is dat geen enkel vat hetzelfde is. De ongerijpte spirit die elke distillery maakt is daar altijd gelijk, voor elke rijping. Maar vanaf dat moment is het de natuur en de tijd die bepalen hoe de uiteindelijke smaak zal zijn. Uit de miljoenen en miljoenen vaten die beschikbaar zijn is het dan de kunst juist díe vaten te selecteren die door de natuur zijn gezegend met een wel heel bijzonder smaakprofiel. Dr. Craig Wilson werkt als Master of Malt bij Diageo en het is zijn benijdenswaardige taak om deze op te sporen. Hij maakt hieruit de juiste bottelingen voor de Special Releases Collection, allen op vatsterkte.

Ghost Distillery
In 2001 startte dit speciale programma van Diageo om uit hun verschillende huizen de meest bijzondere bottelingen te presenteren. Daaronder vallen ook distilleerderijen die al een tijdje hun deuren hebben gesloten. Daarvan bestaan immers nog wel voorraden, en de magie rondom deze huizen maakt de serie des te spannender. In de serie van 2019, die bestaat uit 8 flessen, zit ook de in 2002 gesloten ghost distillery Pittyvaich. Van deze Speyside whisky is ooit in 1991 een eigen botteling uitgebracht en daarna zeer sporadisch, enkel in deze Special Releases Collection. Er zijn ook slechts 4.976 flessen van deze 29 jaar oude whisky gebotteld, dus best wel bijzonder.

Het thema van dit jaar is ‘Rare By Nature’. Hierbij is voor het eerst gekozen om alle flessen een overkoepelende identity mee te geven en om ze allen te bottelen in eenzelfde fles. De enige uitzonderingen zijn Mortlach en The Singleton, die wel in hun eigen fles worden gepresenteerd. Over elke botteling valt wel iets bijzonders te vertellen. Vaste waarde in de collectie is de Lagavullin, waarvan elk jaar een speciale 12 jaar oude versie wordt uitgebracht. Mortlach, dat onlangs nog een nieuwe range op de markt bracht, komt met een 26 jaar oude variant. Deze heeft gerijpt in opnieuw getoaste first-fill PX en Oloroso sherryvaten. En met 3.883 flessen nog een tikkie schaarser dan de Pittyvaich, maar ook nog de kleinste oplage van alle expressies dit jaar. Van de Talisker wordt voor het eerst ooit een 15 jaar oude versie op de markt gebracht.

Flora & Fauna
Alle flessen zijn zoals gezegd voorzien van een vormgeving die de serie met elkaar verbindt. Het thema geeft elke expressie een eigen karakteristiek beeld dat de lokale omgeving weerspiegelt. Daarbij kun je dus afbeeldingen vinden op de fles van flora en fauna. Ewan Gunn, Global Whisky Master zegt: “Veeleisende drinkers van over de hele wereld zullen genieten van deze nieuwe collectie. Van de handgeselecteerde single malt Scotch tot de sierlijk ontworpen flessen, ze vertellen elk het unieke verhaal van de buitengewone plekken en mensen die deze drams hebben gemaakt. Deze prestigieuze en gelimiteerde bottelingen bieden fans de mogelijkheid om een aantal flessen uit onze meest bijzondere voorraden te verzamelen en te ontdekken.”

Cardhu 14 year old (55%), gerijpt in amontillado sherry hogsheads
Cragganmore 12 year old (58.4%), medium peated whisky, gerijpt in refill amerikaans eiken vaten
Dalwhinnie 30 year old (54.7%), gerijpt in refill hogsheads en butts.
Lagavulin 12 year old (56.5%), gerijpt in refill Amerikaans eiken
Talisker 15 year old (57.3%), gerijpt in vers gecharde Amerikaans eiken hogsheads.
Mortlach 26 year old (53.3%), gerijpt in nieuw getoaste first-fll Pedro Ximénez en Oloroso-seasoned vaten.
Pittyvaich 29 year old (51.4%), eerste rijping op Pedro Ximénez vaten, tweede op Oloroso-seasoned vaten.
The Singleton of Glen Ord 18 year old (55%), gerijpt in vers gecharde Amerikaans eiken hogsheads.

Deze single malt whisky’s zijn te koop bij slechts 5 slijterijen in Nederland: Bams Maastricht, Drankenhandel & Slijterij Berendsen, Slijterij Frans Muthert, De Vuurtoren en Drankenhandel Leiden. Maar je kan ze ook vinden op DrankDozijn.

Dit artikel is in samenwerking met Diageo tot stand gekomen.

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *