Waarom Whisky de perfecte drank is voor cocktails de lekkerste cocktails met whiskey tot whisky

Ooit, heel lang geleden begonnen bartenders met het maken van cocktails. Wanneer daarmee werd begonnen is nog altijd in nevelen gehuld. Wat wel bekend is, is de eerste benaming van het woord cocktail.  Dat was op 6 mei 1806 in The Balance and Columbian Repository, een krant in New York. De benaming voor dit mengsel van drank, bitters, water en suiker werd in 1880 officieel de Old Fashioned gedoopt. Een cocktail “made in the old-fashioned way“. Het bleek het hek van de dam, vooral toen in 1833 ijsblokken populair werden om te gebruiken in bars.

In die tijd was niet heel veel drank voorhanden. Rum was in de 18e eeuw erg populair, maar de Sugar Act van 1763, waarin de Engelsen hoge belastingen op molasses (voor het maken van rum) hieven, leidde de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog in. Daardoor werd de levendige rumproductie in Amerika nagenoeg dood gemaakt. Schotse whisky was in die tijd zo waardevol dat het als betaalmiddel werd gebruikt. Whiskey en dan met name Rye whiskey werd daarna de nationale drank, tot de Drooglegging in 1919 in de V.S. een einde maakte aan de hele alcoholbranche. In de tussentijd waren echter stapels boeken verschenen over cocktails, gebaseerd op wat in die tijd met name voor handen was: whiskey, genever, cognac, vermouth en bitters.

Logisch dus dat veel cocktails deze dranken als basis hadden. Met de opkomst van (flavoured) vodka, gin, rum in de wereld van cocktails, maar ook door de beschikbaarheid van elk denkbaar ingrediënt, is elke smaak nu mogelijk. Dat was 200 jaar geleden wel anders. Wat whisk(e)y zo mooi maakt als basis voor een cocktail, is dat in al die decennia, waarin bijna niets anders voorhanden was, de meest spectaculaire cocktails zijn bedacht. De complexiteit van whisk(e)y zorgt er ook voor dat je met weinig ingrediënten iets bijzonders kan maken. De enorme hoeveelheid klassiekers is daarvan het bewijs. Hieronder een paar bangers om mee af te koelen, of mee op te warmen. Hier kun je de lekkerste whisky kopen.

Old Fashioned

Het mooie van deze cocktail is dat de naam eigenlijk een soort cocktail omschrijft. Het is immers gemaakt met spirits, bitters, sugar en water. In het kort: elke drank kan worden gebruikt (liefst wel vatgerijpt), elk soort bitter, elk soort suiker (of een siroop met smaak) en ijs (water). Als je whiskey als basis neemt dan kun je kiezen uit Rye en Bourbon, of een mix daarvan als je gek wil doen. Maar je kan ook een Blended whisky gebruiken of een Single Malt. Jouw cocktail, jouw keuze.

Zo maak je m:
Doe je suiker (10 ml siroop) en bitters (naar keuze) in een grote tumbler, schenk hier 60 ml whiskey in en voeg ijs toe. Roer vervolgens dit mengsel tot het de juiste verhouding heeft tussen verkoeling en verdunning. IJs zorgt immers voor beiden, maar teveel verdunning geeft een waterige cocktail, te weinig juist weer een te straffe. Proef dus tussentijds. Is de cocktail nog niet koud genoeg, voeg dan vers ijs toe. Ben je te ver doorgeschoten in verdunning, voeg dan wat whiskey en suiker toe. Als je de perfecte cocktail hebt dan kun je ‘m garneren met een mooie sinaasappelzest die je nog even uitknijpt boven het glas.

Whiskey Sour

Sours kun je ook met elke drank maken, maar de Whiskey Sour is met grote afstand de meest gedronken variant. En ook gewoon de lekkerste. Simplicity is key, met alleen maar suiker, vers citroensap, een eiwit en whiskey, keihard geshaked en afgemaakt met Angostura Bitters.

Zo maak je ‘m:
Schenk 50 ml whiskey (naar keuze), 40 ml vers citroensap, 30 ml suikersiroop en 1 eiwit in een shaker. Doe eerst een dryshake, waarbij je shaket zonder ijs. Daarna vul je de shaker met ijsklontjes en shake je 10 seconden goed. Je kan nu de hele inhoud van het glas met ijsklontjes en al in een tumbler schenken. Doe er nog een goeie scheut Angostura Bitters op en klaar.

Rob Roy

Deze cocktail werd in 1894 bedacht in het Waldorf Astoria, voor de première van de opera Rob Roy. In feite is het een Manhattan, maar dan met Schotse whisky gemaakt. Het is echt een klassieker in de zin dat het uit enkel drank bestaat: Scotch, Vermouth en bitters. Er bestaan 3 varianten op deze cocktail: Sweet (met zoete vermouth), Dry (met droge vermouth) en Perfect (half zoet/droge vermouth).

Zo maak je ‘m:
Schenk 50 ml Scotch (naar keuze), 25 ml vermouth (bij perfect dus 12,5 sweet en 12,5 dry) en 2 dashes Angostura bitters in een mixing glass gevuld met ijs. Roer tot je de juiste ratio verdunning:verkoeling hebt gevonden. Strain in een gekoeld martini-glas en garneer met een sinaasappelzest (sweet) of citroenzest (dry/perfect) en 2 echte Maraschinokersen.

Penecillin

Er zijn in de oude tijden dus prachtige cocktails ontwikkeld, maar dat de ontwikkeling nooit heeft stilgestaan bewijst de Penecillin. Deze cocktail werd door de Australiër Sam Ross bedacht in 2005, toen hij werkte in de iconische bar Milk & Honey. Het is in essentie een whisky sour met gember, met een float van geturfde single malt. Het is een moderne klassieker geworden.

Zo maak je ‘m:
Schenk 60 ml Blended Scotch, 30 ml vers citroensap, 30 ml gembersiroop en 1 dash Angostura bitters in een shaker met veel ijs. Shake goed en strain in een tumbler gevuld met ijs. Schenk nu 5 – 10 ml geturfde Schotse whisky bovenop. Garneer met een sinaasappelzest.

Lekkerste whisky en whiskey cocktails whisky kopen hoe maak je een whisky cocktail copyright Albert van Beeck Calkoen
Een Old Fashioned bij Fitz’s bar Amsterdam. Copyright Albert van Beeck Calkoen
Mister Cocktail

1 thought on “Waarom Whisky de perfecte drank is voor cocktails de lekkerste cocktails met whiskey tot whisky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *