Bar De Vlieg – Nieuw, maar altijd zo geweest

Al zo’n 13 jaar mag ik Amsterdam mijn woonplaats noemen en al die tijd loop, fiets en tram ik door de stad. Een stad volop in verandering, voortdurend in de steigers en, onder invloed van de enorme stroom toeristen, aan een enorme upgrade bezig. Door die ontwikkeling kijk ik vooral naar alles wat nieuw is, want is natuurlijk een verbetering, toch?  Deze week werd ik door een pop-up project aan het denken gezet: Bar De Vlieg is nieuw, maar eigenlijk was ie er altijd al.

Tekst: Albert van Beeck Calkoen
Beeld: Ming Chao

Bar De Vlieg by Ming Chao

Dat Amsterdam qua horeca volop in beweging is, zie je aan de overvloed aan nieuwe zaken. Elke week gaan meerdere nieuwe restaurants, bars of pop-up concepten van start. Een nieuwe diversiteit is in Amsterdam geland, hoewel een ritje over de 1e Constantijn Huygens je doet vermoeden dat de groei vooral door de nieuwe hamburgerzaken komt. Dat segment is gelukkig nu wel verzadigd (maar zeker niet minder lekker, don’t get me wrong!) en arriveren andere concepten in de stad. Da’s natuurlijk mooi, maar zat er eigenlijk niet al heel veel goeds in de stad? Al 13 jaar kijk ik, beroepsmatig, naar die nieuwe zaken. De opening van bar De Vlieg liet mij inzien dat ik daardoor wel het een en ander over het hoofd heb gezien. Deze bar is namelijk ten minste de komende 5 maanden gevestigd in restaurant D’Vijff Vlieghen, waar ik dus nog nooit was geweest. Nu ben ik wel op meer plekken nooit geweest, maar al toen ik binnenliep realiseerde ik me direct dat ik in dit geval mezelf ernstig tekort had gedaan.

Een rondleiding door het restaurant is een reis door de geschiedenis van Amsterdam. De 5 panden waarin dit restaurant is gevestigd ademen historie en verhalen zijn even talrijk als de deftsblauwe tegeltjes. Die overigens weer behangen zijn met oude prenten, waaronder 4 etsen van Rembrandt. Op alle 270 stoelen prijken meerdere naambordjes van illustere bezoekers als Winston Churchill, Gorbatsjov, Walt Disney en Bruce Springsteen. Misschien dat het hierdoor een trekpleister is geworden voor bezoekers van de stad Amsterdam, maar dit is dus juist zo’n plek waar je als (import-) Amsterdammer gewoon geweest wil zijn. En om eerlijk te zijn, hier moet je gewoon een keer zijn geweest.

Bar De Vlieg by Ming Chao

Terug naar de reden van mijn bezoek, de opening van Bar De Vlieg. Al bij binnenkomst voelde ik het: deze bar is er altijd al geweest. Als ik niet had geweten dat het een nieuwe bar was, had ik me waarschijnlijk afgevraagd waarom ik hier niet eerder was geweest. Het oud-Hollandsche spat er vanaf, terwijl geen moment krampachtig oubollig wordt gedaan. De vaardigheden van de bartenders zijn geheel van deze tijd, waarbij zelfs enorme blokken ijs vakkundig worden verwerkt tot handzame koelelementen voor mooie cocktails. Die overigens worden verzorgd door The Fabulous Shaker Boys, een bekende club shakers uit de hoofdstad. Het menu bestaat uit een serie klassieke cocktails, longdrinks en natuurlijk een Kopstoot, allemaal gebaseerd op de distillaten uit de ketels van het 325 jaar oude familiebedrijf Nolet. In Nederland is dit bedrijf met name bekend van de Ketel 1 jenever, in het buitenland juist om hun Ketel One Vodka. Waarschijnlijk zijn de panden waarin D’Vijff Vlieghen gevestigd is in dezelfde tijd gebouwd als waarin Joannes Nolet in 1691 in Schiedam zijn ketels voor het eerst liet pruttelen. Naast de vodka en jenever worden ook de Nolet’s Silver Gin en de Ketel 1 Matuur gebruikt in de cocktails. Bar De Vlieg is een mooie plek om een aperitief te drinken voor een mooi vervolg in de stad of eten bij D’Vijff Vlieghen, of juist een mooie hangout om met je vrienden ouderwetsch kopstootjes te nuttigen. Uiteraard met bijpassend borrelgarnituur uit de keuken van D’Vijff Vlieghen.

Bar De Vlieg by Ming Chao

Bar De Vlieg is 5 dagen per week (Dinsdag t/m Zaterdag) geopend van 17:00 tot 24:00 op Spuistraat 294, Amsterdam.
Voor reserveringen, mail je reservations@dardevlieg.nl of bel je naar 06 54937712, wil je gewoon wat meer info dan kun je ook kijken op de website.

Bar De Vlieg by Ming Chao

 

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *