Fete Du Champagne en de lekkerste champagne cocktails

De tijd dat Champagne alleen iets was om te drinken met Oud & Nieuw ligt gelukkig al ver achter ons. Steeds meer weten liefhebbers van wijn deze bijzondere bubbels uit Frankrijk te waarderen. De diversiteit binnen deze categorie is enorm. De keuze voor een Champagne wordt steeds persoonlijker en steeds mooiere huizen zijn te verkrijgen. Onder andere winkels als Atelier Du Champagne in Amsterdam zijn prachtige plekken waar liefhebbers hun hart op kunnen halen. Elk jaar in mei wordt in het Amsterdamse Rembrandtpark het Fete Du Champagne (et vin) georganiseerd.

Dit Pinksterweekend – donderdag 25 tot en met maandag 29 mei – staat het Rembrandtpark dus in het teken van deze Franse godendrank. Een weekend vol met de heerlijkste Champagne’s, maar ook spellen als Petanque, Roulette en een Champagne Quiz. Er is uiteraard lekker eten en live muziek. Ook zijn er verschillende masterclasses waar je 3 kwartier al proevende lang alles te weten komt over een specifiek huis. Voor 20 euro ben je binnen met een heerlijk glas welkomstbubbels. Koop hier je tickets.

De 3 lekkerste cocktails met Champagne

Champagne Cocktail

Meer Champagne en cocktail wordt het natuurlijk niet als de cocktail ook daadwerkelijk Champagne Cocktail heet. En het is ook nog een van de oudste cocktails. Deze staat in het allereerste cocktailboek uit 1862, The Bar-Tenders Guide door Jerry Thomas. Maar de cocktail is minstens 10 jaar ouder dan dat en werd gedronken als ontbijtcocktail. Mooie tijden.

Zo maak je ‘m:
Leg een suikerklontje op een servetje en drenk deze in Angostura Bitters. Schenk 15 ml Champagne van goede kwaliteit in een flute. Doe nu het suikerklontje voorzichtig in het glas met behulp van een keukenpincet. Garneer met een lange, dunne spiraal van citroenschil.

French 75

In de jaren ’20 van de vorige eeuw zijn 2 versies van de French 75 gepubliceerd. In 1922 verschijnt de eerste in Robert Vermeire’s Cocktails – How To Mix Them, met gin, calvados, citroensap en grenadine. Daarna verschijnt een aangepaste versie in 1927 in Here’s How van Judge Jr. Deze was op basis van alleen gin, citroensap en suikersiroop, maar afgetopt met Champagne. De oplettende kenner ziet hierin al dat dit een variant is op de Tom Collins, die met sodawater is.

Zo maak je ‘m:
Shake 30 ml gin, 15 ml vers citroensap en 15 ml suikerwater met veel ijs. Finestrain in een gekoelde champagneflute en top (rustaaag) af met 30 ml Blanc de Noir Champagne.
Roer heel voorzichtig door, mag zonder garnering worden geserveerd.

Airmail

Ook al zo’n herontdekte klassieker. Deze cocktail in de 1930′ s verschijnt voor het eerst in een pamflet getiteld “Bacardi and its many uses” en in 1941 in het boek Here’s How van W.C. Whitfield. De cocktail raakt in de vergetelheid en wordt in 2002 in het eerste boek van David Wondrich opgenomen, Esquire Drinks. Het is feitelijk een variatie op de Daiquiri, aangelengd met Champagne. Good enough for us. Houd trouwens wel rekening met de dosage in de Champagne. Gebruik voor deze Airmail bij voorkeur een droge Champagne.

Zo maak je ‘m:
Shake 30 ml Bacardi 8 anos rum, 15 ml vers limoensap en 15 ml honingsiroop* met veel ijs en finestrain in een gekoelde goblet. Dit is een kelkglas op een voetje. Daarna top je dit af met 50 ml Champagne. De cocktail mag zonder garnering worden geserveerd.
*Honingsiroop maak je door 2 delen warm water te mengen met 3 delen honing.

Hier kun je de lekkerste champagne kopen.

 

Mister Cocktail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *